• Waarom zelfliefde belangrijk is

  Zelfliefde is jezelf liefhebben, waarderen en accepteren. Alles van jezelf. Onder alle omstandigheden. Zelfliefde is voelen dat je er altijd mag zijn, dat je altijd genoeg bent. Wat zich ook voordoet in of buiten jou. En dat kunnen, onder alle omstandigheden, in een commerciële maatschappij met een enorme standaard, die je het liefste het gevoel geeft dat hoe je bent niet genoeg is (zodat je van alles gaat kopen en doen om maar te worden zoals het ideaalplaatje), vraagt best wat en is niet (altijd) makkelijk. En dan hebben we het nog niet eens gehad over je mind, die je telkens weer buiten jezelf dingen wil laten zoeken. Over het aanleren van nieuwe gewoonten en nieuwe denkpatronen, omdat je misschien al wel jarenlang handelt vanuit de gedachte dat je niet (goed) genoeg bent.

  Ik zie je op dit moment heel bedenkelijk kijken (haha..), en je stelt jezelf misschien wel de vraag: waarom zou ik dan aan zelfliefde gaan werken, als het zo ‘lastig’ is? Waarom is zelfliefde zo belangrijk??

  Zelfliefde is jouw basis. We hebben van jongs af aan geleerd dat anderen onze basis zijn. Dat andere mensen van ons moeten houden zodat wij ons geliefd mogen voelen. Dat we moeten voldoen aan voorwaarden om goed genoeg te zijn. Zelfliefde is weer terug gaan naar wie je werkelijk bent. Je hebt niemand nodig om je geliefd te voelen, en je bent altijd genoeg onder alle voorwaarden. Zelfliefde is al die laagjes (gewoonten, beschermingsmechanismen, imago) af gaan pellen.

  Want jij bent liefde. Jouw kern is niets meer dan goedheid, eerlijkheid, vreugde, zachtheid, empathie, creativiteit, overvloed. Wanneer je weer in contact komt te staan met wie en wat je werkelijk bent, wanneer je erkent dat je uniek bent, dat je jezelf mag liefhebben en dat je áltijd genoeg bent, zal dat uitwerking hebben op zoveel gebieden in je leven.

  Wat betekent het hebben van zelfliefde voor je leven?*

  Innerlijke rust
  Wanneer je zelfliefde hebt ben je gegrond. Je hebt een stevige basis in jezelf, een basis waar je altijd weer naar terug kunt, wat het leven ook voor je voeten gooit. Je laat je daardoor veel minder beïnvloeden door dingen waar je toch geen invloed op hebt. Je laat je niet constant meeslepen in problemen en uitdagingen en dingen die anders moeten of niet perfect zijn (ego). Wanneer je zelfliefde hebt leef je veel meer vanuit je hart dan vanuit je hoofd. Je hebt vertrouwen, dat geeft innerlijke rust.

  In je kracht staan
  Zelfliefde zorgt ervoor dat je gaat ontdekken dat je uniek bent en dat je hier iets unieks te vervullen hebt. Wanneer je jezelf accepteert, omarmt en helemaal op waarde schat sta je volledig in je kracht. Je staat voor wie je bent. Je gaat voor je dromen, je komt voor jezelf op, je maakt jezelf groot in plaats van klein, je gunt jezelf álle geluk. Je gaat niet meer voor minder dan een mooi en waardevol leven volgens jouw eigen voorwaarden. Je voelt dat je de ruimte mag innemen die je verdient. Je voelt dat je mag vragen of er rekening met je gehouden kan worden. Je voelt dat jij ertoe doet en dat straal je uit.

  Je hoeft niet meer buiten jezelf te zoeken
  Wanneer je zelfliefde hebt ben je onafhankelijk. Je weet dat alles waar je (je mind) in een onbewaakt moment extern naar zoekt (dat blijft hoor..) in jezelf zit. Dat je geen aandacht, troost of oplossingen buiten jezelf nodig hebt. (Liefdes)relaties krijgen zo een totaal andere dynamiek omdat je niks meer nodig hebt van de ander. Je legt wat je te bieden hebt op tafel (jezelf), en gaat een commitment aan om samen te groeien. Als je van jezelf houdt kun je beter ontvangen en de liefde van anderen dieper in jezelf voelen. En je gaat geven, veel meer geven! Normaal was je misschien ingesteld op alsmaar ontvangen. Wanneer je voelt dat je niks nodig hebt van een ander om je oké te voelen kun je onvoorwaardelijk gaan geven. Een mooie bijkomstigheid van geven is dat je telkens weer gewezen wordt op je eigen liefdevolle kern.

  Jezelf in de ander zien
  Als je van jezelf houdt ben je veel zachter en meer begripvol naar jezelf toe, en dat heeft ook invloed op hoe je met anderen omgaat. Je ontwikkelt meer empathie en compassie, je bent meer in staat jezelf in de ander te zien en door veroordelingen (ego) heen te kijken.

  *De lijst is oneindig dus dit antwoord is zeker niet compleet, maar ik denk wel de basis:)

  Vier tips die je vandaag kunt toepassen om meer liefde voor jezelf te voelen (en zelfliefde te gaan ontwikkelen)

  • Leg je beide handen eens op je hart en denk eens aan een mooie liefdevolle herinnering. Voel de warmte en de liefde die dat in jezelf teweeg brengt. Realiseer je je dat jij die warmte en liefde bent? Dat jij dat zelf bent? Dit gevoel is altijd beschikbaar, want het zit in jou. Dit kun je met mooie herinneringen doen, maar ook gewoon in het nu. Voel jezelf eens dankbaar voor alles wat er in je leven is. Voor het feit dat je leeft. Herinner jezelf eraan dat jij liefde bent. Hoe voelt dat in je lichaam?
  • Je grenzen aangeven en bewaken is een hele mooie om meer liefde voor jezelf te voelen. Je grens aangeven betekent dat je jezelf belangrijk vindt, dat je aan mensen mag vragen om rekening met je te houden. Voel je je ergens niet prettig bij? Voelt iets niet goed in je lichaam? Vind je het niet fijn hoe je behandeld wordt? Geef het aan en sta voor jezelf!
  • Luister eens goed naar de signalen die je lichaam je vandaag geeft. Moe? Geef eraan toe en doe een dutje. Gespannen? Ga een fijne wandeling maken of gun jezelf een massage. Kun je je moeilijk concentreren en dwaal je telkens af? Dat betekent dat je hoofd vol zit en dat je een pauze nodig hebt. Voelt je lichaam pijnlijk en beurs? Sla het sporten vandaag eens over.
  • Kies een mooie zin bij het beginnen van de dag en gebruik dat als een mantra om jezelf er telkens weer aan te herinneren dat je goed genoeg bent, dat je waardevol bent, dat je ruimte in mag nemen, dat je barst van het talent en in jezelf mag geloven. Voorbeelden? ‘Alles van mij mag er zijn!’ ‘Mijn kracht is oneindig!’ ‘Ik ben genoeg en ik doe genoeg!’


  Ik hoop dat je wat aan mijn tips hebt, en dat ik je heb mogen inspireren om wat meer naar binnen te keren en van de liefde voor jezelf een prioriteit te gaan maken! Want zelfliefde is belangrijk! Liefs!


  Foto: Nynke Laagland voor Lief voor je Leif

  Hier vind je een andere waardevolle blog met tips om zelfliefde te gaan ontwikkelen.

  Willemijn
  Willemijn

  Sinds vijf jaar op een reis naar zichzelf. Schrijven is haar levenswerk, inspireren het liefste wat ze doet. Ze droomt ervan om in de toekomst in Australië of Amerika te wonen, houdt van stille zondagochtenden, zonsopgangen, de natuur, mensen, persoonlijke ontwikkeling, zichzelf in het diepe gooien, boeken verslinden, angsten aangaan, de lente en de herfst, koffiedates en van betekenis kunnen zijn in de wereld.

 • lekker lezen

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *