• Een visionboard maken

  Ik was het (mijn doelen) een weekje of wat geleden even kwijt en een visionboard bleek mijn antwoord.  Annic van Wonderen (ik kijk altijd haar businessvideo’s, heel erg leerzaam!) inspireerde me precies die week door haar moodboard video online te zetten en het gevolg was dat ik heerlijk de halve zondag heb zitten knippen en plakken, een prachtig bord heb met al de dingen die ik belangrijk vind, waar ik waarde aan hecht, die ik nog in mijn leven wil toevoegen of zoals ik het over een tijdje wel hoop te zien. Ik bespreek met jou vandaag mijn visionboard en de tips die handig zijn bij het maken ervan.

  » Eerst even dit: het verschil tussen een moodboard en een visionboard.
  De naam spreekt natuurlijk wel voor zich, maar veel mensen gebruiken toch vaak een verkeerde term. Een moodboard maak je bijvoorbeeld als je een styling klus hebt, en een sfeerbeeld neer wilt zetten. Of je wilt je woonkamer restylen en door het maken van een moodboard kom je er dan achter welke kleuren je wilt gebruiken, je voorkeur voor meubels etc. Een visionboard is iets wat je gaat maken om je DOELEN en je manier van leven helder te krijgen. Het is je toekomstvisie. Door plaatjes uit tijdschriften te knippen en op jouw visionboard te plakken kom je er gaandeweg achter welk beeld je hebt van je leven. Welke woorden (termen) vind je belangrijk, wat overheerst op jouw board (rust, reizen, carrière maken, een huis kopen, materiële zaken, persoonlijke groei), en welke dromen wil je echt nog waar gaan maken. En als je dat op dit moment niet zo heel goed weet, is een visionboard juist een manier om er op een speelse wijze achter te komen. Je denkt er niet over na, maar je knutselt het in elkaar vanuit je hart.

  » Hoe maak je een visionboard?
  Nou het is eigenlijk heel simpel. Je knipt een stuk karton uit (of koopt speciaal zo’n bord bij van die doe-het-zelf zaken). Je verzamelt een boel tijdschriften die aansluiten bij jouw interesses. Denk aan bijvoorbeeld: Happinez, Wendy, Linda, Yoga, FLOW, woontijdschriften, tijdschriften over food en ook de Libelle kan prima dienst doen om plaatjes uit te gebruiken. Dan ga je heerlijk een paar uur bladeren en knip je uit waarvan jij binnen 1 seconde denkt: ‘dit hoort op mijn visionboard’. Je hoeft hierbij niet teveel na te denken. Zoek niet perse op kleur, of op mooiheid van de plaatjes, maar gewoon welke bij jou binnenkomen. Naast plaatjes en foto’s kun je ook woorden uitknippen waar jij waarde aan hecht, die jou omschrijven als persoon of waar je nog aan wilt werken (meer tijd voor vrienden, meer rust oid). Als je genoeg verzamelt hebt dan plak je ze op op de manier die jij leuk vindt en heb je uiteindelijk jouw persoonlijke visie voor de toekomst.

  » Mijn visionboard.
  Steekwoorden zijn oa: happiness, lief voor je leif, verbondenheid, geluk is wat je deelt, inzichten, thuis, luisteren naar je intuïtie, compassie, unpluggen en can you imagine?

  De beelden die ik gekozen heb: ik merkte dat het ‘thuis/huis’ ding heel erg centraal stond (waarvan ik even gedacht heb dat ik het niet wilde). Een plekje waar dan ook waar ik thuis kan komen, rust ervaar en mijn eigen ding kan doen. Daarnaast ben ik de natuur zoveel meer gaan waarderen en zal dat ook altijd een belangrijk plekje in mijn leven hebben. Evenals reizen, nieuwe plekken ontdekken en Australië. Ik zie mezelf op langere termijn wel met mijn laptopje een soort parttime digital nomad worden. Ik wil naast heel hard werken nog vaker unpluggen, echt de tijd nemen om elke dag dat momentje voor mezelf te creëren in de vorm van yoga of wandelen. Paardrijden is iets wat ik in Australië weer voor het eerst sinds járen gedaan heb, en wat ik ook echt weer op wil gaan pakken. En als ik dan helemaal zen ben van deze way of life heb ik ook nog wel werk goals. Lief voor je Leif staat centraal met de versjes en de blog, ik wil meer gaan doen met foodstyling, iets  creëren in de vorm van een boek/tijdschrift,  ik wil wat opzetten voor andere startende ondernemers op het gebied van marketing en als ik uitgeraasd ben en wat rust in mijn kont heb dan ga ik me misschien wel settelen en begin ik een eigen healthy lunch/koffietentje.

  En dan?
  » 
  Zet je visionboard vervolgens op een prominente plek in je huis en kijk er elke dag even naar als een soort van motivatie. Je bent nu misschien nog niet op dit punt, maar door een positieve mindset en gaan voor je dromen kun je daar over een tijdje echt wel staan. Op deze manier visualiseer je waar je over een tijdje wilt zijn beland en wordt het voor je gevoel ook veel meer haalbaar. Zonder dat je er al teveel mee bezig bent (je hoeft je er absoluut niet op blind te staren en er als een gek mee aan de slag te gaan), heeft het onbewust toch zijn uitwerking op je stappen.Het is simpel gezegd veel minder een ver van je bed show geworden. En: je hebt je ‘ik’ en je kernwaarden nu veel beter op een rijtje. Helpt je beter om keuzes te maken vanuit jezelf en vanuit je visie voor de toekomst.

  »  Tip: ik heb er een aantal foto’s van gemaakt en deze als bureaublad achtergrond op mijn mac ingesteld. Voorheen had ik hier een reisfoto, maar ik merkte op sommige momenten dat dat mij eerder frustreerde dan motiveerde. Ik was namelijk niet daar. Nu zie ik een mooi beeld van allerlei dingen die allemaal een warm en positief iets bij me oproepen en kijk ik er met een heel ander gevoel naar.

  »  Kijk over een tijdje (een paar jaar), eens terug op jouw board. Ziet je leven er al meer uit als hoe je dat hebt geknutseld? Zijn de kernwoorden nog op jou van toepassing? Ook superleuk voor later om te zien hoe je vroeger in het leven stond en waar je van droomde!

  Heb jij al weleens eerder een visionboard gemaakt? Of ben je enthousiast en ga je ermee aan de slag?

  Liefs!

  Willemijn
  Willemijn

  '29. Recht door zee en oprecht, ambitieus in alles wat ze doet. Geniet intens van: woorden op papier, magische zonsondergangen, sportmomentjes op de vroege ochtend, ontdekken, herinneringen maken en de wereld aan haar voeten.'

 • lekker lezen

  7 gedachten over “Een visionboard maken

  1. Kirsten schreef:
   Avatar

   Wat een goed idee! Hier ga ik binnenkort eens wat tijd voor uittrekken. Lijkt me dat je daardoor een goed overzicht krijgt van wat je nu daadwerkelijk het belangrijkste vindt. Misschien zelfs onbewust. Breng je mooi in beeld zo. 🙂

  2. Iris schreef:
   Avatar

   Mooi dat je dit doet, ik heb het inderdaad wel eens gedaan en ik doe het ook wel eens via de computer. Dan zoek ik allemaal dingen bij elkaar en zet ik het dan in elkaar en doe het inderdaad als bureaublad. Elke keer als ik weer achter mijn computer ga kijk ik er dan even naar en dat is heel fijn!

  3. Eefje schreef:
   Avatar

   Leuk idee en ook mooi geschreven . Word er enthousiast van en krijg zelf ook zin om er 1 te maken! Weer ns een andere manier van creatief bezig zijn. Ben daarin de laatste tijd aan het zoeken wat het best bij me past en zo heb ik meteen iets doelgericht 🙂

   • Willemijn schreef:
    Willemijn

    Thanks Eefje! Heel leuk om te horen! Ik denk dat dit je best een eind op weg gaat helpen ja..succes, en plezier! Liefs Willemijn

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *