• Rituelen die mij helpen dicht bij mezelf te blijven

  Want in dit tijdperk waarin er veel hoort, je veel geacht wordt te doen, social media weerspiegelt hoe je leven eruit zou moeten zien, wat je zou moeten najagen, is dat dicht bij jezelf blijven soms best lastig. Ervaar ik zelfs, en ik heb in mijn dagelijkse routine zoveel rituelen zitten die dat eigenlijk wel zouden moeten voorkomen. Voorkomen dat ik mezelf laat meeslepen door wat hoort. Dat ik mezelf spiegel aan iemand die totaal niet mijn soort leven leidt, maar mezelf dan toch ga vergelijken. Dan voel ik (mijn ego haha) me soms ook wel degelijk minderwaardig of minder ‘ver’. Maar dat soort situaties komen bij mij dus eigenlijk alleen nog maar voor wanneer ik die voor mij belangrijke rituelen laat varen, wanneer ik ze laat versloffen en gewoon maar wat ‘doe’. Ze zijn dus inmiddels best een beetje heilig voor me geworden kun je wel zeggen! Het leek mij leuk om er een aantal met je te delen in deze blog. 

  Elke dag sporten/aan beweging doen
  Sporten doe ik elke dag, en niet alleen om goed in mijn lijf (vel) te zitten en energie te krijgen, maar vooral ook om in mijn lijf te komen. Want motion creates emotion! Uit je hoofd en terug in je lichaam. Zo simpel maar het werkt eigenlijk altijd. Voor mij is het inmiddels een dagelijks ritueel, maar ik raad beweging en een intensieve sportsessie zeker aan wanneer je merkt dat je vastzit in je gedachten en daar niet uitkomt. Je hoofd wordt leeg, je knalt je frustraties er heerlijk uit, en naast krachtig maakt sporten je ook mentaal weerbaar (ervaar ik althans). Ik ben fanatiek begonnen met sporten toen ik in een moeilijke periode zat, en sindsdien eigenlijk nooit meer gestopt. Ik roep zelf altijd grappend als mensen iets zeggen over mijn fanatieke sporten dat het mijn therapie is. Maar eigenlijk is het ook echt zo. Ik kan niet meer zonder. 

  Verdieping
  Mezelf blijven ontwikkelen door het lezen van boeken, luisteren van podcasts, af en toe een coachings sessie of het doen van bijvoorbeeld een familieopstelling zorgt ervoor dat ik telkens nieuwe dingen blijf leren. Over mezelf. Ik leer mezelf dus steeds een beetje beter kennen. Als je jezelf beter leert kennen weet je dus ook veel beter wat goed voor je is en wat niet. Je krijgt meer vertrouwen, en je durft ook meer te vertrouwen op je intuïtie, op je eigen weg. Een mening of het levenspad van een ander wordt daardoor steeds minder belangrijk. Juist omdat je ervaart en voelt dat die weg niet jouw weg is, of dat jij een andere kijk hebt omdat je ook anders in het leven staat. Je bent tenslotte ook een totaal ander mens. 

  Wandeling in de natuur/in de natuur zijn
  Een aantal keer per week maak ik een grote wandeling (1,5 uur) in het natuurgebied bij mij aan het einde van de wijk. Een heide vol groen, overal dieren, ultieme rust én stilte. Super fijn om daar een tijdje rond te banjeren, mijn gedachten op nul te zetten, frisse lucht op te snuiven, een tijdje op een bankje te zitten. Zo’n natuurbad (jezelf onderdompelen in de natuur voor een paar uur) schijnt helend te zijn. Ik kan het alleen maar beamen. 


  Elke dag iets doen wat ultiem ontspant
  Ik probeer toch wel elke dag een uurtje vrij te maken om in de echte ontspanning terecht te komen. Soms ga ik lekker in een koffietentje zitten en lees ik een boek, of ik ga alleen naar de bioscoop. Andere keren ben ik thuis, schrijf en lummel ik gewoon wat. Of ik duik de keuken in en ga iets bakken. Een uurtje of wat zitten en gewoon staren is ook heel gezond! Doen wat je echt fijn vindt (voor jou is dat misschien wel iets totaal anders) en daar de tijd voor nemen. Ik laad op die momenten op en merk dat er daardoor veel meer ruimte in mijn hoofd is. Ruimte in je hoofd zorgt voor ruimte in je hart, meer kunnen voelen, en vaak daardoor ook indirect minder (negatieve) gedachten hebben. Je bent daardoor veel sneller in staat bij jezelf (bij de kern) te komen en te blijven, ongeacht wat anderen doen of zeggen. Tipje: zet deze momenten gewoon in je agenda of op je to do list want ze zijn onmisbaar in je dag! 

  Mediteren
  Ik mediteer elke dag, maar ook bij mij gaat dat echt niet altijd vanzelf. Ik zeg altijd ‘hoe meer weerstand ik voel om op die mat te gaan zitten, hoe hoger de nood’. En dat klopt ook altijd. Maar goed, ondanks de weerstand doe ik het dus wel trouw. Net als wandelen is het voor mij een moment om in te checken bij mezelf. Eerst is er die stroom aan vaak nutteloze gedachten of dingen die je bezig houden, dingen die gedurende de dag voorbij zijn gekomen, die mag je lekker voorbij laten gaan (keur die gedachten ook niet af, ze zijn er gewoon, je verwerkt op die manier de dag). Heb je vervolgens de moed om wat langer te blijven zitten, dan zul je ervaren dat het af en toe compleet stil wordt in je hoofd. Soms maar 2 seconden (als je na een lange uitademing je adem vervolgens kort in houd vind je daar vaak de stilte), maar toch: zo’n moment is voor mij diepe ontspanning en in verbinding staan met wie ik ben. Blijf het elke keer bijzonder vinden, die ultieme stilte in mijn hoofd. Na het mediteren ga ik vaak liggen in de savasana (yoga houding) en onderzoek ik nog wat van mijn gedachten of overdenk ik de dag. Met een leeg hoofd naar bed, heerlijk. 

  Zo min mogelijk online zijn
  Misschien had ik deze beter bovenaan kunnen zetten want oh, wat heeft het gebruik van je telefoon en het veelvuldig checken van social media invloed op de connectie met jezelf. ‘We zijn’ tegenwoordig continu naar buiten gericht. Het enige wat hierin gevoed wordt is je ego. Die doet het prima op ‘gezien worden’, likes en oppervlakkig contact. Maar hoe meer je met externe factoren bezig bent, hoe verder je van jezelf af komt te staan. Je maakt geen ‘echt’ contact meer op die manier. Wat je wel doet; je gaat jezelf spiegelen aan anderen, hebt het idee iemand anders te moeten zijn, of een ander pad te moeten volgen door alles wat je ziet en wat er binnenkomt. Ik ben daar zelf zoveel mogelijk ‘uitgestapt’ omdat ik aan alles voelde dat het zó niet mij was. In deze blog geef ik tips voor een meer offline leven. Mijn telefoon en zeker social media zijn in mijn leven dus geen groot topic, en dat zorgt er bij mij vooral voor dat ik tijd kan besteden aan al die bovenstaande puntjes die wél bijdragen aan het dicht bij mezelf blijven. Ik denk persoonlijk dat als we met z’n allen die wereld zoveel mogelijk ‘elimineren’ en weer terug gaan naar menselijk contact, dat dat dichtbij jezelf blijven een eitje wordt.

  Heb jij zelf ook bepaalde rituelen in je leven die voor jou heilig zijn?

  Liefs! 

  Foto’s: Unsplash

  Willemijn
  Willemijn

  Sinds vijf jaar op een reis naar zichzelf. Schrijven is haar levenswerk, inspireren het liefste wat ze doet. Ze droomt ervan om in de toekomst in Australië of Amerika te wonen, houdt van stille zondagochtenden, zonsopgangen, de natuur, mensen, persoonlijke ontwikkeling, zichzelf in het diepe gooien, boeken verslinden, angsten aangaan, de lente en de herfst, koffiedates en van betekenis kunnen zijn in de wereld.

 • lekker lezen

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *