• Mindset: welke overtuigingen heb jij?

  Je mindset is een combinatie van je natuur en je opvoeding. Er zijn 2 verschillende soorten overtuigingen: de statische mindset, en de op groei gerichte mindset. De eerste mindset is vooral gericht op succes hebben, gezien worden en vooral geen fouten maken. Heb je een statische mindset dan geef je van nature snel op, en heb je de opvatting dat alles vanzelf moet gaan. De op groei gerichte mindset geeft ruimte voor ontwikkeling. Leren van fouten en van ervaringen en vooral je eigen waarheid gaan creëren. Mensen die een op groei gerichte mindset hebben, zien uitdagingen in plaats van problemen, en geven niet snel op. (Bron: mindset, de weg naar een succesvol leven – Carol S. Dweck.)

  Je mindset is dus niks meer dan een gedachtepatroon. De manier waarop je naar jezelf, je vaardigheden, kwaliteiten en de wereld kijkt. Jouw opvatting of mening over een bepaald onderwerp wat je leert van de mensen om je heen en de (positieve of negatieve) ervaringen die je ermee hebt, dat zich vervolgens nestelt in je onderbewuste. Het is een overtuiging die je zelf hebt aangenomen, maar niet perse de waarheid. Je mindset bepaalt wél hoe jij in het leven staat, en hoe je met ervaringen en gebeurtenissen omgaat. Is jouw mindset van nature wat negatief, en zie je eerder problemen dan oplossingen, dan kan dat je in de weg zitten om het leven als ‘tot op zekere hoogte maakbaar’ te gaan zien. Je hebt dan als opvatting dat het leven je overkomt en dat je geen keuze hebt. Ervaar je tegenslagen in het bereiken van je doelen, dan is het je mindset die ervoor zorgt of je doorzet of opgeeft. Een mooie manier tot zelfonderzoek is om jezelf wat vragen te stellen: zie jij bijvoorbeeld geen weg, of altijd een weg? Faal jij als je iets niet kunt, of zie je het als een mooie ervaring waar je van kunt leren? Zie jij het grotere geheel en kun je omdenken, of is iets altijd rechtlijnig? Leef je in overvloed of denk je vaak in tekort? Ben jij vaak dankbaar of denk je altijd aan iets wat je nog niet hebt?

  Zulke opvattingen op het gebied van liefde, relaties, geld, werk, je eigenwaarde etc., je maakt ze eigen en dat gaat onbewust. Je neemt wat je om je heen, in je directe omgeving, ziet als waarheden aan, en borduurt erop voort in je eigen leven. Denk maar eens terug aan je eigen jeugd. Hoe ben je opgevoed? Welke waarden heb je meegekregen? Waren je ouders bijvoorbeeld altijd positief, dan hebben ze die positiviteit waarschijnlijk ook onbewust aan jou meegegeven. Andersom kan natuurlijk ook. Overheerste de negativiteit, in de zin van doemdenkers, en vaak problemen zien, dan kan er een kans zijn dat jij dat op je eigen manier ook verder in je leven hebt meegenomen en het moeilijk vind om in mogelijkheden en uitdagingen te denken. Of op het gebied van liefde. Wat je ziet en meekrijgt , jarenlang, vormt jouw eigen waarheid. Dat is jouw bril. Maar of het nou echt een realistische bril is? Of op het gebied van geld. Heb je meegekregen dat je ‘altijd zuinig moest zijn’, en vind je het daardoor moeilijk geld uit te geven? Of was er geld tekort, en denk jij daardoor ook vaak in tekorten? Een mooi momentje om na te denken over welke opvattingen jij je eigen hebt gemaakt en nu onderdeel zijn van je leven, maar misschien wel helemaal niet bij jou horen, en passen.

  Je mindset;

  • Je hebt je opvattingen; deze beïnvloeden je gedachten
  • Je gedachten hebben de controle over je leven
  • Wat je zegt geeft extra kracht aan je opvattingen en gedachten (zeg maar eens heel vaak hoe waardeloos je bent, en je gaat het op den duur voelen en geloven)
  • Je emoties kunnen ervoor zorgen dat je opvattingen veranderen, simpelweg omdat emotie verlangen en noodzaak veroorzaakt
  • Je acties daarop zorgen voor het uitstippelen van je levenspad

  Hoe kun je jezelf andere opvattingen eigen maken (is een heel proces en heeft tijd nodig:-)?

  1. Wees je bewust van je belemmerende opvattingen
  2. Bekijk ze en onderzoek ze; wat is er echt waar van die opvattingen?
  3. Herschrijf ze tot een versie die wel bij je past
  4. Zeg het vooral heel erg vaak hardop en maak het je eigen

  Nu ik middenin een bepaald ontwikkelproces zit ben ik heel erg bezig met mijn mindset. Dat gaat over de doelen die ik wil behalen, de dromen die ik nog heb, de opvattingen die me daarin soms weleens in de weg zitten, maar ook over wat ik geloof dat ik kan, bijvoorbeeld. Ik ben me er heel bewust van geworden dat mijn gedachten en mijn woorden mijn waarheid vormen, maar vaak helemaal geen waarheid zijn. Super interessant om mee aan de slag te gaan en telkens wat nieuws te ontdekken en deze dan vervolgens te herschrijven. De kracht van woorden bijvoorbeeld, is enorm. Ik betrapte mezelf erop dat ik vaak ‘ik ga het proberen’ zei, terwijl als je die woorden verandert in ‘ik kan’ dat al zoveel meer doet. Of in plaats van te zeggen ‘ik heb nodig’, richt je je blik op waar je dankbaar voor bent. Tegenwoordig denk ik daarom eerst even na voor ik er wat uitfloep wat weer gebaseerd is op oude patronen. Bewustzijn is een hele belangrijke schakel in het proces van het ‘masteren van je mindset’. En ik vind het persoonlijk heel fijn dat ik tot het clubje behoor dat een ‘op de groei gerichte mindset’ heeft. Ik vind het een wonderlijk mooi proces, je echte zelf en je eigen waarden leren kennen.

  Boekentips op dat gebied:
  – You are a badass / You’re a badass at making money – Jen Sincero
  – Mindset, de weg naar een succesvol leven – Carol S. Dweck
  – Master your mindset – Michael Pilarczyk

  Foto: Unsplash

  Willemijn
  Willemijn

  '29. Recht door zee en oprecht, ambitieus in alles wat ze doet. Geniet intens van: woorden op papier, magische zonsondergangen, sportmomentjes op de vroege ochtend, ontdekken, herinneringen maken en de wereld aan haar voeten.'

 • lekker lezen

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *