• Mijn handleiding voor duurzaam geluk

  Jaren van innerlijk werk hebben ervoor gezorgd dat ik nu al best een tijd een soort van duurzaam geluk in mezelf ervaar. Dat betekent niet dat ik altijd dolgelukkig ben, maar ik heb nooit meer een slechte dag. Ik voel me nooit meer ongelukkig, en eigenlijk kan maar weinig me meer echt uit het veld slaan. De kennis die ik vergaard heb is hierin zo belangrijk, maar ook bepaalde rituelen in mijn leven helpen me om op die positieve golf te blijven. Ik vertel je in deze blog mijn persoonlijke handleiding voor duurzaam geluk!

  Zelfliefde

  De relatie met jezelf is de belangrijkste relatie die er is in je leven. Is die relatie niet zo goed, of zelfs slecht, dan kun je daar behoorlijk ongelukkig van worden. Wanneer je jezelf niet ziet voor wie je bent, je houdt niet van jezelf, ben je altijd in strijd met jezelf. Zelfliefde is gelukkig zijn met jezelf. Het goed hebben met jezelf. Tijd alleen doorbrengen en daar rust in kunnen vinden. In de spiegel kijken en een mooi en goed mens zien. Jezelf het allerbeste gunnen. Goedkeuring, waardering en acceptatie in jezelf kunnen vinden. Zelfliefde zorgt voor een krachtige basis. Je weet wie je bent en je weet dat je altijd goed genoeg bent. Wat de wereld ook zegt of doet.

  Dagelijks mediteren

  Sinds ik dagelijks een half uur ben gaan mediteren is mijn leven echt veranderd. Meditatie is niets anders dan luisteren naar de stilte, maar ook van een afstandje naar je drukke gedachten kijken. Door te mediteren ervaar je dat je niet je gedachten bent, wat veel mensen denken. Dat inzicht neem je mee in het dagelijks leven. Het helpt je om wat je denkt niet altijd zo serieus meer te nemen. Ook is meditatie een fijne manier om met jezelf in contact te komen, met je innerlijke stem, je gevoel. Wanneer je op dagelijkse basis mediteert, liefst in de ochtend, dan zul je ervaren dat je de rest van de dag een soort innerlijke rust ervaart. Je voelt niet meer de behoefte om overal op te reageren, je kunt beter bij jezelf blijven, je bent meer bedachtzaam.

  Meer geven dan je ontvangt

  Sinds ik het leven niet meer als een ruilhandel zie maar altijd de intentie heb om onvoorwaardelijk te geven aan mensen zonder daar iets voor terug te willen, ervaar ik een diep soort van vervulling in mezelf. We zijn als maatschappij gelukkig steeds meer die shift aan het maken van IK naar WIJ. Wanneer je jezelf elke dag afvraagt hoe je iets positiefs kunt bijdragen aan de wereld, of aan simpelweg één persoon, verandert je hele perspectief. Je bent minder bezig met je eigen problemen, je ontwikkelt meer empathie en compassie voor de mens, en wanneer je iets aan iemand geeft of iets kunt betekenen en daar dankbaarheid voor terugkrijgt ervaar je niets dan pure liefde in jezelf.

  Stoppen met het geloven van je gedachten

  De meeste gedachten die we hebben zijn negatief. Dat is hoe je brein en je mind samenwerken. Zij zijn er niet om je gelukkig te maken, maar om je te helpen overleven. Wanneer je nog niet zo bewust in het leven staat neem je je gedachten vaak té serieus. Je gelooft alles wat je denkt. Toen ik me ging verdiepen in persoonlijke groei en ontwikkeling was een van de eerste dingen die ik leerde dat ik moest stoppen met het geloven van mijn gedachten. De meeste gedachten die je hebt zijn onzin, willekeurig en totaal niet gebaseerd op de waarheid. De rest van je gedachten is een oud verhaal. Je mind draait elke keer hetzelfde bandje af en jij gaat er vrolijk in mee. Dat is waarom je je vaak ongelukkig voelt. Je gedachten maken je ongelukkig. Als je een ding zou mogen meenemen uit deze blog: stop met het serieus nemen van je gedachten en ga werken aan je mindset.

  Jezelf ontwikkelen

  In beweging zijn maakt gelukkig. Jij bent hier op aarde gekomen om te groeien, om telkens in een nieuwe versie van jezelf te groeien. Wanneer je leren tot een van je kernwaarden maakt zul je ervaren dat het leven de reis is, en het benutten van je volle potentieel je levensdoel. De reden waarom best veel mensen zich regelmatig ongelukkig voelen (naast het feit dat ze hun gedachten te serieus nemen) is omdat ze vast zijn komen te zitten in het leven. Als je jezelf niet meer uitdaagt, geen nieuwe dingen leert, jezelf niet verbetert, dan komt er een moment waarop het leven een sleur wordt en je je ongelukkig gaat voelen. Begin elke dag met de intentie om iets te leren, over jezelf, het leven. Geef jezelf toestemming om op ontdekking te gaan, telkens iets nieuws te proberen, daag jezelf uit. Faal, leer en sta weer op.

  Dankbaarheid

  Dankbaarheid is een skill die je moet ontwikkelen. Dankbaarheid is niet standaard onderdeel van je mindset, in tegendeel. Zoals ik al vertelde is je mind veelal gericht op het negatieve en op schaarste. Wanneer je je daardoor laat leiden zie je vrijwel alles negatief en richt je je automatisch op wat er niet is. Dankbaarheid is de tegenhanger. Door aan je mindset te gaan werken en elke dag bewust aandacht te geven aan de (kleine) dingen waarvoor je dankbaar bent die je normaal voor lief neemt, ga je automatisch ook meer positieve en mooie dingen opmerken in en aan het leven. Dankbaar zijn voelt goed, warm, positief, het is een geluksgevoel.

  ‘‘Gratitude is the memory of the heart.’’ – Jean Baptise Massieu


  Accepteren wat zich voordoet

  Acceptatie klinkt makkelijk, maar is nog best een uitdaging. Van nature zijn wij mensen controlfreaks. En de manier waarop ons brein en mind gebouwd zijn helpt ook niet bepaald mee om in volle overgave door het leven te gaan, te vertrouwen op en te accepteren wat zich voordoet. In je hoofd heb je een gedachte hoe iets zou moeten zijn, en de realiteit is vaak heel anders. Acceptatie betekent dat je oké bent met wat is, en dat je probeert zoveel mogelijk mee te gaan in de flow (bedoeling) van het leven. Je controleert wat je kunt controleren, en de rest laat je los. Verzetten tegen de werkelijkheid maakt ongelukkig. Het maakt je gefrustreerd, boos, negatief. Wanneer je gaat oefenen in acceptatie zul je merken dat er innerlijke rust en vertrouwen ontstaat. Vertrouwen dat het leven voor je werkt. Dat het universum regisseert. Dat alles uiteindelijk een doel heeft. Dat wat gebeurt meestal een uitnodiging voor je is om te groeien of van te leren. Je groeit dan spiritueel.

  Verbinding

  Is waar het leven om draait. Naast jezelf ontwikkelen tot de persoon die je bedoeld bent te zijn, ben je hier op aarde om een fijne tijd te hebben met fijne mensen. Om je te verbinden met jezelf en met anderen. De ander zien voor wij hij/zij is, jezelf te laten zien voor wie je bent, je durven openstellen, je kwetsbaarheid laten zien. In die mooie, pure verbinding met anderen ervaar je niets anders dan geluk.

  Leven vanuit je authentieke zelf

  Niet zijn wie de wereld vindt dat je moet zijn, maar zijn wie je bent. Voordat je verteld werd wie je moest zijn. Op ontdekkingstocht gaan naar jezelf. Wat wil je? Wat vind je nou echt leuk? Wat vind je belangrijk? Welke eigenschappen heb je al jaren weggestopt omdat je hebt ervaren dat die er niet mochten zijn, maar is dat eigenlijk helemaal wie je bent? Wat zijn je dromen? Wat is je toekomstvisie? Waarin kom jij echt tot bloei? Wat maakt jou jou? Ga dat léven. Uit jezelf. Wees jezelf.


  Ik vind het leuk om van jou te horen! Welke kennis, waarden of rituelen zorgen bij jou voor duurzaam geluk?


  Foto’s: Unsplash

  Willemijn
  Willemijn

  Sinds vijf jaar op een reis naar zichzelf. Schrijven is haar levenswerk, inspireren het liefste wat ze doet. Ze droomt ervan om in de toekomst in Australië of Amerika te wonen, houdt van stille zondagochtenden, zonsopgangen, de natuur, mensen, persoonlijke ontwikkeling, zichzelf in het diepe gooien, boeken verslinden, angsten aangaan, de lente en de herfst, koffiedates en van betekenis kunnen zijn in de wereld.

 • lekker lezen

  2 gedachten over “Mijn handleiding voor duurzaam geluk

  1. Talia schreef:
   Avatar

   Hi Willemijn, wat een mooi stuk heb je geschreven. Ik vind het duidelijk, tastbaar en herkenbaar. Ik zie ook veel klein geluk terugkomen✨ Je hebt me geïnspireerd! Dank je wel.
   Lieve groet, Talia

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *