• Mijn handleiding voor duurzaam geluk

  Soms wacht ik op een moment waarop alles in mijn leven één grote grap blijkt te zijn. Het moment waarop blijkt dat mijn innerlijke reis toch niet zo diep is gegaan, en ik eindelijk inzie dat ik mezelf gewoon al die tijd voor de gek heb gehouden. (Ik weet het, het klinkt vreemd..haha!) Dan denk ik bij mezelf ‘alles kan toch niet zó goed voelen en zó goed gaan, en dan al zó lang?’ Maar het kan. Blijkbaar.

  Jaren van innerlijk werk hebben ervoor gezorgd dat ik nu al best een tijd een soort van duurzaam geluk in mezelf ervaar. Dat betekent niet dat ik altijd dolgelukkig ben, maar ik heb nooit meer een slechte dag of zelfs een slecht uur. Ik voel me nooit meer ongelukkig, en eigenlijk kan maar weinig me meer echt uit het veld slaan. De kennis die ik vergaard heb is hierin zo belangrijk, maar ook bepaalde rituelen in mijn leven helpen me om op die positieve golf te blijven surfen. Ik vertel je in deze blog mijn persoonlijke handleiding voor duurzaam geluk!

  Mediteren
  Een half uur per dag mediteren, ik zweer erbij. Ik luister naar mijn gekke gedachten, ik creëer ruimte om met een afstandje naar mezelf en mijn leven te kijken, ik hoor de stilte. Daar kan ik alles in vinden: inzichten, acceptatie, rust. Meditatie zorgt ervoor dat ik niet meer reactief in het leven sta (reageren op alles wat zich voordoet), maar dat ik meer bedachtzaam ben en steeds meer ontdek wie en wat ik niet ben (oude verhalen).

  Meer geven dan je ontvangt
  Sinds ik het leven niet meer als een ruilhandel zie maar altijd de intentie heb om onvoorwaardelijk te geven aan mensen zonder daar iets voor terug te willen, ervaar ik een diep soort van vervulling in mezelf. Het voelt goed om bij te kunnen dragen aan de wereld, en het heeft mij als mens zeker veranderd. Ik ben milder, liefdevoller, ik kan mezelf in een ander zien en dat zorgt ervoor dat ik veel minder oordeel. En door te geven ervaar ik ook telkens weer dat alles in mezelf zit.

  Stoppen met het geloven van je gedachten
  Ik heb nog steeds regelmatig de meest vreemde gedachten, maar ik identificeer mezelf er niet meer mee en laat me er ook niet meer in meeslepen. Ik ben niet mijn gedachten, ik heb gedachten. En vaak een hele hoop die helemaal niet van mezelf zijn maar die ik vroeger ingeprent heb gekregen. Door te mediteren is mijn bewustzijn vergroot, ook gewoon in de dagelijkse ratrace, en roep ik mezelf terug wanneer ik meega in een lijdende gedachte. The Work van Byron Katie heeft me daar heel erg bij geholpen.

  Jezelf als mens ontwikkelen
  Groeien als mens maakt gelukkig! Het gevoel wat ik ervaar wanneer ik weer een stapje verder ben, iets nieuws leer, wanneer ik merk dat ik mezelf beter leer kennen en doorgronden en meer en meer vanuit mijn kracht leef, dat is zo bijzonder. Gewoon de gedachte alleen al dat de versie van jezelf van gisteren niet meer bestaat, maar dat je alweer gegroeid bent, in ontwikkeling tot een nieuwe versie. Ik denk dat de reden dat we hier op aarde zijn is om tot ons volle potentieel te komen, en dat de weg daarnaartoe het leven ís.

  Werken aan je mindset
  Je zou het misschien niet zeggen maar ik ben best een zwartkijker. Of althans, dat was ik. Het werken aan mijn mindset is dan ook pittig, en iets waar ik nog steeds dagelijks mee bezig ben. Hoe? Door met mantra’s te werken, in mijn meditatie het onkruid uit mijn gedachten te verwijderen, door het stellen van goede vragen die me op een andere manier laten kijken en denken, door veel te schrijven, en me vooral te richten op dankbaarheid. Je gedachten creëren je ervaringen, je leven van nu, dus als je andere ervaringen wilt moet je echt bij je denken beginnen.

  Accepteren wat zich voordoet
  Sinds ik accepteer wat zich in mijn leven voordoet en leef vanuit de gedachte dat het leven voor mij werkt en niet tegen me, ervaar ik veel meer rust. Een vraag die ik vroeger stelde: waarom gebeurt mij dit? Vragen die ik nu stel: wat wil het leven mij hiermee leren? Wat is zich aan het ontwikkelen? Welk aandeel heb ik hierin? Vroeger verzette ik me tegen pijn en emoties. Ik vocht ook tegen de realiteit omdat ik in mijn hoofd een gedachte had over hoe het zou moeten zijn, en die twee vaak totaal niet overeenkwamen. Ik kreeg door dat mijn eigen verwachtingen voor frustratie en teleurstelling zorgden. Nu probeer ik mee te flowen met het leven en te regisseren wat ik kan regisseren. De rest accepteer ik…want wat kun je anders doen?

  Ik vind het leuk om van jou te horen! Herken je je in mijn verhaal? Welke kennis, waarden of rituelen zorgen bij jou voor duurzaam geluk?

  Foto’s: Unsplash

  Willemijn
  Willemijn

  Sinds vijf jaar op een reis naar zichzelf. Schrijven is haar levenswerk, inspireren het liefste wat ze doet. Ze droomt ervan om in de toekomst in Australië of Amerika te wonen, houdt van stille zondagochtenden, zonsopgangen, de natuur, mensen, persoonlijke ontwikkeling, zichzelf in het diepe gooien, boeken verslinden, angsten aangaan, de lente en de herfst, koffiedates en van betekenis kunnen zijn in de wereld.

 • lekker lezen

  2 gedachten over “Mijn handleiding voor duurzaam geluk

  1. Talia schreef:
   Avatar

   Hi Willemijn, wat een mooi stuk heb je geschreven. Ik vind het duidelijk, tastbaar en herkenbaar. Ik zie ook veel klein geluk terugkomen✨ Je hebt me geïnspireerd! Dank je wel.
   Lieve groet, Talia

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *