• Groener leven; wat kun je doen? Tips!

  Ik scheid mijn afval, ben het gebruik van plastic drastisch gaan minderen, ik ga overal lopend naartoe, eet voor 95% vegan, gebruik natuurlijke verzorgingsproducten en leef redelijk minimalistisch (in de zin dat ik weinig koop). Groener en bewuster leven;  ik doe wat ik kan, maar ik realiseer me maar al te goed dat er helaas ook nog heel veel dingen te vaak op de automatische piloot gebeuren bij mij. 

  Een positieve bijdrage leveren aan de aarde, mijn ‘voetafdruk’ verkleinen, ik vind het een grote uitdaging en regelmatig ook helemaal niet zo simpel. Maar ik zet door, omdat al die berichten over onze planeet me in mijn hart raken, en ik van mening ben dat elke kleine stap echt wel bijdraagt. Maar samen komen we natuurlijk een stuk verder, en daarom deel ik vandaag wat over dit onderwerp op de blog. Want hoe kun jij nou je bijdrage leveren? Waar kun je in hemelsnaam beginnen als je nog geen idee hebt? Ik hoop je op deze manier te inspireren ook eens over je eigen voetafdruk na te denken. En bedenk: echt niet alles hoeft perfect, of tegelijk te gebeuren. Doe wat je kunt, in kleine stappen, op je eigen tempo.

  Stoppen of minderen met vlees eten
  Een jaar geleden ben ik helemaal gestopt met het eten van dierlijke producten. Ik eet geen vlees en ook geen vis meer (en ook geen zuivel, maar dat deed ik al jaren niet meer). Dit heb ik besloten omdat het eten van vlees me steeds meer tegen ging staan. In de supermarkt wist ik niet welke dieren nou precies echt een goed leven hadden gehad (na het rommelen met al die keurmerken en sterren), en ik vertrouwde de industrie na alle rare berichtgeving gewoon niet meer. Ook deed weer een tijdje bij mijn ouders wonen me met beide benen op de grond zetten. Die koetjes die me elke dag uitbundig begroetten als ik langs wandelde, ik kon het niet meer over mijn hart verkrijgen om iets van vlees te eten. In de stad was dat een ver van mijn bed show, die huppelende dieren, maar terug in de natuur krijg je weer verbinding met alles wat leeft, en dat draagt zeker positief bij aan je de verbinding die je voelt met de aarde. En na het lezen van wat boeken en het kijken van een schokkende docu werd me ook echt duidelijk wat voor een belasting de vleesindustrie is voor onze planeet. Er zit bijvoorbeeld 15.000(!) liter water in 1 kg rundvlees, daar kun je een jaar van douchen. Er wordt extreem veel land gebruikt om dieren te houden. Dat kost eten (voer), water en energie. Mest en pesticiden die gebruikt worden bij de productie van veevoer zijn vervuilend. En zo kun je nog wel even doorgaan.


  Stoppen of minderen met vlees, daar verklein je je voetafdruk dus enorm mee, en naar mijn mening word je er ook een stuk energieker en fitter van omdat je eigenlijk automatisch meer groenten gaat eten, en je eten over het algemeen lichter is, en dus makkelijker verteerd. Vind je het lastig om lekker vegan/vegetarisch te koken, of creatief te zijn en te blijven, investeer dan eens in een paar goede kookboeken en leer jezelf wat nieuwe recepten aan. En blijf vooral de veranderingen die je zelf doormaakt ook doorgeven. Ikzelf kookte bijvoorbeeld een aantal keren voor mijn ouders een veganistisch recept, wat zij nu vervolgens zelf ook regelmatig klaarmaken. Alle kleine beetjes helpen!

  Zuiniger met water omgaan
  Onder het tandenpoetsen liet ik altijd vrolijk de kraan lopen. Ook stond ik gerust een kwartier onder de douche ’s ochtends, en ging ik ’s avonds weer. Omdat ik een lange tijd veel recepten maakte voor mijn werk, waste ik ook de hele dag door af (met warm water). Het opwarmen van het water kost ontzettend veel energie, en je verbruikt mega veel water als je de kraan laat lopen terwijl je afwast. Ik had mezelf dat allemaal zogenaamd ‘aangeleerd’ en het mooie is dat ik het nu ook weer afgeleerd heb. Ik let erop dat ik kort douche, ik spaar mijn vaat een beetje op, en was ook niet alles meer met heet water. En oja, de wasmachine bijvoorbeeld, zet ik ook een stuk minder aan. 

  Minder vliegen en autorijden 
  Ik heb geen auto, doe alles lopend, en als ik voor afspraken ergens moet zijn pak ik de trein. Maar ik ga wel op reis. Met het vliegtuig. En daar is weinig groens van te maken helaas. Voor een reisje naar Bali worden er bijvoorbeeld al 1000 bomen gekapt. Als ik dat hoor dan weerhoud dat me persoonlijk wel van veel vliegreizen maken en denk ik echt beter na voor ik iets boek. Naast het er bewust mee bezig zijn kun je de CO2 uitstoot die je veroorzaakt door je reis compenseren. Dit kan bijvoorbeeld via GreenSeat. Verder is reizen met de trein binnen Europa ook heel erg goed te doen en ook nog eens heel leuk. En wat betreft de auto: probeer ‘m eens wat vaker te laten staan. Lang leve het OV en de fiets!;-)

  Afval scheiden
  Begin dit jaar schreef ik een blog over een paar goede voornemens. Afval scheiden was er daar één van. Inmiddels zijn we een half jaartje verder en gaat dat echt prima. Ik scheid papier, plastic, glas en restafval van elkaar, en breng dat elke week weg (of het wordt opgehaald in de straat). Het is een stap die eigenlijk niet heel veel extra tijd vraagt, maar waar je je wél even toe moet zetten. Zodra je voor jezelf een systeem hebt, en aparte bakken om alles in te verzamelen, gaat het eigenlijk vanzelf. En wil je nog iets op kleine schaal doen? Raap dan eens het afval wat je in de natuur of op straat tegenkomt. Zoveel dieren eten van de verpakkingen die mensen gewoon ergens neergooien. 

  Minimaliseren – terug naar de essentie & minder en bewuster kopen
  In het boek ‘Verlangen naar minder‘ van Jelle van de blog Growthinkers zegt hij dat minimaliseren één van de belangrijkste dingen is die je kunt doen om een positieve bijdrage te leveren aan de aarde. We zijn een consumptiemaatschappij geworden en kopen is iets wat de mens aan de lopende band doet. (En we vragen ons vaak niet eens af waar spullen van gemaakt worden, wie ze gemaakt heeft of waar dat ze gemaakt zijn.) M
  inimaliseren is daar het tegenovergestelde van. Overbodige spullen wegdoen, weggeven, naar de kringloop brengen, en in het vervolg bewustere aankopen doen en minder nieuwe (goedkoop geproduceerde) spullen/kleding aanschaffen. Als je niks koopt, belast je de aarde ook niet. Er hoeft niks geproduceerd en vervoerd te worden. Minimalistisch leven maakt je hoofd rustiger, en geeft je ruimte om aandacht te geven aan dingen die je echt belangrijk vindt. Wil je weten hoe ik dat minimaliseren zelf heb aangepakt? Lees dan mijn blog over minimalistisch leven

  Meer duurzame producten kopen
  Duurzaamheid betekent ‘met respect voor aarde, mens en dier’. Kleding die duurzaam geproduceerd is bijvoorbeeld, wordt onder goede arbeidsomstandigheden gemaakt, mensen krijgen er een goed loon voor, er worden geen belastende chemicaliën gebruikt etc. Dit betekent vaak dat je meer betaalt voor duurzame producten, maar dat je dat vervolgens wél met trots kunt dragen/gebruiken omdat je weet dat het product niet onder schrijnende omstandigheden gemaakt wordt. Ik zag in het boek van Marieke Eyskoot staan; ‘elke keer dat je iets koopt, zeg je eigenlijk tegen de maker; ik vind het goed wat je doet hier heb je mijn geld om ermee door te gaan.’ Je steunt een bepaalde ontwikkeling en hebt daarmee macht. Als we allemaal opeens besluiten niet meer bij de fast fashion ketens te gaan shoppen, veranderen zij vanzelf hun productieproces. In het boek van Marieke vind je veel meer info over fast fashion, de invloed daarvan op de planeet, en ook over mooie duurzame merken. En lees ook zeker de blog van de meiden van Fair Friday

  Verpakkingen wat kritischer bekijken
  Ik ga nogal eens de fout in. Vooral bij de supermarkt. Dan wil ik frambozen kopen en die zitten dan in zo’n enorme plastic bak. Dat terwijl ik ze op de markt gewoon in een papieren zak kan halen. Daar probeer ik dus wat vaker heen te gaan nu. En als ik koffie to go neem, dan zeg ik dat ik geen deksel (want plastic) erop wil. Hetzelfde geldt voor rietjes in een sapje of smoothie. En soms koop ik iets gewoon niet omdat het zo onnodig veel verpakking bevat. Wij als consumenten bepalen wat de producten (bedrijven) aanbieden. Als niemand in de supermarkt er meer voor kiest om fruit in plastic bakken te kopen, dan pas zullen ze overgaan op een groener alternatief. Dus trek vooral je mond open als je in een koffietentje zit en wijs ze vriendelijk op een alternatief voor plastic. Samen creëren we wel degelijk bewustzijn op deze manier!

  Overstappen op natuurlijke (verzorgings/schoonmaak) producten 
  Buiten de enorme winst voor jezelf (je huid neemt alle stoffen op, dus de chemische stoffen in alle producten ook), heeft dit ook echt wel invloed op de aarde. Het gebruik van ‘normale’ verzorgingsproducten zorgt ervoor dat er enorm veel chemicaliën in het doucheputje (of wastafel/spoelbak) verdwijnen die vervolgens in de watergangen terecht komen en uiteindelijk dus in de rivieren en oceanen. Wil je hier meer over weten, lees dan vooral ook even mijn blog over natuurlijke verzorgingsproducten met goede merken en tips om over te stappen. Ook goed om eens onder de loep te nemen; wasmiddel, afwasmiddel en schoonmaakmiddel. Deze producten zorgen ook voor het vervuilen van ons water, en tegenwoordig zijn er gelukkig al veel supermarkten die groene alternatieven aanbieden. Het enige wat je dus hoeft te doen is dat groenere product in je mandje gooien, en je hebt weer een stapje gezet. 

  Vintage shoppen/kringloopwinkel
  Het heeft een beetje een hippie imago, maar bij tweedehands kledingwinkels vind je vaak echt leuke kleding. Ditzelfde geldt voor de kringloop. Op zoek naar een nieuw kastje voor in huis, ga dan eerst eens neuzen tussen de gebruikte spullen, of kijk eens op marktplaats. Zo krijgen veel spullen een tweede leven en hoeft er niks nieuws te worden aangeschaft. 

  Zo, dit was mijn enorme waslijst! Ik vind het knap als je helemaal bent aanbeland bij het einde, en ik ben natuurlijk ook heel benieuwd naar jouw mening. Ben jij bewust bezig met jouw rol op deze planeet? Is groener leven een onderwerp bij jou? Of heb je misschien nog tips die je wilt delen? Laat het gerust achter hieronder in de reacties. En heb ik je geïnspireerd en wil je meer weten over een duurzame lifestyle dan verwijs ik je met liefde naar het boek ‘Dit is een goede gids’, daar staat alles heel uitgebreid en duidelijk en in overzichtelijke stappen uitgelegd!

   

  Liefs!

  Willemijn
  Willemijn

  Sinds vijf jaar op een reis naar zichzelf. Schrijven is haar levenswerk, inspireren het liefste wat ze doet. Ze droomt ervan om in de toekomst in Australië of Amerika te wonen, houdt van stille zondagochtenden, zonsopgangen, de natuur, mensen, persoonlijke ontwikkeling, zichzelf in het diepe gooien, boeken verslinden, angsten aangaan, de lente en de herfst, koffiedates en van betekenis kunnen zijn in de wereld.

 • lekker lezen

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *