• Zelfvertrouwen: hoe raak je het kwijt?

  Negenentwintig jaar geleden werd ik geboren met honderd procent zelfvertrouwen. Op de basisschool had ik al zo mijn momentjes waar ik ondervond dat dat zelfvertrouwen geen vaste basis in je is, maar zo onderuit gehaald kan worden. Ik had een leraar die maar al te graag er de nadruk oplegde dat ik niks van wiskunde snapte, en echt dom was op dat gebied. Ik voelde me op zulke momenten énorm klein. Vanaf de pubertijd waren er omstandigheden in mijn thuissituatie waardoor ik een flinke stap terugdeed op het gebied van zelfvertrouwen. (Moet ook zeggen dat die scheidingslijn tussen zelfvertrouwen en eigenwaarde best dun is wat mij betreft.) Toen ik zeventien was ging het sneller bergafwaarts. Ik ‘vond’ mezelf terug in een relatie waarin ik enorm gekleineerd werd, en waar vooral de nadruk werd gelegd op alles wat ik fout deed en waar ik in tekort schoot. De burn-out waar ik op mijn drieëntwintigste ‘in terecht kwam’ als gevolg van heel veel van mijn eigen keuzes, ruïneerde het kleine beetje zelfvertrouwen wat ik nog in me had. Ik had gefaald en mijn leven was een puinhoop. Je begrijpt: ik weet hoe het voelt om geen zelfvertrouwen meer te hebben, maar ik weet gelukkig ook heel goed hoe je het weer terug kunt krijgen!

  Iedereen wordt geboren met honderd procent zelfvertrouwen
  Zelfvertrouwen is het vertrouwen wat je hebt in je eigen kracht. Het is je geloof in je kunnen (niet verwarren met waardigheid; dat gaat over wie je bent). Wanneer we voor het eerst het licht zien zijn we ontzettend pure mensjes. We kennen geen angst, we zien de wereld door een roze bril, we hebben geen belemmerende opvattingen en nog geen patronen ontwikkeld. Daarom zijn de meeste kindjes zo open en vrij, moedig en vol zelfvertrouwen: na het vallen staan ze gewoon weer op. Ze proberen van alles uit, zien geen gevaar. Het is dus echt niet zo dat zelfvertrouwen iets genetisch is. Je hebt het in je, we hebben het allemaal in ons, alleen door externe (en interne) omstandigheden kun je het kwijtraken, je af laten nemen of kan het minder worden.

  Hoe raak je je zelfvertrouwen kwijt?
  Dat gebeurt natuurlijk niet zomaar in een paar weken. Het is een opeenstapeling van (negatieve) ervaringen en situaties waardoor je je steeds kleiner gaat voelen (zoals de voorbeelden waar ik de blog mee begon). Mensen kwetsen je door je aan te spreken op je capaciteiten, je kunnen of je gebreken. Je hebt in je eigen ogen een aantal keer gefaald in het ondernemen van dingen, je hebt misschien wel een enorme innerlijke criticus die je wijst op alles wat je niet goed doet, en daardoor ga je steeds meer twijfelen aan jezelf.

  Alles wat je gelooft daar zoekt je mind naar een bevestiging
  Al deze pijnlijke momenten in je leven waar je bekritiseerd werd door mensen, waar je voor je gevoel tekort schoot, heb je ergens opgeslagen in je brein. Onbewust. Gaandeweg ben je wat anderen over je zeggen gaan geloven. En elke keer wanneer er zo’n soortgelijke situatie zich voordoet waarin je getriggerd wordt dat je niet goed genoeg bent, zoekt je brein naar een bevestiging van die gedachte die je hebt over jezelf. Je focus ligt dus al op het zoeken van die bevestiging en het uitvergroten van kritiek of feedback. En dus zul je alleen maar bevestiging vinden dat je dingen niet kunt. Dat je niet slim of goed genoeg bent om iets te bereiken. Realiseer je dat het grootste gedeelte van wat jij denkt over jezelf van een ander afkomstig is. Positief of negatief. Het zijn zaadjes die anderen (ouders, leraren, relaties, werkgevers) in jou geplant hebben. Als je dus zo’n negatieve gedachte hebt, kun je nu gaan herkennen dat dat niet jouw gedachte is over jezelf, je kunt eventueel terughalen van wie die gedachte dan wel is, en vervolgens kun je deze negatieve gedachte vervangen voor een mooie, krachtige en positieve gedachte.

  Het vervolg van deze blog met tips om je zelfvertrouwen terug te krijgen vind je hier.

  Bronnen: ik heb het boek 100% zelfvertrouwen gelezen waar ik wat info uit gebruikt heb voor deze blog. De rest komt van eigen inzichten, podcasts en video’s zo her en der!

  Foto: Unsplash

  Willemijn
  Willemijn

  Sinds vijf jaar op een reis naar zichzelf. Schrijven is haar levenswerk, inspireren het liefste wat ze doet. Ze droomt ervan om in de toekomst in Australië of Amerika te wonen, houdt van stille zondagochtenden, zonsopgangen, de natuur, mensen, persoonlijke ontwikkeling, zichzelf in het diepe gooien, boeken verslinden, angsten aangaan, de lente en de herfst, koffiedates en van betekenis kunnen zijn in de wereld.

 • lekker lezen

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *