• Welk verhaal over wie je bent (of wat je kunt) maak jij jezelf wijs?

  Ik maakte mezelf de afgelopen jaren vooral wijs dat ik verlegen en introvert ben, en er niet van hou om in de belangstelling te staan. Wat is het eerste wat er in jou opkomt? Wat hoor jij jezelf vaak zeggen? ‘Ik heb geen discipline’, bijvoorbeeld? Waardoor je vervolgens ook vaak geen poging doet om aan dingen te gaan werken die discipline vragen?

  Beperkende verhalen
  De verhalen die we onszelf vertellen (ik ben..ik kan..ik kan niet..ik heb geen…) over wie we zijn werken enorm beperkend. Je gaat leven naar het verhaal dat jij over jezelf vertelt. Je denkt dat dat is waar je toe in staat bent, en meer doe je dus vaak ook niet. Je geeft jezelf een bepaald karakter, imago, op basis van…ja wat eigenlijk? Vaak zijn het situaties uit het verleden. Gebeurtenissen, moeilijke periodes, misschien heb je voor je gevoel weleens gefaald in dingen, en zeg je nu expliciet: dat kan ik niet. Dit is niks voor mij. Of je bent gaan geloven in wat anderen over jou zeggen. Onbewust draag je zo een hoop beperkende overtuigingen met je mee. Want jouw beeld van wie je bent is gekleurd. Het is vaak niet wie je echt bent, maar meer een reactie op wat je in je verleden hebt meegemaakt. Een reactie op wie andere mensen zeggen dat je bent, of anderen beweren wat je kunt.

  In mijn eigen geval bijvoorbeeld, ben ik helemaal niet mijn hele leven verlegen en introvert geweest. Dat was een verhaal dat ik mezelf ben gaan vertellen op basis van een periode in mijn leven die enorm veel impact op mij heeft gehad. In mijn kindertijd  bijvoorbeeld, heb ik jarenlang meegedaan aan de playbackshow in ons dorp. Ik herinner me van die tijd dat ik mezelf uiten vooral heel erg leuk vond. Ik had geen vrees om mezelf te laten zien, en dus klom ik op dat podium. Zonder echt talent voor performen had ik er wel enorm veel plezier in. 

  Die onbevangen houding veranderde natuurlijk wel iets toen ik opgroeide, maar nog steeds was ik allesbehalve verlegen of introvert. Tot de periode van en na mijn burn-out. Ik herkende mezelf totaal niet meer. Ik had geen zelfvertrouwen, ik durfde niet met mensen te praten, ik voelde veel schaamte over mijn situatie.

  Jouw verhaal is meestal een beschermingsmechanisme, het voelt veilig
  Als een soort beschermingsmechanisme vormde ik een nieuw verhaal over mezelf. Ik was verlegen en introvert, had moeite om me uit te spreken, en ik hield niet van in de belangstelling staan. Mijn veilige excuus zorgde ervoor dat ik geen moeite deed om me daadwerkelijk uit te spreken, en mezelf uitdaagde om weer uit dat (eenzame) coconnetje te komen (dat is dus het gevolg van zo’n stempel op jezelf). Een tijd later, toen ik mijn leven weer helemaal opgebouwd had, speelde dat (oude) verhaal dat ik mezelf wijsmaakte altijd wel op de achtergrond. Ik was uit het dal geklommen, maar ik droeg nog wel dat enorme stuk met me mee. Op basis van dat verhaal maakte ik nog steeds keuzes. Dit kan ik niet, dat is niks voor mij, hierin kom ik niet tot mijn recht.

  Ik vond het simpelweg doodeng om weer ‘naar buiten’ te treden, mezelf te laten horen en zien, en ik was me er veel te weinig van bewust dat ik helemaal niet meer die persoon was, gebaseerd op dat oude verhaal. Inmiddels is mijn burn-out al bijna acht jaar geleden en ben ik een totaal ander mens (of misschien wel eindelijk mezelf, wie zal het zeggen). De dromen die ik heb met Lief voor je Leif vroegen om een nieuw verhaal, puur omdat ik niet meer die persoon van toen ben, maar ook omdat ik vanuit die oude gedachte totaal niet in mijn kracht sta. Het blokkeerde mijn ontwikkeling. En dat is wat er vaak gebeurt. Zonder dat je er vaak erg in hebt bepaalt jouw verhaal ook echt je toekomst.

  Hoe creëer je een nieuw (krachtig) verhaal?

  Visualisatie:
  Verbeelding heeft geen grenzen. Alles wat je kunt zien kun je ook realiseren. Als je jezelf visualiseert in een bepaalde setting (een bepaald doel, een droom of een verlangen dat je hebt) kun je zelf de uitkomst van die setting bepalen. Visualisatie van iets dat nog niet werkelijkheid is, zorgt ervoor dat je je comfortabel kunt voelen over iets wat misschien nu nog heel spannend of nieuw voor je is. Of het geeft je het vertrouwen om te gaan geloven in iets groots wat nu nog heel ver weg is. Je kunt visualiseren dat je heel zelfverzekerd aan die nieuwe stap begint, je kunt hele situaties vooraf visualiseren en doorlopen zoals jij graag wilt dat ze zullen gaan. Je kunt visualiseren dat je bepaalde eigenschappen in jezelf meer naar voren laat komen, dat je vanuit jouw kracht een bepaalde uitdaging tegemoet gaat.

  • Als voorbeeld in mijn eigen situatie: toen ik mijn eerste workshop ging geven (wat echt wel een drempel was), ben ik elke dag gaan visualiseren hoe ik op mijn plek was in mijn nieuwe rol, hoe fijn het was om in verbinding te staan met mensen, een leidersrol op me te nemen, mezelf uit te spreken. Na een tijdje merkte ik dat mijn angststem volledig verdween, en dat ik er honderd procent van overtuigd was dat me dit ging lukken.
  • Heb je nog nooit gevisualiseerd, probeer dan elke dag eens een paar minuutjes met je verbeeldingskracht aan de slag te gaan. Waar droom je van? Probeer die droom eens tot leven te laten komen in je gedachten. Laat je meevoeren op die reis. Visualiseren kun je leren door oefenen, oefenen, en oefenen!

  Opschrijven: je oude verhaal kun je inmiddels wel dromen, maar wat als ik je vraag om voor jezelf een nieuw verhaal te gaan schrijven? En dan even letterlijk? Wie wil jij zijn, wie ben jij echt? Waar ben je toe in staat, en welke kant wil jij dat jouw leven en jouw verhaal opgaat? Ga eens heerlijk in je kracht staan beslis zelf eens waar jouw verhaal heengaat! Laat los dat die leraar ooit heeft gezegd dat je geen …. kunt worden. Laat eens los dat je een zogenaamde introvert of juist extravert bent, waardoor je ergens niet geschikt voor zou zijn. Labels beperken je in dit geval alleen maar! Beslis zelf wie je bent, en wat je kunt. Schrijf jouw nieuwe verhaal op in een mooi notebook en lees dat verhaal elke avond eens door. Voel wat het met je doet. Het zal er langzaam voor zorgen dat je nieuwe gedachtes gaat creëren, dat je een nieuw perspectief krijgt, je anders gaat denken over jezelf en over je kunnen en dat opent nieuwe deuren!

  Ben benieuwd naar jouw reactie! Herken jij jezelf in het vertellen van een bepaald (oud) verhaal?

  Liefs x

  Foto’s: Unsplash

  Willemijn
  Willemijn

  Sinds vijf jaar op een reis naar zichzelf. Schrijven is haar levenswerk, inspireren het liefste wat ze doet. Ze droomt ervan om in de toekomst in Australië of Amerika te wonen, houdt van stille zondagochtenden, zonsopgangen, de natuur, mensen, persoonlijke ontwikkeling, zichzelf in het diepe gooien, boeken verslinden, angsten aangaan, de lente en de herfst, koffiedates en van betekenis kunnen zijn in de wereld.

 • lekker lezen

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *