• Wat handig is te weten voor je naar Bali afreist

  Nog meer Bali tips! Ik heb natuurlijk al mijn favoriete slaapadresjes in Bali én de healthy hotspots in Canggu op de blog gedeeld. Toch zijn er nog genoeg dingen die er nog in me opkomen als ik aan mijn eerste soloreis naar Bali denk. Toen ik mijn ticket naar Bali boekte had ik namelijk géén ideeee wat me te wachten stond. Ja: witte stranden en helderblauwe zee door alle instagram kiekjes die om mijn oren gegooid werden. Maar verder…daarom, mocht je naar Bali gaan: dit is wellicht handig om te weten!

  • Alles is onderhandelbaar – de taxi rit, het flesje water(;-), de tros bananen, het zonnebedje op het strand. Zodra ze in de gaten hebben dat je toerist bent wordt je op de proef gesteld. Zie afdingen dus niet als iets slechts maar gewoon als noodzaak, en denk vooral na of de prijs reëel is.
  • …maar weet ook wanneer je niet moeilijk moet doen en locals een fooi verdienen. De mensen zijn daar al enorm dankbaar met een paar euro, wat voor ons een schijntje is.
  • Blond & blank en alleen is een soort van kermisattractie. Voel dan ook niet altijd de neiging om te vertellen dat je solo reist. De smoes dat je vriend in het hostel is, is prima om bepaalde mannen op afstand te houden.
  • Om die reden is het ook handiger om niet half naakt (in bikini bijvoorbeeld) over straat te gaan of op je scooter te stappen. Ook getuigt het van iets meer respect als je wat gekleder op pad gaat.
  • Blijf omrekenen – 100.000 roepiah is ongeveer 8 euro – een gemiddeld ontbijt in een leuk tentje kost 70.000 en een Indonesische streetfood maaltijd 30.000 (2/3 euro). Je kunt het dus zo ‘duur’ maken als je zelf wilt.
  • Dit geldt ook voor accommodatie. Slaapzalen voor 8 euro per nacht, hutjes op het strand, hotelkamers of enorm luxe villa’s met infinity pool. Bali has it all. Allemaal leuk om een keer te ervaren!
  • Verplaatsen doe je met een taxi, wat prima betaalbaar is (goedkoop in vergelijking met hier). Vanuit je hostel of hotel kunnen ze altijd een taxi chauffeur voor je regelen, maar je kunt ook een uber boeken (gewoon via de app). Hoewel de afstanden niet mega groot zijn, ben je zo een paar uurtjes onderweg vanwege opstoppingen in het verkeer (smal en druk) of slecht begaanbare wegen.
  • Vermijdt Kuta en doe gewoon je ogen dicht als je er doorheen moet rijden.  Kuta is een soort Salou en wat mij betreft absoluut geen visitekaartje voor Bali. Het was mijn eerste indruk met het land en ik moest op z’n zachtst gezegd nogal ‘wennen’.
  • Smeren! De UV straling is echt mega sterk, zelfs gewoon in de schaduw onder je parasol. Neem je zonnebrand mee vanuit Nederland, want die is in Bali nogal prijzig (25 euro).
  • Enorm veel afval, straathonden, armoede en luchtvervuiling doordat iedereen zich verplaatst per scooter is ook part of the deal in Bali, en dit was voor mij vooral in het begin even schrikken.
  • Daartegenover staan de meest paradijselijke plekjes die niet door de massa bezocht worden. Reis je bijvoorbeeld naar het noorden dan vind je daar echt nog authentieke, rustige plekjes met prachtige natuur en hele gastvrije mensen. Bali is echt een weerspiegeling van wat jij wilt zien en waar je voor open staat.
  • Een dagje op pad met een privé gids kost niks (50 euro) en is een super bijzondere ervaring. Zo bezocht ik met Wayan de watervallen bij Ubud, lunchten we bij een lokaal tentje, deden we een hike tour door de rijstvelden, kreeg ik een aap om m’n nek in het monkey paradijs, fietsten we door dorpjes waar hij was opgegroeid en bezocht ik onderweg één van de vele ceremonies die die dag toevallig plaatsvonden. Na de tour was ik enorm veel informatie over Bali rijker en had ik echt wat meegekregen van de cultuur.
  • Het regenseizoen loopt van oktober t/m april. Je hebt dan weken erbij zitten waarin het dag en nacht non stop regent. Ik heb het meegemaakt, is niks aan gelogen;-).
  • Ga ’s avonds nooit in je eentje in het donker de straat op, waar dan ook. Ook in Bali heb je straatrovers of mensen die niet al te beste bedoelingen hebben. Probeer je bezittingen achter te laten in je accommodatie en sleep het niet allemaal mee in je rugzak, dat scheelt weer mocht er wat gebeuren.
  • Vraag in je hostel, hotel of guesthouse waar de dichtstbijzijnde ATM (geldautotmaat) is waar je ‘safe’ geld kunt pinnen. Skimmen kennen ze daar maar al te goed helaas. Dit geldt ook voor wisselkantoren waar je opgelicht wordt. Laat je dus voorlichten door de locals waar je verblijft!
  • Wat maakt een reis bijzonder? Wat mij betreft het contact met de mensen daar. Indonesische mensen hebben enorm veel tradities en vieringen die voortkomen uit het geloof. Ook zie je overal op straat een soort mandje met bloemen en een stokje wierrook: offerings voor de goden. Respecteer dat vooral en probeer ervoor open te staan ook een beetje mee te gaan in hun beleving. Een woordje Indonesisch tegen ze spreken maakt alleen al hun dag!
  • Sowieso: het overgrote deel van de Indonesische bevolking is zó ontzettend vriendelijk, echt. Als ik aan Bali terugdenk denk ik aan de host in m’n guesthouse, die lieve taxi chauffeur of dat meisje in die strandtent waarmee ik aan de praat raakte. Ze zijn enorm dankbaar, werken heel hard, zijn tevreden met weinig en moeten hun land tegenwoordig delen met massa’s toeristen wat mij echt niet altijd even makkelijk lijkt.

  Bali is perfect voor een (eerste) solo reis. Het is toegankelijk, betaalbaar, redelijk klein dus makkelijk bereisbaar en mensen zijn super vriendelijk en behulpzaam. Vanuit Bali kun je makkelijk en snel de oversteek maken naar Nusa Lembongan, de Gili eilanden of Lombok en dat maakt het nog leuker!  Maak er vooral jouw reis van, en probeer er niet één groot hotspotverslag na te jagen. Is leuk, al die perfecte  eetkiekjes, maar die hotspots heb je ook in Amsterdam. Bali heeft zoveel prachtigs, je moet alleen door bepaalde dingetjes heen kijken en je echt willen onderdompelen in de Indonesische cultuur, dan ga je zeker verliefd worden.

  Liefs!

  Willemijn
  Willemijn

  Sinds vijf jaar op een reis naar zichzelf. Schrijven is haar levenswerk, inspireren het liefste wat ze doet. Ze droomt ervan om in de toekomst in Australië of Amerika te wonen, houdt van stille zondagochtenden, zonsopgangen, de natuur, mensen, persoonlijke ontwikkeling, zichzelf in het diepe gooien, boeken verslinden, angsten aangaan, de lente en de herfst, koffiedates en van betekenis kunnen zijn in de wereld.

 • lekker lezen

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *