• Waarom is zelfliefde belangrijk?

  Zelfliefde is jezelf liefhebben, waarderen en accepteren. Alles van jezelf. Onder alle omstandigheden. Zelfliefde is voelen dat je er altijd mag zijn, dat je altijd genoeg bent. Wat zich ook voordoet in of buiten jou. En dat is een uitdaging en echt niet altijd makkelijk. We leven in een maatschappij waarin er een soort van ideaalbeeld heerst. Er zijn ideeën over wie je moet zijn en waar je allemaal aan moet voldoen. Je hebt patronen en overtuigingen ontwikkeld die tegenspreken dat je jezelf volledig mag accepteren, in elk moment. Waarom is zelfliefde belangrijk, als het zo ‘moeilijk’ is? Ik vertel het je in deze blog.

  Zelfliefde is jouw basis

  We hebben van jongs af aan geleerd dat anderen onze basis zijn. Dat andere mensen van ons moeten houden zodat wij ons geliefd mogen voelen. Dat we moeten voldoen aan voorwaarden om goed genoeg te zijn. Dat we bevestiging en erkenning van anderen nodig hebben. Wanneer je jezelf accepteert en op waarde schat ontstaat er een stevige basis in jezelf. Eentje waar je altijd weer naar terug kunt keren, op terug kunt vallen, wat zich ook voordoet in je leven. Je zult ervaren dat je je veel minder laat beïnvloeden door alles wat er buiten jou gebeurt. Wat mensen zeggen of doen, jij weet wel wie je bent. Je neemt dingen veel minder persoonlijk en laat je ook minder meeslepen in problemen en uitdagingen (je mind). Diep van binnen voel je dat je alles aankunt wat op je pad verschijnt. Je durft te vertrouwen op jezelf. Zelfliefde betekent leven vanuit je hart. Vanuit vertrouwen.

  Je staat voor wie je bent

  Het ‘hebben’ van zelfliefde (het dagelijks beoefenen van zelfliefde) zorgt ervoor dat je steeds meer inziet dat jij uniek bent. Je krijgt oog voor alles wat er bijzonder en mooi aan jezelf is. Je beseft je dat je hier op aarde iets te vervullen hebt wat alleen jij kunt vervullen. Je eigenwaarde stijgt. Je staat voor wie je bent, je gaat voor je dromen en je gunt jezelf alle geluk. Je durft je ruimte in te gaan nemen, jezelf groot te maken. Alles raakt in flow. Je straalt vertrouwen en kracht uit. Het leven gaat voor je werken. Dit voelt niet alleen voor jou goed, maar is ook een enorme inspiratie voor andere mensen.

  Je bent onafhankelijk en vrij

  Als je de weg naar jezelf hebt gevonden dan voel je dat alles wat je normaal buiten jezelf zoekt, liefde, troost, oplossingen, geluk, dat je dat in jezelf kunt vinden. Dat je niemand anders nodig hebt om je goed te voelen. Zelfliefde is jouw basis. Dat maakt je onafhankelijk en vrij. Er ontstaat innerlijke rust en balans. Je laat makkelijker los. Je hoeft niet meer constant op zoek. Jij draagt de verantwoordelijkheid voor jouw geluk en welzijn. (Liefdes) relaties krijgen zo een totaal andere dynamiek omdat je niks meer nodig hebt van de ander. Je komt niks halen, je komt jezelf en je aanwezigheid (liefde) brengen. Samen groeien naar het volgende level. Geven staat daardoor veel meer centraal. Een mooie bijkomstigheid van geven is dat je telkens weer gewezen wordt op je eigen liefdevolle kern. De dankbaarheid die je ontvangt wanneer je onvoorwaardelijk geeft is een bijzonder gevoel van liefde in jezelf.

  Je voelt je één met alles wat leeft

  Wanneer je van de relatie met jezelf een prioriteit maakt ga je je goed voelen over jezelf, over wie je bent. Als gevolg daarvan word je zachter naar jezelf toe. Je gaat anders tegen jezelf praten. Actief zorg dragen voor je welzijn. Het lukt je beter om met begrip en compassie naar jezelf en je handelen te kijken. Je bent meer vergevingsgezind. Je gaat jezelf behandelen zoals je met iemand omgaat die je liefhebt. En dat heeft ook invloed op hoe je naar mensen kijkt en met hen omgaat. Je ontwikkelt meer empathie en compassie, je bent in staat jezelf in de ander te zien en door veroordelingen (ego) heen te kijken. Je kunt zien dat mensen lijden, iemand pijn doen, omdat ze zelf pijn hebben. De wereld wordt een mooiere plek als je jezelf liefhebt. Je voelt je niet meer afgescheiden maar één met alles wat leeft.

  Foto: Nynke Laagland voor Lief voor je Leif

  Wil je zelfliefde ontwikkelen dan is deze blog wellicht ook interessant voor je.

  Willemijn
  Willemijn

  Sinds vijf jaar op een reis naar zichzelf. Schrijven is haar levenswerk, inspireren het liefste wat ze doet. Ze droomt ervan om in de toekomst in Australië of Amerika te wonen, houdt van stille zondagochtenden, zonsopgangen, de natuur, mensen, persoonlijke ontwikkeling, zichzelf in het diepe gooien, boeken verslinden, angsten aangaan, de lente en de herfst, koffiedates en van betekenis kunnen zijn in de wereld.

 • lekker lezen

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *