• ‘Waarom ik?’ Zo kom je uit je slachtofferrol

  Een slachtofferrol of mentaliteit kun je ook wel zien als een bepaalde mindset die ervoor zorgt dat je van mening bent dat de wereld tegen je is en het leven tegen je werkt. Je geeft als slachtoffer vaak iedereen de schuld, en neemt zelf geen verantwoordelijkheid over je leven of die bepaalde situatie waarin je je bevindt. Iemand die een slachtofferrol aanneemt is vaak pessimistisch, angstig en boos. Diegene ziet vaak overal problemen, in plaats van oplossingen. Wanneer je een slachtoffer mentaliteit hebt voel je je vaak machteloos, en heb je het idee dat je zelf geen invloed hebt op wat er gaande is in je leven. 

  Ikzelf heb een bepaalde periode in mijn leven (zo’n twee jaar) een slachtofferrol aangenomen. Onbewust. Ik had geen idee. Ik kan me nog goed herinneren toen op mijn tweeëntwintigste mijn leven aardig in puin lag (burn-out, geen werk, geen opleiding, einde relatie, geen vrienden meer, op een slaapkamertje bij mijn ouders), dat ik me regelmatig afvroeg: waarom ik? Ik had het idee dat het leven tegen me was, omdat ik op een jonge leeftijd al best wat had moeten doorstaan, en ik gaf iedereen de schuld van mijn situatie, behalve mezelf. Mijn rol, ik vond mezelf een slachtoffer en zielig, zorgde ervoor dat ik geen actie hoefde te ondernemen om mijn leven weer op de rit te krijgen, maar ook zeker dat iedereen met me te doen had en me op verschillende manieren probeerde te ontzien.

  Misschien is mijn bovenstaande situatie herkenbaar voor jou. Of misschien betrap je jezelf er af en toe ook op dat je vanuit een slachtofferrol denkt en handelt als er iets (kleins) gebeurt in je leven. Je hoeft geen ‘boel’ problemen te hebben net als ik in die tijd. Een slachtofferrol kun je aannemen bij de kleinste onbenullige dingen die niet gaan zoals jij wilt dat ze gaan. Het is namelijk gewoon een manier van denken en naar de wereld kijken.

  Hoe kom je uit die mindset?

  Onderzoek je overtuigingen
  Heb je de overtuiging dat het leven tegen je is, bijvoorbeeld? Dat jou geen geluk gegund wordt? Dat alles áltijd fout gaat? Heb je ooit een momentje genomen om deze overtuigingen te onderzoeken? Na te denken of ze echt waar zijn, en waar ze vandaan komen? Misschien heb jij deze overtuigingen in je kindertijd opgedaan, en is jouw slachtoffer mindset gewoon een kopie van het gedrag van een van je ouders. Wanneer je je overtuigingen onderzoekt krijg je helderheid en zie je vaak in dat wat je geloofd helemaal niet de waarheid is. Waarom zou je je er dan aan vast blijven houden?

  Vorm nieuwe overtuigingen die je daadwerkelijk helpen
  Het leven wil me verder brengen. Ik heb de controle over mijn leven. Ik onderneem actie wanneer dat nodig is. Ik kan deze situatie veranderen. Ik ben krachtig. Ik ga op zoek naar een oplossing. Bedenk eens overtuigingen die je helpen die controle en verantwoordelijkheid terug te nemen.

  Neem je verantwoordelijkheid
  Vervang die ‘jij’ eens voor ‘ik’. Jij hebt me boos gemaakt, jij hebt ervoor gezorgd dat ik nu in deze situatie zit, jij maakt me ongelukkig. Naar: ik heb mezelf boos gemaakt, ik heb ervoor gezorgd dat ik nu in deze situatie zit, ik maak mezelf ongelukkig. Voel wat dat met je doet.

  Verleg je aandacht naar ‘wij’
  ‘Slachtoffers’ zijn vaak alleen bezig met ik. Ze zien ook vaak alleen hun eigen kleine wereldje, en hebben maar weinig interesse in de ander. Wat helpt om je uit die mindset te krijgen is door je te gaan bekommeren om de mensen om je heen. Oprechte aandacht, zorg, een lief gebaar. Richt je eens op de ander en voel hoe goed dat voelt!

  Leer goede vragen te stellen
  Wat kan ik hiervan leren? Wat wil het leven me duidelijk maken door dit onderwerp telkens weer terug te laten komen? Welke boodschap zit hierin verpakt? Waarom lijkt er even niks te ‘werken’? Welke seintjes mis ik hier? Wat kan ik nu aan deze situatie doen? Welke stap kan ik nu zetten?

  Dankbaarheid en omdenken
  Probeer om te beginnen de kleine voorvallen om te denken. Oh, dit en dit is even kut, en ik voel me heel zielig, maar wat is de oplossing voor dit probleem of deze situatie?’ Of: er gaat iets mis op je werk, je voelde je al niet goed, en je krijgt ook nog eens slecht nieuws en meteen is daar de overtuiging ‘alles gaat altijd fout’, of ‘dit is weer een slechte dag’. Probeer in dat geval eens meteen iets te zoeken om dankbaar voor te zijn, en stel jezelf de vraag: wat kan ik nu direct doen om me beter te voelen (of dit slechte nieuws om te denken)?

  liefs x

  Foto: Unsplash

  Willemijn
  Willemijn

  Sinds vijf jaar op een reis naar zichzelf. Schrijven is haar levenswerk, inspireren het liefste wat ze doet. Ze droomt ervan om in de toekomst in Australië of Amerika te wonen, houdt van stille zondagochtenden, zonsopgangen, de natuur, mensen, persoonlijke ontwikkeling, zichzelf in het diepe gooien, boeken verslinden, angsten aangaan, de lente en de herfst, koffiedates en van betekenis kunnen zijn in de wereld.

 • lekker lezen

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *