• ‘Waarom ik?’ Zo kom je uit je slachtofferrol

  In deze blog wil ik het met je hebben over het zinnetje ‘waarom ik?’, en hoe je uit je slachtofferrol komt en de verantwoordelijkheid terugneemt over je leven (en je acties en keuzes).

  Als ervaringsdeskundige kan ik je daar namelijk álles over vertellen. Ik heb jarenlang een slachtofferrol aangenomen. Onbewust. Ik had geen idee. Ik kan me nog goed herinneren toen op mijn tweeëntwintigste mijn leven aardig in puin lag (burn-out, geen werk, geen opleiding, einde relatie, geen vrienden meer, op een slaapkamertje bij mijn ouders), dat ik me regelmatig afvroeg: waarom ik?

  Ik had toen nog geen enkel benul van de kracht van gedachten. Als er iets ‘verkeerd’ ging in mijn leven (nu kan ik zien waarom iets verkeerd ging..toen zag ik alleen het verkeerde), en dat ging er in die jaren nogal wat, dan stelde ik een verkeerde vraag. Waarom gebeurt mij dit toch elke keer? Waarom ik? Waarom is het leven zo tegen mij? Waarom mag ik niet gewoon gelukkig zijn?

  Het waren vragen waarop ik geen antwoord had. Vragen die je niet verder brengen, maar je alleen maar slechter over jezelf laten voelen. Ik vond mezelf zielig, en die zielig status zorgde ervoor dat ik geen actie hoefde te ondernemen. Ik bleef lekker zitten waar ik zat. Klagend, treurend. Mijn slachtofferrol was een aantal jaren heel veilig en comfortabel, maar allesbehalve daadkrachtig. Ik gaf iedereen en alles de schuld, behalve mezelf. Mijn leven was een weerspiegeling van mijn eigen niet zo slimme keuzes in die tijd, maar de verantwoording voor die keuzes nam ik nooit.

  Een van de grootste lessen uit die periode voor mij was dat jezelf een slachtofferrol aanmeten je niet uit die vervelende periode helpt. Het werkt eerder averechts. Het wordt een vicieuze cirkel en de problemen blijven telkens maar terugkomen. Dit doe ik nu dus compleet anders. Ik wil niet langer meer een slachtoffer zijn, maar de controle hebben (voor zover dat kan) over mijn leven. Een inzicht dat ik echt pas een paar jaar geleden kreeg toen ik met een afstand naar die oude situatie kon kijken.

  Misschien is mijn bovenstaande situatie herkenbaar voor jou. Of misschien betrap je jezelf er af en toe ook op dat je vanuit een slachtofferrol denkt en handelt als er iets (kleins) gebeurt in je leven. Er is dan absoluut niks mis met je, dit doen we allemaal weleens (ik ook nog steeds, maar bewustzijn is key!), maar weet dat je zoveel krachtiger in het leven staat als je de controle en je verantwoordelijkheid neemt en je deze lessen kunt omdenken.

  Hoe doe je dat?

  Neem het heft in handen: stop met reactief zijn en ga pro-actief handelen
  De meeste mensen die de vraag ‘waarom ik?’ regelmatig aan zichzelf stellen staan reactief in het leven. Ze reageren op wat er gebeurt en ondernemen zelf weinig tot geen actie. Dit kan op alle vlakken in het leven zijn. Werk, relaties, communicatie, financiën etc. Als je een probleem wilt oplossen, je wilt dat een bepaald issue niet meer telkens terugkomt, of je wilt simpelweg een gelukkiger leven, dan moet je niet wachten tot het leven je in een hoek dringt en je geen kant meer op kunt zodat je de situatie wel moet veranderen. Dat is dan een enorm harde les, en dat is ook een keuze. Als je je eerder bewust wordt van je gedrag en je patronen en je actief aan de slag gaat om ze op te lossen, dan heb jij de touwtjes in handen in jouw leven. Jij beslist en bepaalt en alleen jij kunt actie ondernemen.

  Stel vragen waarvan de antwoorden voor opheldering zorgen
  Wat kan ik hiervan leren? Wat wil het leven me duidelijk maken door dit onderwerp telkens weer terug te laten komen? Welke boodschap zit hierin verpakt? Waarom lijkt er even niks te ‘werken’? Welke seintjes mis ik hier?

  Weet dat het leven niet tegen je is, maar je alleen maar verder wil brengen
  En dat doet het door je uit te dagen op vlakken waar je nog mag groeien en leren. Of door je ‘vast te laten lopen’ om duidelijk te maken dat je in de verkeerde richting zoekt. Zo’n leerproces zien als iets positiefs waar je uiteindelijk alleen maar wijzer en sterker uitkomt in plaats van je telkens af te vragen waarom jou dit nou moest overkomen is zó’n belangrijke stap!

  Aan de slag met je mindset
  Je hoeft geen ‘boel’ problemen te hebben net als ik in die tijd. Een slachtofferrol kun je aannemen bij de kleinste onbenullige dingen die niet gaan zoals jij wilt dat ze gaan. Het is heerlijk om af en toe even flink te klagen (wél negatieve energie), maar als je het onbewust de hele dag doet en als een slachtoffer reageert op van alles, dan mag je best wat positiever in het leven gaan staan, puur en alleen voor je eigen geluk! Want voel je jezelf beter wanneer je als slachtoffer reageert? Word je daar gelukkiger van? Helpt het je? Brengt het je verder? Of kun je ook anders tegen situaties (en het leven) aankijken en voel je je daardoor misschien meteen wat positiever en optimistischer? Probeer om te beginnen de kleine voorvallen om te denken. “Oh, dit en dit is even kut, en ik voel me heel zielig, maar wat is de oplossing voor dit probleem of deze situatie?” Of: er gaat iets mis op je werk, je voelde je al niet goed, en je krijgt ook nog eens slecht nieuws en daar ga je: ”waarom ik?” Probeer in dat geval eens meteen iets te zoeken om dankbaar voor te zijn, en stel jezelf de vraag: wat kan ik nu direct doen om me beter te voelen (of dit slechte nieuws om te denken)?

  liefs x

  Foto: Unsplash

  Willemijn
  Willemijn

  Sinds drie jaar op een reis naar zichzelf. Schrijven is haar levenswerk, inspireren het liefste wat ze doet. Ze droomt ervan om in de toekomst in Australië of Amerika te wonen, houdt van stille zondagochtenden, zonsopgangen, de natuur, mensen, persoonlijke ontwikkeling, zichzelf in het diepe gooien, boeken verslinden, angsten aangaan, de lente en de herfst, koffiedates en van betekenis kunnen zijn in de wereld.

 • lekker lezen

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *