• Terug in je kracht komen

  Ik denk dat we het allemaal weleens hebben: van die dagen dat je je over van alles onzeker voelt. Dat je overal aan twijfelt, en zo enorm in je hoofd zit dat dat malen over al die onbenulligheden ook vaak alleen maar erger wordt.

  Ik heb ze ook zeker ja. Geen dagen meer gelukkig, maar korte momenten. Toevallig was afgelopen weekend weer zo’n moment, toen ik de blog over het single zijn online zette. Tijdens het schrijven zat ik zo enorm in mijn kracht, ik was tevreden over wat ik had geschreven, blij met wat ik had verteld, tot ik de blog moest gaan publiceren. Ik vond het opeens doodeng. Om maar weer een tegengeluid te laten horen. Gevoelsmatig weer tegen de stroom in te gaan. Ik had de neiging de blog nog honderd keer over te lezen, ik heb hem uiteindelijk zelfs nog een aantal keer aangepast, en tijdens de wandeling die ik daarna maakte maalden alle zinnen tot duizeling toe door mijn hoofd. ‘Heb ik alles wel goed beschreven?’, ‘Heb ik niemand aangevallen op zijn/haar opvattingen?’ ‘Snappen mensen wel wat ik bedoel?’ 

  Onzekerheid, twijfelen, doem gedachten of wat voor negatieve gedachten dan ook, ze komen vaak alleen naar boven wanneer je in een lage energie zit. Je hier bewust van zijn is al een super belangrijke stap. Je zit in een lage energie omdat je weinig energie hebt, niet fijn opgestaan bent, omdat je dingen aan het doen bent die je niet leuk vindt, of die ietwat buiten je comfortzone liggen en je een beetje laten wankelen. Of omdat je je jezelf spiegelt aan anderen bijvoorbeeld. Op zo’n moment laat je ego zich horen en gaat je hoofd allerlei niet-helpende gedachten produceren, zoals: ‘zie je wel, ik kan dit ook helemaal niet.’ ‘Ik ben hier ook niet goed genoeg voor.’ Het gevolg is dat je alleen maar dieper in je onzekerheid zakt.

  Het fijne is: daar kun je absoluut wat aan doen. Je hoeft niet te blijven hangen in die onzekere bui. Ik deel mijn tips met je om je gedachten te onderzoeken, om weer in een hogere energie te komen en je krachtig te voelen.

  Neem je gedachten eens onder de loep
  Ik ben me op het moment aan het verdiepen in The  Work van Byron Katie. Een manier om je gedachten te bevragen en er aan het einde van die 4 vragen dan vaak achter te komen dat datgeen wat je denkt, helemaal niet de waarheid is. 

  Dit zijn de 4 vragen:
  * Is het waar?
  * Kun je absoluut weten dat het waar is?
  * Hoe reageer je, wat gebeurt er, waneer je die gedachte gelooft?
  * Wie zou je zijn zonder die gedachte?

  Schrijf je gedachten en de antwoorden op de vragen het liefste op. Zo komt het veel meer bij je binnen. Zo’n momentje nemen voor je gedachten zorgt er ook voor dat ze niet alleen klakkeloos voorbij razen en je emoties beïnvloeden, maar dat je er weer enigszins grip op krijgt. Je bent opeens geen slachtoffer meer van je gedachten, maar kunt heel overzichtelijk bepalen of het nou echt waar is of niet. 

  Schrijf in een boekje een aantal momenten op waarin je je enorm krachtig voelde
  Bijvoorbeeld toen je iets heel spannends deed, maar het allemaal goed ging. Of toen je jezelf enorm verbaasde, omdat je niet dacht dat je daartoe in staat was. Of die keer dat je je on top of the world voelde (meestal gebeurt dat waneer je met je passie bezig bent, iets wat je heel veel energie geeft) dat je de hele wereld aankon. Dit soort momenten opschrijven is sowieso altijd fijn, maar op de dagen dat je er niet zo lekker inzit, en dat je je onzeker voelt, kun je op deze manier weer heel snel de switch maken van onzekerheid naar in je kracht staan. Simpelweg door ze terug te lezen. 

  Breng je krachtige gevoel tot leven in een meditatie/visualisatie 
  Die momenten die je bij het vorige puntje opgeschreven hebt, komen extra tot leven in een meditatie/visualisatie. Als ik me niet lekker voel, onzeker ben, of het idee heb dat niks goed gaat in mijn leven (heel helpend allemaal ja), dan ga ik mediteren. Eerst een aantal minuten ademhalingsoefeningen doen, tot rust komen, en weer in mijn lijf zakken. Daarna ga ik die krachtige momenten uit mijn boekje visualiseren. Dan beeld ik me in dat ik weer in Australië ben bijvoorbeeld, of ga ik terug naar die dag dat ik een enorm gaaf project mocht doen voor werk en dat zoveel energie gaf. Krachten komen zo weer tot leven, ik voel weer, en weet opeens weer heel goed dat ik helemaal niet onzeker hoef te zijn en dat er heel veel dingen wél goed gaan. 

  Zorg voor iets visueels in huis wat je weer terug brengt bij je purpose, je dromen, doelen, waarden, de dingen die je belangrijk vindt
  Een visionboard bijvoorbeeld. Of een aantal foto’s van mooie, krachtige momenten. Ik heb mijn allernieuwste visionboard die ik vorige week maakte in mijn slaapkamer gezet. Dat board zie ik dus een aantal keer per dag, en het brengt mij altijd terug tot de essentie. Er staan een aantal quotes op die ik belangrijk vind (zoals: ‘clear your head of can’t’), maar ook visuele plaatjes die mijn (droom)leven weerspiegelen. Dit zorgt er bij mij voor dat ik meer ga denken en voelen vanuit mijn kracht, waar ik voor sta, of waar ik naartoe wil, het focust op positief, in plaats van op een (negatieve) onzekerheid. 

  Kom uit je hoofd terug in je lijf, ga iets DOEN
  Misschien houd je wel niet van mediteren, of vind je het nog lastig om met jezelf te gaan zitten. Hoewel ik het dé manier vind om terug in je kracht te komen, kun je er ook voor kiezen op een andere manier vanuit je hoofd in je lijf te komen. In beweging! Muziek werkt voor mij heel goed. Ik zet mijn favoriete work-out lijstje op met dansnummers, en ga dan gerust een half uur helemaal los op deze muziek. Hardlopen of een andere sport werkt natuurlijk ook altijd. Ga lekker even iets doen wat voor jou als een uitlaatklep werkt, waar je helemaal in opgaat, en waar jij je vervolgens ook direct krachtig door voelt.

  Herken jij je in mijn onzeker zijn verhaal? En wat doe jij om terug in je kracht te komen? Let me know:-)

  Liefs

  Foto: Unsplash

  Willemijn
  Willemijn

  Sinds vijf jaar op een reis naar zichzelf. Schrijven is haar levenswerk, inspireren het liefste wat ze doet. Ze droomt ervan om in de toekomst in Australië of Amerika te wonen, houdt van stille zondagochtenden, zonsopgangen, de natuur, mensen, persoonlijke ontwikkeling, zichzelf in het diepe gooien, boeken verslinden, angsten aangaan, de lente en de herfst, koffiedates en van betekenis kunnen zijn in de wereld.

 • lekker lezen

  2 gedachten over “Terug in je kracht komen

  1. Duska schreef:
   Avatar

   Wat mooi. Ik ga dit zeker gebruiken, en niet alleen voor mijzelf maar ook voor de vrouwen in mijn krachtgroep. Ex partners van huiselijk geweld. Zo mooi verwoord. Dank je voor het delen♡
   Lieve groet Duska, Ervaringsdeskundige stichting Zijweg

   • Willemijn schreef:
    Willemijn

    Wat fijn Duska, dat je er wat aan hebt! (blijven toch persoonlijke ervaringen). En ik hoop dat je er in de krachtgroep ook iets mee kunt. Dankjewel voor je lieve reactie! Liefs

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *