• Starten met het innerlijk kind werk: waar begin je?

  Je wilt gaan starten met het innerlijk kind werk maar je hebt geen idee waar te beginnen: er is zoveel te doen en te lezen! Om je een hoop overweldigende gevoelens te besparen heb ik deze blog voor je geschreven. Ik ga je op weg helpen!

  1. Ga jezelf inlezen

  Misschien is het innerlijk kind werk helemaal nieuw voor je en heb je door Lief voor je Leif kennis gemaakt, of misschien weet je er al een tijdje van maar ben je er nu aan toe om stappen te zetten. Jezelf gaan inlezen is wat mij betreft de eerste stap na het lezen van deze blog. En ook hierin heb ik een tip voor je. Ik zou je aanraden om niet zomaar willekeurig online te gaan zoeken en lezen want dan overlaad je jezelf met informatie en wordt de kans dat je echt een start gaat maken (gaat doen) alleen maar kleiner. Maak het jezelf gemakkelijk, bespaar tijd en energie en bestel een (goed) boek over het innerlijk kind werk of ga je inlezen met het beginnerspakket. Wat basisinformatie kennen voor je aan de slag gaat is belangrijk. Dit geeft je houvast en richting. Ook is het een fijne manier om rustig op weg te gaan. Probeer daarnaast in deze eerste fase een leraar of mentor te vinden (eentje is genoeg!) die het pad al bewandeld heeft en waarbij je een goed gevoel hebt. Iemand die je de juiste tools kan bieden, die een expert is en een fijne community heeft op bijvoorbeeld social media waardoor je het gevoel hebt dat je het niet alleen hoeft te doen.

  2. Besluit wat nú aandacht nodig heeft in je leven

  Na het lezen van de basisinformatie, ik zeg bewust ‘basis’ want je kunt maanden lezen over het innerlijk kind werk als je wilt maar je hoeft echt niet alles te weten, is het tijd voor de volgende stap. Het innerlijk kind werk heeft je aandacht om een reden. Je bent op dit werk gestuit omdat je issues of worstelingen in je leven ervaart, je je op een bepaalde manier voelt of last hebt van patronen die je maar moeilijk kunt doorbreken. Pak je notebook er eens bij en schrijf daarin kort en bondig een aantal onderwerpen/thema’s op die je aandacht vragen, waar je mee aan de slag zou willen. Kies vervolgens één onderwerp uit dat rijtje. Het thema wat nú aandacht nodig heeft. Wat heeft de grootste impact op jezelf en je leven op dit moment? Waar heb je het meeste last van? Wat staat er in de weg? Dit wordt het onderwerp waar je je de komende maanden (zolang je nodig hebt) op gaat richten in je proces. Het innerlijk kind werk is voor veel mensen overweldigend omdat ze óveral aan willen werken, van alles een beetje gaan doen en daardoor focus missen. Focus betekent groei. Daar ligt jouw sleutel tot verandering.

  3. Focus je vervolgens de komende maanden op dat ene thema/onderwerp

  Nadat je besloten hebt wat de komende tijd je aandacht gaat krijgen is het tijd om aan de slag te gaan! Afhankelijk van waar je precies aan wilt werken is het goed om jezelf af te vragen of je dit proces alleen aan kunt gaan of dat je dit samen met een therapeut wilt gaan doen. Voelt het beter om met iemand te gaan werken? Psychotherapeuten en systeemtherapeuten zijn beiden gespecialiseerd in het innerlijk kind werk. Doe wat rondvraag in je omgeving of raadpleeg je huisarts voor aanbevelingen. Is het een onderwerp wat je prima zelfstandig kunt doen? Zorg dat je de tools in handen krijgt! Maak het jezelf ook hier weer gemakkelijk en ga op zoek naar iemand die een aantal jaren geleden stond waar jij nu staat en je precies kan vertellen wat je moet doen om… Misschien wil je leren om op een gezonde manier met je emoties om te gaan. Kijk of er boeken zijn die specifiek over dit onderwerp gaan. Ga online eens op zoek of er misschien workshops of programma’s zijn over omgaan met emoties. Nadat je de tools verzameld hebt geef je jouw onderwerp alle aandacht voor de komende maanden. (Ik geef je in deze blog tips om met succes aan jezelf te werken.) Pas wanneer je merkt dat je vooruitgang boekt en mooie doorbraken ervaart is het tijd om met het volgende onderwerp van je lijstje aan de slag te gaan. Dit klinkt vast streng, gedisciplineerd en rechtlijnig, ik snap je. De reden waarom ik je adviseer het op deze manier te doen is vanwege het succes wat je ermee zult boeken, en ook omdat ik wil dat je jezelf beschermt voor de eindeloze stroom aan informatie die tegenwoordig overal beschikbaar is en de overweldigende gevoelens die daarbij komen kijken. Veel mensen maken nooit écht een begin met het innerlijk kind werk maar blijven gewoon lezen. En lezen. En lezen. Niet alleen zet dat niks in jezelf in werking, ook is de kans veel groter dat de drempel gaandeweg te hoog wordt. Je beseft je dat je nog zoveel werk te doen hebt en je hebt geen idee meer wat je prioriteit heeft.

  Gedachten die je gaan helpen in je proces

  Je kunt het niet fout doen

  Dit is een gedachte die ik je echt op het hart wil drukken. De angst om te falen is bij veel mensen groot. We zijn ergens allemaal bang om het verkeerd te doen, en mede daardoor beginnen we maar niet. Ik wil dat je weet dat je in het innerlijk kind werk niks fout kunt doen. Ook als je besluit mijn tips naast je neer te leggen en je proces totaal anders aan te gaan pakken kun je het nog steeds niet fout doen. Er is geen goed of fout. Er is geen perfecte volgorde. Er is geen checklist die je af kunt vinken. Het gaat erom wat voor jou werkt. De tips hierboven werkten voor mij, ik wil dat jij uit gaat vinden wat voor jou werkt. Doe het op jouw manier. Vind je eigen weg en vertrouw op die weg. Zolang je in beweging bent doe je het goed. Zolang je leert doe je het goed. Zolang je kleine stapjes blijft zetten doe je het goed. Dat mag je houvast en kompas worden.

  Je hoeft niet te weten waar je heen gaat

  Het is spannend om met een proces te beginnen waarvan je geen idee hebt waar de weg naartoe leidt. Wat de stappen precies gaan worden, hoe je ‘er gaat komen’. Er wordt van je gevraagd om de controle los te laten en maar gewoon te vertrouwen. In het innerlijk kind werk weet je namelijk niet waar je heen gaat. Wat er op je pad verschijnt, welke zijweggetjes je gaat nemen. Eigenlijk weet je niks meer dan dat je bereid bent om hard aan jezelf te werken en te doen wat nodig is om jezelf te bevrijden van…. Wat je onderweg tegenkomt, ‘hoe lang het gaat duren’, hoe je er komt, je mag het allemaal loslaten. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat je de eerste stap moet zetten. Dat is het. De rest van je pad wordt helder. De weg stippelt zich vanzelf uit. Je zult onderweg tegenkomen wat je nodig hebt om te helen. Er zullen mensen op je pad verschijnen, boeken, informatie en tools. Laat het hoe maar los en vertrouw (en ja, dat is lastig!).

  Je kunt niet alles tegelijk aangaan

  Uit ervaring weet ik dat een hoop mensen een ontzettende haast hebben wanneer ze starten met het innerlijk kind werk. Gevoelsmatig hebben ze al een hoop tijd verloren en zitten ze al te lang vast in hun leven en patronen, en dus moet alles in één keer allemaal aangepakt en ‘opgelost’ worden. Je weet inmiddels dat het zo niet werkt. Accepteren dat je niet alles tegelijk kunt aangaan en doen (hoe moeilijk ook) zal je rust geven.

  Je hebt alle tijd

  Alle tijd. Haal maar een keer diep adem en laat je schouders maar lekker hangen. Er is tijd. Het innerlijk kind werk is geen tijdelijk proces. Als je de stap zet is het een proces voor het leven. Er zal altijd werk te doen blijven, er komen altijd weer nieuwe patronen, onderwerpen en trauma’s naar de oppervlakte. Mens zijn betekent werken. Een gedachte die je mag gaan omarmen. Je bent nooit uitgegroeid. Probeer vervulling, voldoening en geluk te gaan vinden in het proces, in de reis op zich.

  Heb je andere vragen? Stel ze gerust in de reacties!


  Foto: Unsplash

  Willemijn

  Sinds vijf jaar op een reis naar zichzelf. Schrijven is haar levenswerk, inspireren het liefste wat ze doet. Ze droomt ervan om in de toekomst in Australië of Amerika te wonen, houdt van stille zondagochtenden, zonsopgangen, de natuur, mensen, persoonlijke ontwikkeling, zichzelf in het diepe gooien, boeken verslinden, angsten aangaan, de lente en de herfst, koffiedates en van betekenis kunnen zijn in de wereld.

 • lekker lezen

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *