• Social media: struggles & balans vinden tussen off- en online tijd

  Als je me al wat langer volgt dan weet je dat ik op social niet heel veel te vinden ben. Ik ben iemand die totaal overprikkeld raakt van alle teksten, inzichten, foto’s. Na een rondje social media (in mijn geval dan alleen Instagram) ben ik vaak moe, hoe leuk de berichten ook zijn, en betrap ik mezelf er uren later op dat ik aan het nadenken ben over iemand zijn post. Ik verwerk langzaam, en heb veel tijd voor mezelf en alleen nodig. Teveel social media in mijn leven maakt dat ik dat contact verlies en veel meer extern gericht ben. Dan raak ik gefocust op groei, houd ik me opeens bezig met meningen van anderen, ga ik vergelijken.

  Sinds de de start van Lief voor je Leif is social media dan ook voor mij een ware struggle (geweest). Ik heb echt een aantal jaren geworsteld tussen wat goed voelt voor míj, en wat goed is voor mijn bedrijf. En dat bleken twee totaal verschillende dingen te zijn. Want als ik eerlijk ben: ik zou niet op social media zijn als ik geen bedrijf zou hebben. Dat is de realiteit. Maar, het laatste half jaar kan ik zeggen dat ik er een soort van balans in heb kunnen vinden. In deze blog deel ik met je hoe ik social media zie, hoe ik er de positieve dingen van probeer mee te nemen, en hoe je meer een balans kunt krijgen tussen off- en online tijd. 

  Social media contact/ echte verbinding
  Ik denk dat we het contact wat we via social media hebben (zakelijk of privé) een beetje zijn gaan verwarren met het echt in verbinding staan met mensen. Social media (of WhatsApp) kan dat echte contact niet vervangen. Elkaar digitaal op de hoogte houden van elkaars leven is geen vriendschap. Alle foto’s in je feed een like’je geven vervult niet het verlangen naar verbinding dat ieder mens heeft. Mensen die je alleen digitaal kent zijn geen echte vriendschappen (naar mijn idee, sorry). De tijd die je besteedt op een sociaal platform vervangt niet de tijd om je behoefte aan echt contact te vervullen. Wij mensen moeten elkaar in de ogen kijken. We willen gezien en gehoord worden. Echt luisteren, echt vertellen. En ik denk dat die balans een beetje scheef is geraakt. Bel daarom eens wat vaker, maak afspraken om eens echt bij te praten (zonder telefoon). Sta in verbinding. Dat voelt zóveel beter dan die kortstondige dopamine die vrijkomt wanneer we een melding, like of bericht hebben.

  Digitale wereld/werkelijkheid
  Ik hoor veel mensen zeggen: instagram is zo nep. Ik hou niet van social media. Het maakt me ongelukkig. Maar als je er over nadenkt dan ligt de verantwoording niet bij het platform, maar bij de mensen. Want wij gebruikers creëren een zogenaamd landschap. Wij vullen tijdlijnen met berichten. Wij zetten een bepaalde toon. Wij verwarren de realiteit (het dagelijkse leven) met de digitale wereld. Wij zijn de digitale wereld als het leven gaan zien. Dat is niet. Ik wéét inmiddels dat wanneer iemand een gave (jaloersmakende) foto post, dat die foto geen weerspiegeling is van die persoon zijn leven. Het zijn gewoon hoogtepunten. En dat is toch ook oké? Persoonlijk ben ik heel erg van openheid, kwetsbaarheid tonen, delen, maar ik zou er niet heel gelukkig van worden als iedereen zijn ellende maar de hele dag zou verspreiden. Dat voelt voor mij zoiets als het lezen van een krant. Voor mij helpt het heel erg om te weten: de mensen die ik volg maken hele leuke en mooie dingen mee, hebben een inspirerend leven, maar ze hebben ook echt wel gewoon offdays. Net als ik die heb. Als je dat in je achterhoofd houdt dan valt er een enorme last van je schouders. Juich met mensen mee als ze mooie dingen ervaren, geef iemand een lieve en positieve reactie, maar verwar niet de digitale wereld met de werkelijkheid en ga ook geen dingen voor een ander invullen op basis van een rijtje foto’s.

  Gebruik social media waarvoor het is 
  Contact leggen (is zo simpel)! Je bedrijf groot maken! Je boodschap verspreiden op een laagdrempelige en makkelijke manier. Leuke en inspirerende gelijkgestemden ‘ontmoeten’. Inspiratie opdoen. Op de hoogte blijven van de levens van mensen die je niet dagelijks ziet/spreekt (of die aan de andere kant van de wereld wonen). Social media heeft ook echt genoeg mooie dingen wanneer je het op de ‘juiste’ manier gebruikt.

  Mijn regels 
  In de loop van de jaren heb ik voor mezelf wat social ’regels’ in het leven geroepen die mij hebben geholpen een balans te vinden in dat sociale circus. Wie weet kun je er iets mee:

  • Met Lief voor je Leif heb ik een bedrijfspagina op Facebook, maar ik heb geen privé profiel. Dat scheelt me zoveel afleiding. Nu plan ik gewoon een keer per week mijn posts in, en check ik elke dag de pagina even, en that’s it. Geen uren scrollen en me bezighouden met andermans leven, maar gewoon lekker productief aan mijn bedrijf werken.
  • Ik kijk op Instagram nooit stories. Ik heb al moeite om mijn gewone feed bij te houden, en alleen de gedachte aan het volgen van al die talloze stories (want dat zijn er veel!), alleen maar om te zien wat een ander bezighoudt? Ik vind het zonde van mijn tijd, en mijn hoofd ontploft al bij het idee (haha). Voor mij persoonlijk werkt het daarom heel goed om daarin een soort regel voor mezelf te stellen. Niet omdat het niet mag, maar omdat ik weet dat het beter is voor mij.
  • Op Instagram ben ik altijd standaard uitgelogd. Dat zorgt ervoor dat ik niet op ‘lege’ momenten naar mijn telefoon grijp en doelloos ga zitten scrollen. Ik weet nu, die momenten zijn niet meer dan een vlucht. Een ‘ik heb even geen zin om te denken of te voelen moment’.
  • Op werkdagen check ik social media niet voor de middag. Ik ga gewoon eerst lekker aan de slag met de dingen die ik die dag echt gedaan wil hebben, die echt belangrijk zijn, social media hoort daar niet perse bij. Stel voor jezelf wat ‘grenzen’ om jezelf te beschermen. Dan wordt de drang ook vanzelf minder.
  • Deze is misschien meer voor ondernemers: de drang om elke dag iets te plaatsen, zoveel mogelijk delen om zo te kunnen groeien. Ik heb het ook geprobeerd, ik werd er mega ongelukkig van. Nu plaats ik (op instagram) alleen iets als ik me echt geïnspireerd voel, in het moment, en niet wanneer het zogenaamd moet. En dan komt het voor dat dat soms weken niet is, of dat ik dagen afwezig ben. En die keuze maken, en ook de consequenties daarvan accepteren, heeft me super veel rust gegeven. Want ik ben zelf het belangrijkste, en niet mijn bedrijf. Daarbij denk ik dat het super belangrijk is om te doen wat voor jóu werkt. Als dat bijvoorbeeld geen Facebook of Instagram is, bedenk dan eens andere manieren om te groeien en contact te houden met je publiek, met je klant. Die zijn er genoeg!
  • Maandelijks (niet precies maar zo ongeveer) ga ik door mijn ‘volgend’ lijst. Zitten daar mensen bij waar ik een naar gevoel van krijg? Geven ze me het gevoel dat ik niet genoeg doe, niet hoog genoeg reik? Helaas, dan ontvolg ik ze. (En dat heeft vaak niks te maken met die persoon, maar gewoon met mijn gevoel.)
  • Ik hou enorm van alles op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, toch volg ik daar maar weinig mensen in. Ik weet nu dat ik liever zelf op zoek ga naar content (meestal op youtube of via podcast). Zo raak ik niet overwhelmed door alle info, waar ik niet altijd iets mee hoef of kan. Instagram vind ik persoonlijk vooral leuk om foto’s. Mensen die houden van reizen, styling, interieur, fotografie. Dat maakt mij blij. Bedenk je ook goed wat jij graag wilt zien in je tijdlijn. Wat voor gevoel wil je krijgen als je op Instagram zit? Wat vind je leuk? Wat geeft je een goed gevoel? Selecteer daar dan ook wat meer op. Wees kieskeurig:).
  • Ik heb mezelf erbij neergelegd dat ik veel ‘mis’, en dat ik er zogenaamd ook niet echt bijhoor. En dat is oké. Ik bedoel, we besteden zoveel van onze tijd aan dingen die volgens mij niet écht belangrijk zijn, alleen maar om ‘mee te doen’? Om niet anders te zijn? Om mee te doen met de norm van de maatschappij. Zouden we onze eigen norm niet eens wat meer mogen volgen?

  Foto: Unsplash

  Willemijn
  Willemijn

  Sinds vijf jaar op een reis naar zichzelf. Schrijven is haar levenswerk, inspireren het liefste wat ze doet. Ze droomt ervan om in de toekomst in Australië of Amerika te wonen, houdt van stille zondagochtenden, zonsopgangen, de natuur, mensen, persoonlijke ontwikkeling, zichzelf in het diepe gooien, boeken verslinden, angsten aangaan, de lente en de herfst, koffiedates en van betekenis kunnen zijn in de wereld.

 • lekker lezen

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *