• Signalen dat je innerlijke kind heling nodig heeft

  Wat is je innerlijke kind?
  We hebben allemaal een innerlijk kind in ons, want we zijn allemaal kind geweest. Je innerlijke kind is de kleine versie van jezelf. Het is de pure versie van jou, het is wie je was toen je nog maar net op de wereld kwam. Creatief, puur, vol verwondering, vreugdevol, liefdevol, gevoelig, speels, enthousiast, zoals een kind kan zijn.

  De verantwoordelijkheid van ouders/verzorgers
  Het is de verantwoordelijkheid van onze ouders om ons als kinderen te zien, te horen, een veilige omgeving voor ons te creëren om in op te groeien, ons in onze basisbehoeften te voorzien, onze grenzen te respecteren en ons te ondersteunen in onze ontwikkeling: emotioneel, psychisch en spiritueel. Veel ouders zijn zich niet bewust van die verantwoordelijkheid, of kunnen niet aan die verantwoordelijkheid voldoen. 

  Je slaat alles op en geeft het een betekenis
  In de eerste jaren van je leven sla je alle emotionele ervaringen die je hebt op en geeft ze vervolgens een betekenis. Als kind betrek je veel wat gebeurt op jezelf. Wanneer je ouders uit elkaar zijn gegaan toen je jong was, heb jij dat misschien wel aan jezelf uitgelegd als: ze houden niet van me, of ik ben niet goed genoeg om voor te blijven. Wanneer je ouders bepaald gedrag vertoonden, dacht jij dat dat aan jou lag, dat er iets mis met jou was.

  Pijnlijke ervaringen of trauma’s
  Pijnlijke emoties of (hevige) trauma’s in je kindertijd kon je als kind niet verwerken, omdat je geen idee had hoe ermee om te gaan. Deze trauma’s en emoties zijn wel opgeslagen in je lichaam. Wanneer je als volwassene je innerlijke kind en zijn/haar open wonden niet erkent, ziet, en doorleeft, reist dat gewonde deel van jezelf je hele leven met je mee. Door triggers buiten jouzelf (eenzelfde soort ervaring, een opmerking van iemand, een bepaald gevoel van onveilig zijn, niet erkend worden, niet geliefd zijn, verlaten worden) worden deze wonden telkens weer opgehaald.

  Ik ben niet goed genoeg
  Wanneer je je als kind niet gezien of gehoord voelde, je niet mocht zijn wie je was, of wanneer er op de een of andere niet tegemoet werd gekomen in jouw behoeften (emotioneel, psychisch, fysiek), ben je als kind (ongezonde) patronen gaan ontwikkelen die ervoor zorgden dat je wel gezien en gehoord werd, en er wel in je behoeften werd voorzien. Of je hebt een manier gevonden om te overleven. Wanneer je dat innerlijke kind niet heelt, handel, reageer en bekijk jij de wereld als volwassene nog steeds vanuit jouw gewonde kind.

  Jij bent nu verantwoordelijk voor de behoeften van je innerlijke kind
  Als volwassene ben jij nu zelf verantwoordelijk voor de behoeften van jouw innerlijke kind (gezien en gehoord worden, aandacht, begrepen worden, liefde, zorg). Wanneer je je trauma’s, je negatieve geloof over jezelf, of de onvervulde behoeften die je als kind had gaat erkennen en zien, de aandacht geeft, start je helingsproces.

  Er is niks mis met je
  In deze blog heb ik veelvoorkomende signalen op een rijtje gezet die vaak verband hebben met een gewond innerlijk kind. Er is absoluut niks mis met je als je jezelf in deze signalen herkent, we zijn namelijk allemaal gewond. Wat ik je toewens is dat je jouw innerlijke kind gaat erkennen, observeren, dat je naar zijn/haar behoeften gaat luisteren en de wonden uit je verleden gaat helen, zodat je weer je mooie en pure zelf kunt zijn.

  Signalen

  • Je hebt enorme behoefte aan externe goedkeuring en waardering
  • Je hebt moeite met het vertrouwen van mensen
  • Je leeft vanuit de overtuiging dat er iets mis met je is
  • Je vertrouwt jezelf niet: de afspraken die je met jezelf maakt volg je niet op
  • Je wijst jezelf constant af
  • Je bent enorm gedreven om alsmaar hoger en beter te willen en de beste versie van jezelf te worden
  • Je projecteert alles wat buiten jezelf gebeurt op jezelf (wat mensen zeggen, hoe ze reageren, hun emoties, dingen die gebeuren)
  • Je kunt je emotioneel niet goed uiten
  • Je reageert vaak vanuit impuls (aanvallend), in plaats van dat je eerst nadenkt
  • Je leeft vaak in het verleden en hebt moeite met loslaten
  • Je vlucht voor pijn en pijnlijke emoties
  • Je hebt jezelf onbewust gedistantieerd van het voelen, je leeft dus in je hoofd
  • Je voelt je schuldig wanneer je voor jezelf kiest
  • Je vindt het belangrijker dat anderen blij zijn dan dat je zelf blij bent
  • Je hebt moeite je eigen identiteit te vinden
  • Je wordt constant getriggerd door de buitenwereld (anders gezegd: je bent van mening dat een ander dat veroorzaakt)
  • Je bent je eigen grootste criticus
  • Je bent ook vaak kritisch op anderen
  • Je hebt veel ongezonde (liefdes)relaties
  • Je past jezelf aan aan de omgeving waarin je bent (je hebt verschillende identiteiten)
  • Je hebt moeite met het aangeven van je grenzen, of je hebt helemaal geen grenzen
  • Je maakt onbewust steeds dezelfde keuzes die leiden tot dezelfde resultaten (die je niet wilt)
  • Je hebt veel behoefte aan goedkeuring van je ouders/verzorgers. Je vormt je leven naar hoe zij je graag zien
  • Je wilt mensen niet teleurstellen
  • Je wilt graag begrepen worden
  • Je kunt moeilijk boos worden en voelt schaamte bij extreme emoties
  • Je bent verslavingsgevoelig
  • Je voelt een leegte in jezelf en je vult die op door bepaald (ongezond) gedrag
  • Je hebt de illusie dat oplossingen buiten jezelf liggen: een ander komt je redden, die coach die zal je wel ‘helen’
  • Je maakt beslissingen vaak om een ander te pleasen

  Mijn signalen dat mijn innerlijke kind geheeld moest worden

  Nu ik terugkijk op de afgelopen jaren snap ik pas in welk proces ik zat. Ik was mijn innerlijke kind aan het helen. Ik noemde het vaak gewoon ‘mezelf ontwikkelen’, maar het ging veel dieper dan dat. Een paar signalen dat mijn innerlijke kind geheeld moest worden (ik ga er niet te diep op in, uit respect voor mijn ouders): door gebeurtenissen in mijn kindertijd/jeugd werd mijn negatieve geloof ‘ik ben niet goed genoeg (om voor te blijven)’. Ook had ik de opvatting dat ik zo min mogelijk ruimte in moest nemen. Vanuit dit negatieve geloof ben ik de volgende vijftien jaar van mijn leven de wereld tegemoet gegaan. Wanneer ik kritiek kreeg, afgewezen werd of op de een of andere manier aangevallen werd op mijn zijn, werd mijn innerlijke kind enorm getriggerd. Deze ervaringen waren zo heftig en intens voor mij, ik wist er nauwelijks mee om te gaan. Ook was ik reactief, in plaats van dat ik reageerde. Ik kon heel fel en bozig uit de hoek komen, en zonder na te denken ging ik meteen in de aanval. De hele dag door was ik bezig om mijn onzekerheden en negatieve geloof te bedekken. Ik had daardoor vele identiteiten, ik paste me aan aan de omgeving waarin ik was, en ik was altijd bezig met de ander. Als de ander maar blij is. Als mijn ouders maar tevreden zijn. Mezelf cijferde ik compleet weg. Mijn eigenwaarde was zo laag, dat ik me bezwaard voelde voor elke ruimte die ik innam. Omdat mijn thuissituatie lange tijd voor mij onveilig en onstabiel voelde, ben ik manieren gaan vinden om me toch veilig te kunnen voelen. Dat resulteerde in een hoop ongezonde patronen. Nu ik terugkijk kan ik ook zien dat, omdat er in mijn thuissituatie niet werd gepraat, en men niet om wist te gaan met emoties, ik zelf op een bepaalde leeftijd afstand heb genomen van wat ik voelde. Ik leefde compleet in mijn hoofd, en als volwassene heb ik ook lange tijd al mijn emoties en behoeften onderdrukt.

  Een gratis mini guide ontvangen over het helen van je innerlijke kind? Meld je hier aan!

  Foto: Unsplash

  Willemijn
  Willemijn

  Sinds vijf jaar op een reis naar zichzelf. Schrijven is haar levenswerk, inspireren het liefste wat ze doet. Ze droomt ervan om in de toekomst in Australië of Amerika te wonen, houdt van stille zondagochtenden, zonsopgangen, de natuur, mensen, persoonlijke ontwikkeling, zichzelf in het diepe gooien, boeken verslinden, angsten aangaan, de lente en de herfst, koffiedates en van betekenis kunnen zijn in de wereld.

 • lekker lezen

  4 gedachten over “Signalen dat je innerlijke kind heling nodig heeft

  1. Saar schreef:
   Avatar

   Ik ben op zoek naar een goede coach of workshop, die me kan helpen met het helen van mijn innerlijke kind. Liefst omgeving Breda. Ik hoop dat je me hiermee kan helpen. Liefs, Saar

   • Willemijn schreef:
    Willemijn

    Hoi! Ik ben op het moment een ebook aan het schrijven over het helen van je innerlijke kind! Die komt er heel snel aan, hopelijk eind volgende week ergens:) Als je ingeschreven staat op de inspiratiemail (wat je volgens mij staat), word je zeker op de hoogte gehouden!

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *