• Podcast inspiratie

  Kennis vergaren, dat is waar ik dol op ben. Inzichten van andere mensen, levensverhalen, ondernemerslessen, inspiratie opdoen. Sinds een tijdje vind ik het heerlijk om via audio op die manier te leren. Podcasts dus. Beter laat dan nooit, want het is inmiddels al een aantal jaren bekend. Toen ik een paar weken geleden een aantal tips voor podcasts deelde op Facebook bleek dat er met mij nog genoeg mensen waren die er nog nooit naar geluisterd hadden. Daarom een podcast inspiratie blogje. 

  Wat is een podcast?
  Simpelweg gewoon een audio opname die je kunt afspelen op je telefoon. Je luistert dus alleen, en dat doe je via de apple podcast app, of via iTunes of SoundCloud. En dat is ideaal als je bijvoorbeeld onderweg bent. Als ik met de trein reis, of aan het wandelen ben, dan vind ik het heerlijk om een dosis inspiratie via mijn oren binnen te krijgen. Soms korte tips op bijvoorbeeld het gebied van ondernemen, soms persoonlijke interviews van een uur waar ik dan helemaal in opga. Op het moment zelf ben ik selectief, voel ik wat mijn mood is en wat voor podcast daar bij past. Het fijne vind ik dat je niet afgeleid raakt omdat het alleen maar geluid betreft, en er zit altijd wel een tip of inzicht in het gesprek waar je persoonlijk iets aan hebt of mee kunt. In deze blog zet ik mijn podcast inspiratie op een rijtje. Ik ben nog best een beginner, het is niet dat ik de hele dag onderweg ben, dus mocht jij aanraders hebben, laat het me vooral weten!

  Nederlandstalig: (titels zijn klikbaar)

  De 100% inspiratie podcast
  Het gezicht achter deze podcast is Thijs Lindhout. Zijn drijfveer: leef intens. Hij wil mensen dè inspiratie bieden op het gebied van ondernemen en persoonlijke ontwikkeling om echt het maximale uit het leven te halen. Dat doet hij door elke week een gast te interviewen (sporters, ondernemers, bekende Nederlanders). Thijs is oprecht, enorm enthousiast, en een goede interviewer. Dat maakt deze podcast gewoon tot mijn favoriet. Juist omdat het zulke uiteenlopende gasten zijn, is het iedere keer een totaal ander gesprek. Aanraders: de gesprekken met David de Kock, Sabine Uitslag, Michael Pilarczyk, Charlotte van ’t Wout, Bas Urlings en Richard de Leth. 

  Het groene hart van (samenwerking van Happinez en Growthinkers)
  Jelle Derckx is de man achter het platform Growthinkers wat neerkomt op ‘het bewust denken en groeien om te komen tot een verandering, voor jezelf en voor de wereld’. De onderwerpen van deze (eenmalige?) podcast vanuit Happinez (het tijdschrift) gaan over hoe je je in kunt zetten om de wereld een beetje beter (groener en duurzamer) te maken. Leuke gasten en veel stof tot nadenken om zelf ook bewuster in het leven te staan. 

  Eindbazen
  Eindbazen is de podcast van Michel Vos en Wiggert Meerman. Zij spreken met bijzondere mensen die een uitzonderlijke prestatie of bijdrage hebben geleverd op allerlei gebieden. De ene podcast geniet ik me suf en denk ik ‘he he, dit is nou echt een interview’. De andere keer moet de gast zich verweren tegen alle vooroordelen (en vooral persoonlijke opvattingen) die de heren hebben en is er voor die persoon eigenlijk maar weinig ruimte. Ik ben dus semi fan. Maar misschien is het wel wat voor jou. Ik wilde je ‘m niet onthouden in ieder geval.
  De moeite waard vond ik de gesprekken met: Hannah Cuppen, Jan Geurtz en Michael Pilarczyk.

  Ninke van der Leck
  Ninke is de vrouw die mij elke podcast of webinar een stapje laat zetten als ondernemer. Ze is ontzettend open, deelt enorm veel uit haar business en voor mij een grote inspiratiebron in de keuzes die ze maakt. Een follow tip als je ondernemer bent. 

  Als je via de apple podcast app luistert krijg je ook telkens gerelateerde (met dezelfde soort onderwerpen) podcasts te zien. Op die manier leer je ook steeds meer andere podcasts kennen en kun je zelf bepalen welke je fijn vind om te luisteren!

  Engelstalig:

  The Tim Ferriss show
  Ik ben fan van Tim sinds zijn boek The 4-hour work week, wat me alles leerde over timemanagement en keuzes maken om het leven te gaan leven wat ik graag wil. In zijn podcast is Tim net zo’n inspiratiebron. Hij interviewt enorm leuke gasten die heel uiteenlopende dingen in het leven doen. Het mooie daarvan is dat je niet in een bepaald hoekje blijft, maar ook verrassende dingen tegenkomt. 

  TED Radio Hour
  Je kent ze vast wel. Die ongelofelijk inspirerende TED talks met gasten die echt iets te vertellen hebben en je met hun verhaal inspireren, raken of iets leren. TED Radio hour is een podcast onder leiding van Guy Raz, en in elke podcast staat één onderwerp centraal waarin je dan ook fragmenten hoor van TED talks die in het verleden zijn opgenomen over dat onderwerp. Het fijne is dat je gewoon kunt luisteren als het onderwerp je interessant lijkt, en je denkt: ‘hee, hier wil ik wel meer over horen of meer van weten, want dat houdt mij ook zo bezig’. Voorbeelden: hoe emoties werken, langzamer leven, onze relatie met geld, wat is succesvol zijn? 

  The Lively Show
  Jess Lively is enorm leuk, positief en een hele pure inspiratiebron! Door haar personality staat de hele show wat mij betreft. Haar podcast is een soort talkshow waar ze enorm uiteenlopende onderwerpen behandelt, en leuke gasten interviewt. Alles met als doel om meer te leven vanuit een bepaalde intentie. Onderwerpen: ondernemen, geluk, je passie, flow. 

  Happier
  Gretchen Rubin is schrijfster van het boek ‘The Happiness Project’ dat je misschien wel kent. In haar podcast, die ze samen met haar zus host, gaat het dan ook voornamelijk over de weg naar geluk, gewoontes die bijdragen aan een gelukkiger leven, de alledaagse dingen in het leven, valkuilen en de acceptatie dat je niet altijd gelukkig hoeft te zijn. 

  Ik hoop dat je iets aan mijn tips hebt, let me know als je aanvullingen of andere favorieten hebt! X 

  Beelden: Unsplash

  Willemijn
  Willemijn

  ''28. Recht door zee en oprecht, ambitieus in alles wat ze doet. Geniet intens van: woorden op papier, magische zonsondergangen, mijn sportmomentje op de vroege ochtend, ontdekken, herinneringen maken en de wereld aan mijn voeten.''

 • lekker lezen

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *