• Zo ontwikkel je meer zelfliefde

  Hoe ontwikkel ik meer zelfliefde? Hoe voel ik meer liefde voor mezelf? Hoe ben ik zachter naar mezelf toe? Het zijn de vragen die ik het meest gesteld krijg. Het zelfliefde proces bestaat enerzijds uit een hoop dingen afleren: patronen die je hebt opgedaan, overtuigingen die je hebt over jezelf of over bepaalde onderwerpen verwant aan zelfliefde, bepaalde gedachten over wie je moet zijn of waar je aan moet voldoen. Allemaal dingen die in de weg staan om jezelf volledig te accepteren. Maar anderzijds ga je ook dingen aanleren. Nieuwe gewoonten, positieve gedachten. In deze blog vind je een aantal van mijn tips om zelfliefde te ontwikkelen. Om stapje voor stapje al een beetje op die reis naar jezelf te gaan, en om dagelijks te oefenen om meer vanuit zachtheid, compassie en liefde voor jezelf te leven.

  1. Luisteren naar de signalen van je lichaam

  ‘We’ zijn zo goed in het maar gewoon doorgaan. In het overgaan van onze grenzen. In het negeren van de seintjes van ons lichaam. Is dat herkenbaar voor je? Wanneer je meer zelfliefde wilt ontwikkelen moet je gaan luisteren naar je lichaam. Ben je moe? Geef eraan toe en doe gewoon eens een dutje midden op de dag. Voel je je gestresst en zitten je schouders helemaal vast van de spanning? Gun jezelf wat ontspanning. Kun je je moeilijk concentreren en dwaal je telkens af? Dat betekent dat je hoofd vol zit en dat je een pauze nodig hebt. Is je lichaam stijf en heb je spierpijn? Sla dan eens een work-out over en neem de tijd om je spieren te laten herstellen. Ga gehoor geven aan de signalen die je lijf je geeft, ook als het voelt dat je het niet verdient. Juist als je voelt dat je het niet verdient.

  2. Zelfzorg inplannen

  Zelfzorg omvat alle dingen die je doet om te zorgen voor je mentale, emotionele, fysieke en spirituele gezondheid. Zelfzorg geeft je een goed gevoel over jezelf en daarom is het belangrijk dat je er tijd voor vrij maakt. Zet een kruis in je agenda op minimaal één avond in de week, en plan minimaal één keer per maand een dag voor jezelf. Een dag waarop je heerlijk doet waar jij zin in hebt, wat goed voelt voor jou. Een dag of moment waarop je kunt reflecteren, uitrusten, contact maken, jezelf kunt voeden met dingen die belangrijk voor je zijn en waar jij blij van wordt. Dit is een waardevolle manier om meer zelfliefde te ontwikkelen.

  3. Een mooi en krachtig mantra kiezen

  Wanneer je moeite hebt om onvoorwaardelijk van jezelf te houden heb je vaak een negatief geloof over jezelf. Ik ben niet goed genoeg, ik ben niet slim genoeg, niemand houdt van mij, ik verdien geen liefde. Een mantra is een zin die je zelf kunt vormen dat je eraan herinnert dat je er wel degelijk mag zijn. Ik ben genoeg, alles van mij mag er zijn. Ik verdien alle liefde van de wereld. Ik ben waardevol. Zo’n mantra kun je gedurende de dag herhalen om jezelf wat extra kracht, positiviteit en liefde te geven. Zet ‘m als achtergrond op je telefoon, hang briefjes op in huis. Wanneer je een mantra lang genoeg herhaalt wordt het je nieuwe waarheid.

  4. Tijd alleen doorbrengen

  Alleen tijd doorbrengen is de basis van zelfliefde. Je hebt tijd in stilte nodig om te kunnen zijn met jezelf, om jezelf te verbinden met je echte zelf. Om aandacht te geven aan wat je voelt, wat je denkt, wat er speelt. En in het begin is dat vaak oncomfortabel. Vooral als je jezelf al heel wat jaren ontwijkt. Hierin groeien en er dus tijd voor vrijmaken is zo belangrijk. Geef jezelf ruimte om te oefenen, om te wennen aan het alleen zijn. Maak het een prioriteit.

  5. Voor jezelf kiezen

  Wanneer je een gebrek aan zelfliefde hebt vindt je het vaak lastig om voor jezelf te kiezen. Meestal zit daar dan weer een belemmerende overtuiging achter dat je het niet verdient om voor jezelf te kiezen, of dat dat egoïstisch is en dat niemand je dan meer aardig vindt. Deze gedachte helpt je misschien: je eigen ‘cup’ moet eerst gevuld zijn, en het liefst overstromen, voordat je pas je aandacht, liefde en zorg aan een ander kunt geven en je jezelf zo nu en dan op de tweede plaats kunt zetten. We moeten allemaal éérst voor onszelf zorgen en dan pas voor de ander. Een mooie vraag om jezelf te stellen gedurende de dag om vaker voor jezelf te kiezen is; ‘Wat heb ík nu nodig?’

  6. Naar binnen keren in plaats van buiten jezelf zoeken

  Meestal zoeken we iets extern als we ons niet goed voelen. Als we te maken hebben met pijn, verdriet, tegenslagen, teleurstellingen, problemen, uitdagingen. We vluchten naar iemand die kan troosten, die wil luisteren, die met oplossingen komt, die ons die liefde geeft waar we behoefte aan hebben. En soms vluchten we zelfs in bepaald gedrag. Kopen, eten, series kijken. Alles om maar niet te hoeven voelen. We zoeken afleiding als ons lichaam aangeeft aandacht en acceptatie te willen voor wat er leeft.
  Jezelf aanleren naar binnen te keren als zich zulke momenten voordoen, in plaats van troost en liefde en oplossingen in een ander te zoeken, brengt je dichter bij jezelf. Je zult op zulke momenten ervaren dat er een warm, liefdevol gevoel vrijkomt als je gevoelens gezien worden, als je aandacht geeft aan wat er speelt in jezelf. De band met jezelf wordt hechter, je kunt steeds meer in jezelf vinden en oplossen.

  7. Self talk

  Jij hebt waarschijnlijk ook zo’n stem die je constant bekritiseert, afkeurt, opjaagt, zegt dat er iets mis met je is, dat je ‘dat’ toch niet kunt, dat je er niet uitziet. We hebben ‘m allemaal. Je bewust zijn van die innerlijke criticus is belangrijk. Die criticus kan minder worden, maar zal nooit helemaal weg gaan. Je kunt je dus beter focussen op het ontwikkelen van een tweede stem: een liefdevolle en milde stem. Wanneer je jezelf steeds vaker complimentjes gaat geven, iets liefs zegt, jezelf aanmoedigt op momenten dat je het kunt gebruiken, zacht bent als je iets ‘stoms’ hebt gedaan, zul je merken dat die dialoog in je hoofd langzaam verandert.  Foto: Unsplash  Download hier een gratis mini zelfliefde gids!


  Willemijn

  Sinds vijf jaar op een reis naar zichzelf. Schrijven is haar levenswerk, inspireren het liefste wat ze doet. Ze droomt ervan om in de toekomst in Australië of Amerika te wonen, houdt van stille zondagochtenden, zonsopgangen, de natuur, mensen, persoonlijke ontwikkeling, zichzelf in het diepe gooien, boeken verslinden, angsten aangaan, de lente en de herfst, koffiedates en van betekenis kunnen zijn in de wereld.

 • lekker lezen

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *