• Hoe ontwikkel je meer zelfliefde?

  De vragen die ik het meeste gesteld krijg: hoe voel ik meer liefde voor mezelf? Hoe kan ik van mezelf gaan houden? Hoe ben ik zachter naar mezelf toe? Zelfliefde is een onderwerp (en studie) op zich, en ik ben geen coach, dus ik praat alleen vanuit mijn eigen wetenschap. Ik denk dat zelfliefde niet iets wat je krijgt, maar wat je in jezelf hervindt.

  Als je helemaal terug gaat naar je eigen kern. Naar wie je eigenlijk bent. Daar zit liefde. Want jij bént liefde, jij bestaat uit liefde. Maar die liefde, dat ‘Zijn’ wordt vaak bedolven onder pijn, verdriet, belemmerende opvattingen, je verleden. Door voorvallen en beweringen van mensen ben je gaan geloven dat je niet genoeg bent. Je bent daardoor ‘verslaafd’ geraakt aan erkenning, liefde en goedkeuring van een ander, en dat maakte dat je steeds verder verwijderd bent geraakt van jezelf.

  Door jezelf als mens te ontwikkelen en jezelf echt te leren kennen (door door je ego en alle beschermlagen heen te breken) kom je steeds dichter bij je eigen kern. En dat is écht de basis voor zelfliefde. Deze weg kun je grotendeels alleen bewandelen, maar durf ook krachtig genoeg te zijn om om hulp te vragen. Een coach, therapeut, systemisch werk (familieopstellingen) of welke vorm van hulp geeft je de handvatten om je rugzak te legen, je belemmerende overtuigingen om te buigen, je patronen te doorbreken, te verwerken, te aanvaarden. Zodat jij weer jij wordt. Want jij bent liefde.

  In deze blog vind je mijn tips om stapje voor stapje al een beetje op die reis naar jezelf te gaan, en om dagelijks te oefenen om meer vanuit zachtheid, compassie en liefde voor jezelf te leven.

  Je ouders accepteren om wie ze zijn, wat ze doen/hebben gedaan
  Ik luisterde recent een podcast met Els van Steijn (teamtrainer, coach, opsteller) en kreeg daardoor hele mooie inzichten op het gebied van jezelf accepteren. Els gaf aan dat de ‘sleutel’ naar zelfacceptatie mede ligt in het accepteren van je ouders. Als je één van je ouders afwijst, dan projecteer je die kritische houding vervolgens op jezelf. Want jij bent het product van je ouders. Je kunt jezelf dus pas accepteren, zelfliefde gaan ontwikkelen, als je je ouders helemaal accepteert en laat zijn wie zij zijn. En dat accepteren is vaak lastig want ouders doen van alles fout. Misschien hebben ze de opvoeding verpest, voel je boosheid en verdriet, hebben ze je niet gezien zoals je graag gezien wilde worden, kunnen ze je niet geven wat je verlangt…dit zal daarom best een hele reis worden. Maar wel eentje die de moeite waard is.

  Oefenen met mild(er) zijn
  En ik zeg er expliciet oefenen bij, omdat het allemaal geen race hoeft te zijn. Je hoeft niks te behalen, je bent gewoon ‘onderweg’. Onderweg naar meer zelfliefde. Milder zijn naar jezelf toe is daar een groot onderdeel van. Stop met het overgaan van je grenzen. Je grenzen leren kennen als je ze nog niet kent. Stop met het luisteren naar die strenge stem in je hoofd (jij bent die stem niet, dat is je ego). Stop met pushen als je eigenlijk niet meer verder wilt. Stop met klaarstaan voor iedereen behalve voor jezelf. Stop met heel veel eisen van jezelf omdat je jezelf niet goed genoeg vindt. Probeer eens te voelen wat je voelt en daar naar luisteren. Laat je schouders eens hangen als je stijf van de spanning staat. Geef wat vaker toe aan waar je écht naar verlangt. Is je lichaam moe? Ga rusten. Is je geest moe? Ga ontspannen. Wil je opgeven? Geef op als dat echt zo voelt van binnen. Ben je verdrietig? Laat de dag voor wat ‘ie is en troost jezelf. Laat je standaard een eindje zakken (die hoge standaard is meer vanuit het gebrek aan liefde voor jezelf) en ga oefenen om de zachte adviezen, die je vaak aan een goede vriend of vriendin geeft, aan jezelf te geven.

  Je met je innerlijke kind verbinden
  Een bijzondere manier om meer zachtheid naar jezelf toe te voelen is om je te verbinden met je innerlijke kind. Als je al je bescherming laat zakken, onbevangen kunt zijn, jezelf helemaal goed genoeg voelt, dan ben je weer wie je was toen je kind was. Toen was de wereld namelijk niet veeleisend. Je was gewoon helemaal goed. Zonder na te denken of dat wel ‘genoeg’ was. En dat kind zit nog in ons, we zijn dat kind nog steeds, ook al zijn we inmiddels groot geworden. Dus als je nu moeite hebt om warmte en liefde naar jezelf toe te voelen denk dan eens terug aan dat kleintje van vroeger. Laat eens wat beelden in je hoofd passeren. Bekijk eens fotoboeken, praat met familie over hoe je als kind was. Haal herinneringen op. Maak contact met je innerlijke kind en vraag eens wat ze nodig heeft, wat haar gelukkig maakt. Bezorgt je een warm en bijzonder gevoel en meer zelfliefde.

  Een mooi en krachtig mantra kiezen
  Negatieve gedachten heeft iedereen. En helaas hebben ook veel mensen negatieve gedachten over zichzelf. ‘Ik ben niet goed genoeg’, ‘ik ben lui’, ‘ik ben niet slim genoeg’, ‘ik zal nooit…worden’, ‘ik zal dit nooit kunnen bereiken want daarvoor ben ik niet…genoeg’. Een mantra is een zin, of meerdere zinnen die je dagelijks hardop (of in jezelf) gaat herhalen waarmee je als het ware de negatieve denkgewoonte kunt doorbreken en daar positiviteit voor terug kunt geven. Het kan een fijne houvast zijn als je ‘onderweg’ bent. 

  Als je jezelf dus niet GENOEG vindt, of je DENKT dat je niet goed genoeg bent, dan kun je elke dag oefenen met een mantra als: ‘ik ben genoeg’, ‘ik ben liefde’, ‘ik heb de wereld enorm veel te geven omdat ik waardevol BEN’, ‘ik kan alles bereiken wat ik maar wil bereiken’. In het begin zal het misschien een beetje onnatuurlijk voelen. Zeker als je het nog niet echt ‘gelooft’. Maar na een tijdje ga je die woorden, die wel degelijk kracht hebben, echt in jezelf voelen. Ga je voelen dat je liefde bent. Dat je genoeg bent. Dat je de wereld zoveel moois te bieden hebt. Schrijf een aantal mooie mantra’s op die bij jou passen en neem de tijd om ze dagelijks tijdens een rustig momentje te herhalen (voor het opstaan, voor het slapen gaan).

  Veel tijd alleen doorbrengen
  In deze tijd waar alleen zijn vaak nog geassocieerd wordt met eenzaamheid, vergeten we dat tijd alleen, stil zijn en connectie maken met wat je voelt, wat je denkt, wat er broeit, dat dat ook een basisbehoefte is. Naast het delen. Naast liefde, naast samenzijn, gezelligheid en onder de mensen zijn. Je comfortabel voelen in je eigen gezelschap is dé stap naar zelfliefde. En dat begint bij tijd alleen doorbrengen.

  Van kleine momentjes: een wandeling door de natuur, mediteren voor het slapengaan, met een boek naar het park, een dagje alleen thuiszijn. Of alleen op pad naar een leuke stad, een weekendje naar een huisje in het bos of aan zee, een kop koffie drinken in een leuke tent (en niet op je telefoon zitten). Tot misschien wel groter: een reis alleen of een korte trip naar het buitenland. Een reis alleen (maar sowieso alleen op pad) is een super mooie manier om laagjes af te gaan pellen, om sneller tot je kern te komen, om jezelf beter te leren kennen, nieuwe kwaliteiten te ontdekken, en te ervaren wie je bent als alle externe factoren wegvallen. Je zult erachter komen dat je veel sterker bent dan je nu denkt, dat je ook echt alles alleen kunt, en je liefde niet alleen van een ander krijgt, maar ook in jezelf kunt voelen.

  Naar binnen keren in plaats van buiten jezelf zoeken
  Meestal zoeken we iets extern als we ons niet goed voelen. Als we te maken hebben met pijn, verdriet, tegenslagen, teleurstellingen, problemen, uitdagingen. We vluchten naar iemand die kan troosten, die wil luisteren, die met oplossingen komt, die ons die liefde geeft waar we behoefte aan hebben. En soms vluchten we zelfs in bepaald gedrag. Kopen, eten, series kijken. Alles om maar niet te hoeven voelen. We zoeken afleiding als ons lichaam aangeeft aandacht en acceptatie te willen voor wat er leeft.

  Jezelf aanleren naar binnen te keren als zich zulke momenten voordoen (door je bewust te worden van je extern vluchtgedrag en daar niet aan toe te geven), in plaats van troost en liefde en oplossingen in een ander te zoeken, maakt dat je in je eigen behoeftes kunt gaan voorzien. Dat je intuïtief sterker wordt. Dat jij degene bent die jezelf kunt troosten. Dat je gevoelens, emoties, gedachten bij jezelf kunt houden en laten, en merken dat als je er voor jezelf bent, alle heftige emoties vanzelf afnemen en zacht worden. Omdat je luistert en je niet meer verzet. Omdat je ermee gaat zitten. Omdat je jezelf de aandacht geeft die je verdient.

  Mooie spiegel oefening
  Deze is misschien in het begin een beetje akward, maar probeer hem toch maar eens dagelijks te doen. Tegen jezelf in de spiegel vertellen wat je allemaal mooi, fantastisch en goed vindt aan jezelf. Aan wie je bent. Wat je mooiste eigenschappen zijn, welke talenten je bezit, wat je te geven hebt, wat je mooi vindt aan jezelf. Je ogen, je haar, de kuiltjes in je wangen, je zachte handen, de twinkeling in je ogen. En probeer ook eens stil te zijn en even een tijdje goed te blijven kijken naar jezelf. Je zult merken dat de oordelen en negatieve gedachten uitblijven. Dat er verbinding is omdat je jezelf ziet. Echt ziet.

  Ik hoop dat er wat tips bijzitten waar je iets mee kunt!

  Liefs

  Foto’s: Unsplash

  Ik schreef ook een persoonlijke blog over mijn reis naar meer zelfliefde.

  Willemijn
  Willemijn

  '29. Recht door zee en oprecht, ambitieus in alles wat ze doet. Geniet intens van: woorden op papier, magische zonsondergangen, sportmomentjes op de vroege ochtend, ontdekken, herinneringen maken en de wereld aan haar voeten.'

 • lekker lezen

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *