• Groeien in zelfliefde: maak keuzes vanuit deze simpele gedachte

  Het zelfliefde proces kan intens zijn, en zwaar en ingewikkeld voelen. Waar moet je beginnen? En hoe? Wat is de weg? Wat heeft prioriteit? Na heel wat jaren zelfonderzoek kwam ik achter een idee, een simpele gedachte, die er bij mij voor zorgde dat ik het proces anders ging zien, en ook dat ik enorme sprongen maakte in zelfliefde. Ik deel de gedachte die je helpt groeien in zelfliefde in deze blog.

  Persoonlijk zie ik zelfliefde als een proces waarin je, voor een groot deel, een heleboel gaat afleren wat je als kind hebt aangeleerd (gekregen). Gedachten, ideeën, overtuigingen, patronen, gekopieerd gedrag. Groeien in zelfliefde is niet iemand anders worden om jezelf (eindelijk) te kunnen accepteren. Nee. Jij bent namelijk in de kern al goed genoeg. Je bent nog steeds zo perfect en volmaakt als het moment dat je geboren werd. Je gaat in plaats daarvan onderzoeken wat je er nou precies van weerhoudt om jezelf lief te hebben en ja te zeggen tegen wie je bent. Dit proces kost tijd. Overtuigingen gaan onderzoeken en ombuigen maar ook patronen doorbreken is niet perse heel makkelijk, het heeft veel oefening nodig om iets wat je al decennia lang denkt of doet te veranderen.

  ‘‘Groeien in zelfliefde is niet iemand anders worden om jezelf (eindelijk) te kunnen accepteren. Nee. Je gaat onderzoeken wat je er nou precies van weerhoudt om jezelf lief te hebben en ja te zeggen tegen wie je bent.’’ 


  Maar gelukkig is opschonen niet de enige stap die je kunt zetten om de relatie met jezelf te verbeteren. Zelfzorg is ook een groot onderdeel in het zelfliefde proces. Zelfzorg staat voor alle dingen die je doet om te zorgen voor je mentale, emotionele, fysieke en spirituele gezondheid. Het betekent dat je de verantwoordelijkheid neemt voor je welzijn en je geluk. Wat centraal staat in zelfzorg is dat het je een goed gevoel geeft (over jezelf).

  En dat is de gedachte waar ik je in deze blog meer over wil vertellen. Wanneer je namelijk moeite hebt om jezelf te accepteren, je houdt niet van jezelf en je denkt dat er iets mis met je is, handel je daar ook naar. Voorbeelden? Wanneer je jezelf niet waardeert ga je vaak je eigen grenzen over. Je bent enorm streng voor jezelf en zelfkritisch. Je luistert vaak niet naar de signalen van je lichaam en geeft niet toe aan bepaalde verlangens of behoeften die je hebt. Je snauwt jezelf constant af en je haalt jezelf naar beneden. Je kiest vaak de ander boven jezelf. Je hebt slechte gedachten over wie je bent. Als je al een moeizame relatie met jezelf had, dan wordt deze relatie door dit gedrag niet beter. Ik denk dat je dat wel begrijpt.

  ‘‘Zelfzorg staat voor alle dingen die je doet om te zorgen voor je mentale, emotionele, fysieke en spirituele gezondheid. Het betekent dat je de verantwoordelijkheid neemt voor je welzijn en je geluk. Wat centraal staat in zelfzorg is dat het je een goed gevoel geeft (over jezelf).’’


  Bedenk je eens wat voor gevoel je krijgt als je bijvoorbeeld de grens die je voelt in je lichaam negeert. Wat voor gevoel die kritische stem in je hoofd je telkens geeft die alsmaar zegt dat je niet goed genoeg bent of het niet goed doet. Wat voor gevoel je krijgt wanneer je jezelf weer wegcijfert en voor de ander kiest. Wat voor gevoel je krijgt als je jezelf uitput en jezelf nooit toestaat om te rusten. Wanneer je geen zelfliefde ‘hebt’ behandel je jezelf vaak op een manier die je nog slechter over jezelf laat voelen. Je geeft elke keer een heel belangrijk signaal af aan jezelf: ik ben niet belangrijk. Wat ik voel is niet belangrijk. Mijn behoeften zijn niet belangrijk.

  De eerste stap die je vandaag nog zou kunnen zetten om te groeien in zelfliefde is betere keuzes gaan maken. Je hoeft niet eerst van jezelf te houden en jezelf te accepteren om liefdevolle keuzes te maken. Nee, juist niet. Je gaat eerst liefdevolle keuzes maken om zo stapje voor stapje terug te komen bij jezelf. En wat bedoel ik dan met liefdevolle keuzes? Nou, hoe je tegen jezelf praat is een keuze. Kies er eens wat vaker voor om jezelf een compliment te geven, of op het moment dat je een negatieve gedachte denkt, zet er dan een positieve gedachte over jezelf tegenover. Ga luisteren naar de signalen van je lichaam en geef daar vaker aan toe. Als dat betekent dat je moet rusten, al is het midden op de dag en heb je honderdduizend dingen te doen, dan ga je rusten. Kies wat vaker voor jezelf. Zeg niet overal meer ja tegen, maar probeer eens wat meer ja tegen jezelf te zeggen. Tegen jouw wensen, verlangens, behoeften en dromen. Maak tijd vrij voor de dingen die je graag doet. Je hobby’s, de dingen waar je blij van wordt. Die je hart laten zingen. Luister wat vaker naar dat fluisterende stemmetje ‘eigenlijk zou ik nu het liefste…’ Neem de vraag (gedachte) ‘wat laat me goed voelen?’ met je mee en ga proberen dáár keuzes naar te maken. Laat het je leidraad worden.

  Wanneer je dingen gaat doen die je een goed gevoel geven (over wie je bent) stijgt je eigenwaarde. Je krijgt meer zelfrespect, je gaat jezelf steeds beter voelen en daardoor automatisch meer gezondere en liefdevolle keuzes maken. Er ontstaat een positieve loop! Wanneer je kiest voor de dingen die je goed laten voelen zul je ervaren dat de liefde in jezelf groeit. Je binnenste is een en al dankbaarheid wanneer jij kiest voor je welzijn en je geluk. De relatie met jezelf versterkt. Je gaat beetje bij beetje weer (in)zien wie je echt bent.  Foto: Unsplash  Download hier een gratis mini zelfliefde gids!

  Willemijn

  Sinds vijf jaar op een reis naar zichzelf. Schrijven is haar levenswerk, inspireren het liefste wat ze doet. Ze droomt ervan om in de toekomst in Australië of Amerika te wonen, houdt van stille zondagochtenden, zonsopgangen, de natuur, mensen, persoonlijke ontwikkeling, zichzelf in het diepe gooien, boeken verslinden, angsten aangaan, de lente en de herfst, koffiedates en van betekenis kunnen zijn in de wereld.

 • lekker lezen

  2 gedachten over “Groeien in zelfliefde: maak keuzes vanuit deze simpele gedachte

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *