• De LVJL cheesecake test

  Een cheesecake test in Breda. Ha. Met die ijsjestest nog vers in m’n geheugen kwam ik op een ander (al zeg ik het zelf) meesterlijk idee. Want hoe leuk zou het zijn als je écht iets met elkaar zou kunnen vergelijken. Zoiets als de AD friettest ofzo. Nouja aangezien mijn hart echt sneller gaat kloppen van taarten(vooral het bakken, niet zozeer het opeten), was het idee voor een cheesecake test snel geboren. Want dat verkopen ze nou eenmaal overal. Ik zocht 5 koffietentjes uit in Breda waarvan ik wist dat ze verse cheesecake hadden en Soof(inmiddels test partner in crime) en ik gingen op pad. Niks gegeten van tevoren, dus die 5 stukken(samen!) konden we zéker wel hebben.

  Latte’s & Literature2016-05-17 14.37.22Latte’s en Literature is een schattig boekenzaakje in de Nieuwstraat in Breda. Ze verkopen er Engelstalige boeken, maar je kunt er ook koffie drinken en taart eten. En daar kwamen we natuurlijk voor! Van horen zeggen serveren ze hier héle goede cheesecake dus onze verwachtingen waren hooggespannen. We gingen dit keer voor een white chocolate cheesecake, dit omdat we waarschijnlijk nog veel citroen versies tegen zouden komen. Ons oordeel: hij was goed, maar niet uitzonderlijk. Ikzelf kon geen white chocolate ontdekken, maar Soof proefde dit weer wel. Het was een prima starter, niet te licht en niet te zwaar, maar ik had het gevoel dat we nog beter zouden treffen. Op naar de volgende!

  Jan&Alleman2016-05-17 15.10.06Soof was dit keer degene met de roze bril want die raakte maar niet uitgepraat over de cheesecake. ”Hij was hemels!”, (en tongstrelend!) bleef ze maar herhalen. Ik vond ‘m zeker wel oké, maar ik ben gewoon niet zo fan van sinaasappel in een taart, dus helaas, helemaal overstag ging ik niet. Waar ik wel helemaal lyrisch over was en ben is de dadeltaart van Jan&Alleman. Ik voel een nieuwe test opkomen…

  KoffietTenTje2016-05-17 15.50.53-2KoffieTenTje in de Boschstraat konden we natuurlijk niet vergeten in deze cheesecake test. Marjon kan overheeerlijke cheesecakes maken en dit gewoon thuis in haar eigen keukentje, vers uit de oven. Ik heb haar al eens om het recept gevraagd, maar helaas. Inmiddels waren de suikers allang naar m’n hoofd gestegen (het was m’n lunch) en vond ik het een goed idee om hier even rustig een kopje thee erbij te drinken. Dat de taart smaakte zoals een echte cheesecake hoort te smaken, dat wist ik eigenlijk al. Vol en romig, maar niet te kaas achtig, met een vleugje citroen en een oreo/bastogne bodem. Mijn favoriet tot nu toe en Soof vond ‘m ook heel lekker!

  Kamu2016-05-018Vrijwel naast KoffieTenTje in de Boschstraat bevindt zich Kamu. De taarten worden hier ter plekke gebakken door Karlijn van Snoreosenmeer, die hier een bakkerij gedeelte heeft en voor meer horeca in Breda de taarten verzorgt. Haar cheesecake met lavendel stond nog vers in m’n geheugen van de vorige keer toen we voor het hotspot verslagje van Kamu langsgingen. Ik was echt helemaal uitzinnig van deze taart, en dus vonden Soof en ik dat Kamu ook in de test thuis hoorde. We werden alleen wel een klein beetje teleurgesteld. Hij was prima hoor, de cheesecake. Maar zo goed als de eerste keer was hij zeker niet. Die vond ik namelijk perfect vanwege de luchtigheid. Dus niet te kazig, en niet als een blok beton op je maag. Deze versie viel wat zwaarder en was niet bepaald luchtig. Kan gebeuren!

  Koffiebar Sowieso2016-06-05 11.06.19Sophie: ”Sowieso staat natuurlijk bekend om z’n bijzondere koffie’s.  Van koffie houd ik niet zo, maar van cheesecake wel! En dat hebben ze. HELE lekkere. Staat bovenaan mijn lijstje. Ook deze cheesecake valt niet te zwaar op de maag en is lekker fris van smaak door de citroen. De structuur van het cakeje is wat vaster en persoonlijk houd ik daar wel van. Hij is bovendien niet te zoet wat je weer een bezoekje aan de tandarts scheelt. In dit leuke tentje zou ik een hele middag kunnen genieten, want er hangt een open en vrije sfeer. Zeker een aanrader om nog een keer terug naartoe te gaan want buiten de cheesecake stonden er in de vitrine talloze andere (gezonde) lekkernijen die mijn aandacht trokken.”

  Soof was weg van Jan&Alleman en Koffiebar Sowieso, maar KoffieTenTje staat op een gedeelde tweede plaats. Ik eet sowieso weinig taart, maar als ik helemaal genoeg van het bakken heb, zou ik bij KoffieTenTje een stuk scoren. Zo, dat was ‘m weer! Tot de volgende test!

  Willemijn
  Willemijn

  '29. Recht door zee en oprecht, ambitieus in alles wat ze doet. Geniet intens van: woorden op papier, magische zonsondergangen, sportmomentjes op de vroege ochtend, ontdekken, herinneringen maken en de wereld aan haar voeten.'

 • lekker lezen

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *