• Inzichten uit het boek ‘Liefde geven, liefde ontvangen’

  Het is mijn nieuwe liefdesbijbel: het boek ‘Liefde geven, liefde ontvangen’ van John Welwood, klinisch psycholoog, psychotherapeut, leraar en schrijver met een achtergrond in het boeddhisme en de Oosterse denkwijzen. Ik vond het een waar feest van herkenning om ‘Liefde geven, liefde ontvangen’ te lezen, en pak het boek er ook nog regelmatig bij om dingen weer even goed bij me binnen te laten komen. Ik deel in deze blog een aantal bijzondere inzichten die mij bijbleven, en die ik redelijk beknopt kon citeren (met hier en daar wat samengevoegde stukjes). Ik hoop natuurlijk dat het stof tot nadenken voor je is, en dat het je misschien wel inspireert het boek ook te gaan lezen.

  Ik ben me aan het leren te concentreren op de manier waarop er van me gehouden werd, in plaats van op de manier waarop dat niet gebeurde
  In ‘Liefde geven, liefde ontvangen’ worden voorbeelden van mensen die in de praktijk van John kwamen aangehaald. Sarah in dit geval, concentreerde zich haar leven lang op het ontvangen van volmaakte liefde. Ondertussen gaf ze de mannen (mensen) in haar leven de schuld dat ze niet aan haar verwachtingen voldeden. Door haar therapie kon ze inzien dat alle mannen in haar leven de beste bedoelingen hadden, op hun eigen manier van haar gehouden hadden, maar dat ze in de kern allemaal verwond waren, en daardoor niet ‘onvoorwaardelijk’ van haar konden houden. – Dus naast het feit dat volmaakte liefde in jezelf zit, en de ander je dat niet kan geven (daar kwam Sarah ook gaandeweg achter), is het óók enorm belangrijk om een ander zijn verwonding te kunnen zien en erkennen, en te zien dat iemand wel degelijk zijn best heeft gedaan. Voor mij persoonlijk een mooi inzicht dat je de keuze hebt om vanuit een ander perspectief te kijken. 

  JA zeggen tegen het wezen dat je bent
  Ieder mens die op deze wereld geboren wordt, vertegenwoordigt iets nieuws, iets dat nog nooit bestaan heeft, iets origineels en unieks. Er is nog nooit iemand zoals jij op deze wereld geweest, anders zou je er niet zijn. Ieder mens afzonderlijk wordt geroepen om zijn bijzonderheid op deze wereld te vervullen. De schoonheid in deze gave kan alleen maar gaan stralen wanneer we echt waarderen wat door ons heen wil komen, zonder dat we proberen in onze geest aan een vooropgezette standaard tegemoet te komen. Het heeft daarom totaal geen zin jezelf met anderen te vergelijken, of proberen te zijn zoals een ander. Zeg JA tegen het wezen dat je bent en tegen wat je deze wereld te geven hebt. 

  Jezelf toestaan je ervaring te hebben is de toegang tot zelfaanvaarding en liefde voor jezelf
  Wanneer je veroordeelt wat je ervaart (voelt; bijvoorbeeld ‘ik voel me angstig’ en je vindt dat je dat niet zou mogen voelen) sta je jezelf niet toe te zijn zoals je bent. Het verergert je zelfafwijzing. Als je jezelf toestaat te voelen wat je voelt, en je bereid bent om je gevoelens aan te gaan en ze ruimte te geven, dan roept dat een kracht in jezelf op. De kracht van je wezenlijke natuur ligt namelijk verborgen onder al je turbulente gevoelens. Als je worstelt met die gevoelens ben je totaal niet verbonden met jezelf. Het weerhoudt je ervan om toegang te krijgen tot de kracht, warmte en openheid van je hart. Ja zeggen tegen je gevoelens betekent JA zeggen tegen wie je bent. Dat is alleen al een verregaande daad van liefde voor jezelf.

  Waar we niet om treuren, verandert in wrok
  De kern van alle wrok bestaat uit diepe pijn en verdriet over het verlies aan binding. Wrok dient er alleen toe om de verwonding te laten voortduren. En omdat we nooit volledig en bewust om deze pijn getreurd hebben, is het in onze geest en lichaam gestold. Pas als je verdriet erkent en toelaat, in plaats van ervoor weg te lopen, kunnen we het medicijn onttrekken uit het gif (zoals het boek zegt), zodat de wrok kan helen. Dat betekent dat je je verdriet uit de schaduw moet halen en in het daglicht van openheid en warmte moet brengen. 

  Wat onze wrok tegen andere mensen blijft voeden, is onze afkeer van de intense emoties die anderen in ons opwekken
  Om onze wrok te laten varen is het van belang om met deze gevoelens vriendschap te sluiten. Deze innerlijke vriendelijkheid maakt dat we nog een stap zetten om wrok te laten varen: begrip opbrengen voor de omstandigheden in onze kindertijd, waarin onze liefdeswond oorspronkelijk gevormd werd. (Een aantal voorbeelden) Waarom hielden je ouders niet van je? Waarom was hun liefde voorwaardelijk of inconsequent? Waarom kreeg je het gevoel dat je er niet mocht zijn? Of kreeg je het gevoel niet goed genoeg te zijn? Als je je ouders niet vanuit het perspectief van een gekrenkt kind maar vanuit het perspectief van een begrijpende volwassene beschouwt, dan zie je dat die mensen net zo beschadigd en verwond zijn als jij. Zij hebben ook hun verleden, hun erfenis, zij hadden ook verplichtingen en lasten te dragen en leden aan dezelfde ziekte waaraan iedereen lijdt: ze stonden hulpeloos tegenover hun eigen conditionering. Het inzicht dat het krenkende of verwaarlozende gedrag van je ouders voortkwam uit hun eigen, innerlijke verwonding en gebrek aan eigenliefde, betekent een stap om jezelf te bevrijden van je wrok.

  Neem het niet persoonlijk
  Het gebrek aan liefde waar jij in je leven mee te maken hebt is absoluut niet jouw fout. Zolang je het je persoonlijk aantrekt dat anderen je slecht behandelen (wie dan ook), bevrijd je jezelf niet van liefdeloosheid maar hou je jezelf gevangen in de geest van een gekrenkt kind. Wanneer mensen je op een nonchalante of krenkende manier behandelen zou je je erin kunnen oefenen om hun onvriendelijkheid te zien als een symptoom van hún innerlijke spanning en pijn, die voortkomt uit hún eigen innerlijke gebrek aan verbinding.

  Laat je me weten wat je van het boek vond?:-)

  Liefs!

  Foto’s: Unsplash 

  Willemijn
  Willemijn

  Sinds drie jaar op een reis naar zichzelf. Schrijven is haar levenswerk, inspireren het liefste wat ze doet. Ze droomt ervan om in de toekomst in Australië of Amerika te wonen, houdt van stille zondagochtenden, zonsopgangen, de natuur, mensen, persoonlijke ontwikkeling, zichzelf in het diepe gooien, boeken verslinden, angsten aangaan, de lente en de herfst, koffiedates en van betekenis kunnen zijn in de wereld.

 • lekker lezen

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *