• Leven met de maan

  Dat ronde bolletje eens per maand aan een donkere hemel heeft me altijd al gefascineerd. Vooral in de jaren dat ik bij mijn ouders woonde. Middenin de natuur waar alles meer helder lijkt kon ik eindeloos genieten van de maan. De gesteldheid van de mens eraan linken, dat deed ik toentertijd nog niet echt. Inmiddels weet en voel ik wel anders, en is de maan iets geworden waar ik dingen en gebeurtenissen in het leven door kan verklaren, maar ook emoties uit af kan leiden.

  Want de maan is veel meer dan alleen een verschijnsel aan de hemel, het is iets magisch en geeft mij het gevoel alsof wij onderdeel zijn van een veel groter geheel. ‘Het universum’, roep ik altijd als er weer eens  bijzondere dingen samen zijn gekomen. Na het lezen van het boek ‘Leven met de maan’, van Yasmin Boland wordt dat alleen maar onderstreept.

  Invloeden van de maan 
  Volgens de astrologie zijn de belangrijkste aspecten waar de maan invloed op heeft: emoties, voeding, thuis, instincten, moeders, behoeften, verzorging, vrouwelijkheid, het verleden, wortels, veiligheid en het onderbewuste. Het is dus geen toeval dat ik me in de week van volle maan vaak onrustig voel, verward ben, en er emoties bij me bovenkomen waar ik absoluut geen grip op heb, maar waarvan ik vaak ook niet wist dat ze er waren. Ik ben in die periode meer naar binnen gekeerd en heb minder energie. Die periode is dus niet ‘mijn tijd’ om te shinen en plannen te maken, maar juist de stilte op te zoeken, te accepteren en los te laten wat niet meer dient. Als je dat weet, en herkent, is het veel simpeler om op die manier mee te gaan in de flow (stroom) van het leven. Er zijn nou eenmaal altijd periodes dat je energielevel wat minder is, en dat je voelt dat je bijvoorbeeld even niet zo krachtig bent, en dus ook maar beter wat meer tijd voor jezelf kunt nemen. Als mens zijnde boksen we daar tegenop. Inclusief ikzelf. Gevoelens, gebeurtenissen, situaties, we gaan vaak gewoon maar door omdat we denken dat er van ons verwacht wordt altijd maar door te gaan.

  Als je mee gaat in de 8 maanfasen die de maan elke maand kent, voel en weet je dat dingen in het leven geen toeval zijn, maar alles energie is. De maan heeft een enorm krachtige werking op ons mensen. Wil je leven met de maan, dan betekent dat dat je precies weet  wanneer de tijd rijp is voor iets. Je kunt aflezen of het een juiste tijd is om rigoureuze beslissingen te nemen en knopen door te hakken bijvoorbeeld, of dat je beter gewoon de situatie kunt laten zoals ‘ie nu is. Je kunt je emoties makkelijker herleiden, maar ook je leven in de verschillende fasen beter plannen; je dromen zijn op die manier ook makkelijker te realiseren.

  De belangrijkste 2 manen:

  Nieuwemaan
  Nieuwemaan is een mooie fase (in de week van de nieuwemaan) om je doelen en dromen helder te hebben door deze op te schrijven of uit te tekenen. Door te voelen alsof je doelen en dromen al werkelijkheid zijn, ben je vanuit je hart aan het visualiseren en kunnen je wensen door het samenvallen met het universum, je maakt wat je wenst kenbaar aan het ‘hogere’, hun weg vinden in je leven.

  Vollemaan
  Vollemaan wordt altijd geassocieerd met een nogal duister iets. Een bepaalde energie is voelbaar en het kan zijn dat je in de week van volle maan jezelf uit balans voelt en last hebt van emotionele stemmingen. De periode van volle maan in de week ervoor, maar ook de dagen na de volle maan is er daarom één van jezelf terugtrekken, tijd vrijmaken om te zijn, en los te laten wat je niet meer dient.

  Dagelijks leven met de maan
  De rituelen die je tijdens vollemaan en nieuwemaan doet, je laat los bij vollemaan en je trekt het nieuwe aan bij nieuwemaan, brengen je dichter bij je eigen bewustzijn. Je gaat je echt verdiepen in alles wat je los wilt laten (zelfonderzoek is nooit verkeerd), waardoor je veel minder onnodige negatieve energie in je leven hebt, die je normaal misschien wel heel lang met je mee zou dragen. Het ritueel van je dromen tijdens nieuwemaan maakt je bewust hoe je je leven vorm wilt geven, waar je je bevindt en waar je naartoe wilt. Het geeft aandacht aan je verlangens. Wil je nog een paar stappen verder gaan, dan kun je dagelijks gaan leven met de maan, en zelfs je (droom) leven globaal gaan plannen aan de hand van je geboortedatum en tijd en een bepaald maanschema.

  Voor mij is het een bevestiging dat er veel meer is tussen hemel en aarde, en dat ik in die mooie en bijzondere levensstroom mee kan gaan. Ik hoef mijn leven niet te plannen, en ik hoef al helemaal niet te weten waar ik over een tijdje sta, maar het fascineert me wel. Het leven met de maan voelt voor mij meer als een stukje respect naar mezelf toe om niet altijd maar door te gaan, maar te accepteren dat er periodes zijn in de maand dat het fijner en beter is om even niet te pushen, en een lichtje te laten schijnen op sommige ‘duistere’ kanten (wat heb je weggestopt?) en situaties die aandacht nodig hebben. Waardoor je tijdens nieuwemaan weer met enorm veel energie mooie, nieuwe plannen kunt maken. Balans.

  Wil je meer weten over ‘leven met de maan’ dan zou ik het boek van Yasmin aanraden! En ga er maar eens op letten als je ’s avonds naar de hemel kijkt, in welke fase de maan zich bevindt. Dat alleen al is een bijzonder iets!

  Foto: Unsplash

  Willemijn
  Willemijn

  Sinds vijf jaar op een reis naar zichzelf. Schrijven is haar levenswerk, inspireren het liefste wat ze doet. Ze droomt ervan om in de toekomst in Australië of Amerika te wonen, houdt van stille zondagochtenden, zonsopgangen, de natuur, mensen, persoonlijke ontwikkeling, zichzelf in het diepe gooien, boeken verslinden, angsten aangaan, de lente en de herfst, koffiedates en van betekenis kunnen zijn in de wereld.

 • lekker lezen

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *