• Leven met de Maan – deel 2

  Het is heel leuk om te zien hoe er gereageerd wordt op mijn maandelijkse ‘Maan post’ op Facebook. Zoveel herkenning, zoveel reacties en berichtjes. Ook nog genoeg mensen die niks van de Maan wisten, maar toch gefascineerd zijn geraakt..het leeft, blijkbaar. En daarom is er nu een deel 2 van leven met de Maan. Even een net iets uitgebreidere blog!

  De Maan
  De Maan is een hemellichaam en beweegt zich in een baan rond de aarde. De maan is verbonden met vruchtbaarheid en vrouwelijkheid, en dat is meteen de reden dat mannen niet heel veel voelen van de kracht van de Maan. Op het gebied van Astrologie is de Maan verbonden met onze emoties. Het teken waarin de Maan staat bij je geboorte (zoek het maar eens op) zegt iets over de manier waarop je omgaat met gevoelens. De Maan heeft het meeste invloed op oa: emoties, voeding, moeders, behoeften, verzorging, vrouwelijkheid, het verleden, je wortels, stemmingen, fijngevoeligheid, veiligheid en het onderbewuste. 

  De Maan kent 8 fases waar hij maandelijks doorheen gaat
  Elke 2 weken is er een Nieuwe of Volle Maan. De Volle Maan is rond, en zichtbaar. Daarna neemt de maan steeds meer af en ontstaat er een Nieuwe Maan, deze is niet zichtbaar. Elke avond kun je ‘m dus aan een donkere hemel zien staan (behalve als het erg bewolkt is, of het Nieuwe Maan betreft). Alleen al het opmerken van de fase waarin de Maan zich bevindt die avond is een magisch iets. Je verbind je daardoor veel meer met de natuur en zijn fasen, en gaat je realiseren dat we allemaal onderdeel zijn van een veel groter iets. 

  De Maan beweegt zich dus door 8 fases en elke fase heeft zijn eigen betekenis: 

  De nieuwemaanfase: plant de zaden van je toekomstdromen
  De wassende maan: een tijd om je dromen te onderzoeken 
  De eerste-kwartierfase: de tijd om ervoor te gaan
  De wassende-maanfase: blijf koers houden 
  De vollemaansfase: de alles-of-niets-fase
  De afnemende-maanfase: a-d-e-m
  De laatste-kwartierfase: wat weet je nu? (kruispunt)

  Een wassende maan beweegt van nieuw naar vol en wordt daarbij steeds groter aan de hemel. 
  Een afnemende maan beweegt van vol naar nieuw en wordt elke nacht kleiner. 

  De hoogtepunten van de 8 fases zijn natuurlijk de Nieuwe Maan en de Volle Maan. 

  Nieuwe Maan: staat letterlijk voor nieuw. In de week naar Nieuwe Maan toe is het tijd om nieuwe plannen te maken, dromen te visualiseren en te manifesteren en daarmee je wensen letterlijk naar buiten te brengen. Op deze manier is jouw levensenergie voelbaar, en bereik je een bepaalde energetische (positieve) trilling. Je geeft daarmee je wensen aan het hogere, zodat ze kunnen gaan ontstaan. De dag of nacht waarop het Nieuwe Maan is, is het dan tijd voor een ritueel waarin je je dromen en verlangens kenbaar maakt en bewust stilstaat bij waar je naartoe wilt in het leven. Ook in de periode van Nieuwe Maan kun je je wat onbestemd voelen. Dit omdat je bezig bent met verandering, en wij mensen verandering nou eenmaal lastig vinden en daar tijd voor nodig hebben.

  Volle Maan: is een periode van naar binnen keren en aan de slag gaan met de dingen/onderwerpen/mensen die je groei blokkeren, de ‘ballast’ die je los mag laten. Zorgen, mensen, gedachten.. De Volle Maan is een erg sterke energie. Veel mensen slapen slecht in de week naar Volle Maan toe. Vaak komen er in die periode dingen aan de oppervlakte uit je verleden, of die je los zou mogen laten (maar waar je je misschien nog niet bewust van bent of wilt zijn). De Volle Maan uit zich in versterkte emoties, onbestemde gevoelens, stemmingswisselingen en lichamelijke pijntjes (vooral in je rug/onderrug). Net als Nieuwe Maan heeft Volle Maan ook een ritueel dat je het allerbeste kunt doen op de avond van of na Volle Maan (stelt dat de Maan middags op het hoogtepunt van vol is, dan doe je het  ritueel dus op die avond). Het ritueel tijdens Volle Maan is er één om je los te maken van alles wat je niet meer dient, en wat je met je meedraagt, maar ook om mensen te vergeven die nog boosheid of negatieve gevoelens bij je oproepen (slechte energie), en om stil te staan bij waar je dankbaar voor bent. Dus wat er al is. In principe maak je jezelf schoon, om je vervolgens helemaal toe te weiden aan je plannen en verlangens die met Nieuwe Maan aan de orde komen. 

  Nieuwe Maan en Volle Maan staan in elke fase in de maand in het teken van een bepaald sterrenbeeld en die fase heeft ook een bepaald onderwerp. Door je hierin te verdiepen (ik gebruik zelf altijd de websites van Petra Stam en Inspirerend Leven, of Moonology (Engels)), kun je ook veel beter gebeurtenissen en gevoelens verklaren, en begrijp je waarom er bepaalde dingen spelen in je leven. Bij die laatste kun je je ook inschrijven voor een dagelijkse nieuwsbrief. Dan weet je precies waar de Maan die dag staat en wat voor betekenis hij heeft. 

  Leven met de Maan
  Als je besluit te gaan leven met de Maan, dan leef je dus volgens die 8 fases. Dan weet en voel je wanneer het ergens de tijd voor is, en wanneer niet. Wanneer je actief aan de slag kunt gaan met je plannen, en wanneer je achterover mag leunen en even rustig aan moet doen. De rituelen tijdens Nieuwe en Volle Maan zorgen ervoor dat je veel meer in verbinding staat met jezelf. Je onderzoekt waar je heen wilt in het leven, en als je al onderweg bent of je nog op het juiste pad zit, maar je geeft ook aandacht aan wat er losgelaten mag worden. Wat je onbewust in het donker houdt, en naar het licht mag brengen. Waar je dankbaar voor bent, maar wat je soms gewoon voor lief neemt. Het is jouw stukje verbinding met het universum, maar voor mij nog meer met je eigen binnenste.

  Naast de 8 fases staat de Maan ook dagelijks in een bepaald dierenriemteken. Op die manier is het mogelijk je leven veel meer te gaan plannen, en ook bepaalde gebeurtenissen te kunnen gaan voorspellen. Ben je daarin geïnteresseerd dan is het boek ‘Leven met de Maan’ van Yasmin Boland een aanrader.

  Hoe je je eigen weg vindt in het leven met de Maan
  Ik hoor vaak mensen alleen over de Maan praten als ‘ie vol is, en dan over het feit dat ze er last van hebben en slecht slapen. Dat kan natuurlijk, maar de Maan is echt veel meer dan alleen maar een lastpost waar je je gevoelens even op af kunt schuiven (even kort gezegd;-). Het is een manier om aan jou duidelijk te maken dat je misschien wel iets in het donker houdt waar je eigenlijk mee aan de slag zou moeten, bijvoorbeeld. Of dat je jezelf klein houdt, en nu eindelijk weleens wat met je dromen en verlangens mag gaan doen. Of dat je eigenlijk beter wat rustiger aan kunt doen, dat het nu niet de tijd is te pushen en forceren. Of dat die hevige emoties waar je last van hebt met Volle maan nu weleens aandacht mogen krijgen. Want Volle Maan versterkt je emoties misschien wel, maar de emoties blijven van jou… Gaan leven met de Maan is een proces, en als je er de tijd voor neemt kun je op je eigen tempo en manier je weg vinden daarin. Alleen al het feit dat je je bewust wordt van: wat je voelt en waar dat vandaan komt, dat je onderdeel bent van een veel groter geheel, waarom bepaalde dingen op bepaalde momenten opspelen, wanneer het Volle Maan en wanneer Nieuwe Maan is, maakt dat je het gaandeweg in je leven past als je voelt dat je daar behoefte aan hebt. En daarin kun je zover gaan als je zelf wilt. 

  Hoe ik leef met de Maan
  Ik zie de Maan als een bewustwording. Van wat er speelt in mijn leven, maar ook hoe ik voor mezelf zorg. Ik vind het heerlijk om in een bepaalde periode in de maand wat meer aandacht te geven aan dingen die ik los mag laten, zodat ik niet allerlei bozige en negatieve emoties met me meedraag, en in andere weken mijn focus te leggen op nieuw en positief. Ik ben van nature iemand die hard rent, gewoon uit enthousiasme, en dat kan een valkuil zijn om maar in patronen te vervallen en totaal niet met jezelf in contact te staan. De Maan zorgt ervoor dat ik mezelf niet vergeet, en tijd en ruimte maak om stil te zijn. Ikzelf doe eigenlijk zelden Nieuwe Maans wensen, maar er zijn mensen die juist daarom met de Maan leven. Om te kunnen voorspellen en creëren. Ook heb ik geen idee wanneer de Maan in welk dierenriemteken staat. Ik geloof zelf dat het dan misschien meer een obsessie gaat worden, en er weinig ruimte overblijft voor spontaniteit. Wel doe ik regelmatig een ritueel met Volle Maan. Voor mij werkt het heel goed om elke maand even te gaan zitten en op te schrijven wat me bezighoudt, of ik nog ballast heb, en waar ik dankbaar voor ben. Ook ga ik (onbewust) mee in de verschillende fases, omdat ik voel dat ik daar op dat moment dan behoefte aan heb. In de week na Volle Maan bijvoorbeeld (de a-d-e-m fase) vind ik het fijn om in mijn eigen coconnetje te zitten en niet zoveel te moeten. Normaal zou ik dan door blijven pushen, maar sinds ik weet dat ik daar helemaal niet bij gebaat ben, en mezelf daar geen plezier mee doe, doe ik het standaard wat rustiger aan. En ik kijk elke avond/nacht even uit het raam. Dat blijft toch wel bijzonder!

  Ik hoop dat ik je nu weer ietsje wijzer heb gemaakt en misschien ook wel nieuwsgierig, naar dit mooie fenomeen.  X

  Willemijn
  Willemijn

  '29. Recht door zee en oprecht, ambitieus in alles wat ze doet. Geniet intens van: woorden op papier, magische zonsondergangen, sportmomentjes op de vroege ochtend, ontdekken, herinneringen maken en de wereld aan haar voeten.'

 • lekker lezen

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *