• Keuzes maken om je leven richting te geven

  Toen ik 2 maanden geleden besloot dat Lief voor je Leif vanaf nu mijn werk zou gaan worden, had ik daar niet langer dan 10 minuten echt serieus over nagedacht. Ik was niet bezig geweest met het bedenken van een back-up plan, voor wat als. Ik had geen excel sheets uitgewerkt die uitwezen dat ik het financieel gezien allemaal wel zou kunnen gaan redden. Ik had nog niet eens de vage plannen die al een tijdje door mijn hoofd spookten echt op papier gezet.

  De doorslag was mijn gevoel. Mijn energie was on top. Ik voelde alles borrelen, zat enorm in mijn kracht en na mijn eerste inspiratiegesprek ging ik huppelend naar huis. En toen dacht ik een uurtje later; ‘wat nou als dit het juiste moment is?’ Ik klom figuurlijk in de pen en nog eens 10 minuten later stond er een post op Instagram. Ik kon nu in ieder geval niet meer terug.

  Dit ben ik. Zo leef ik sinds een aantal jaren. Mijn gevoel laten bepalen, en een goed gevoel de doorslag laten geven. Ik heb geleerd om niet meer te lang te blijven hangen in situaties of dingen die me niet meer dienen, en vooral te kiezen. Aan te geven waar ik naartoe wil. De jaren daarvoor was ik een énorm doordacht persoon. Ik kon eindeloos wikken en wegen. Keuzes maken vond ik eng, en dat resulteerde erin dat ik jarenlang eigenlijk geen stap verder kwam.

  Voor de eindeloze ‘wikkers en wegers’
  Misschien ben jij ook zo’n wikker en weger als ik was. Stel je het maken van een keuze altijd uit. Omdat je moeilijk bij je gevoel kunt komen, niet weet wat te kiezen, of je de betekenis van een keuze te zwaar maakt. Dan zul je denk ik ook wel ervaren dat je stil blijft staan, er weinig gebeurt, of dat het leven keuzes voor jou maakt. En het misschien vervolgens een heel andere kant op gaat dan je het liefst  zou willen. Blijf je te lang hangen in iets waar je in je hoofd al tijden afscheid van hebt genomen, of vind je jezelf jaren later terug in een totaal ander leven dan je voor ogen had.

  En dat is eigenlijk zo zonde en zo onnodig, want het enige wat je hoeft te veranderen is de manier waarop je naar keuzes maken kijkt. Maak je het zwaar, beladen, negatief, en stel je eindeloos uit, dan zal het ook niet snel een positieve uitwerking hebben. Maar dat heeft het wel degelijk als je er positief naar gaat kijken. Creëer een luchtige vibe rondom het maken van een keuze. Probeer het te gaan zien als een mogelijkheid om de boel in beweging te krijgen (en beweging is fijn!). Want daar zijn keuzes voor. Ook al gaat het soms om ‘zware’ onderwerpen als studies, banen, huizen, reizen.

  De eerste stap die ik bijvoorbeeld zette na mijn burn-out was echt niet de allerbelangrijkste keuze uit mijn leven (ik besloot een studie te doen tot voedingsdeskundige(..), maar het zorgde wél voor beweging die ik zo nodig had. Want ik stond al een aardige tijd stil. Vanaf dat omslagpunt heb ik ook nog een heleboel domme keuzes gemaakt (veelal vanuit verstand), maar ook die domme keuzes brachten me na jaren en veel omzwervingen uiteindelijk daar waar ik hoorde. Wees dus echt niet bang om een verkeerde keuze te maken, want die bestaan eigenlijk niet. En bedenk dat een verkeerde beslissing óók een beslissing is. Het is niet levenslang. Je kunt erop terugkomen, of later beseffen dat het bijvoorbeeld een rationele keuze was, en dan vervolgens een nieuwe weg inslaan. Bijsturen is ook onderdeel van kiezen.

  Toen ik zag wat het in mijn leven allemaal teweeg bracht werd ik opeens queen knopen doorhakken. Ik zegde in één adem huizen (1 dagje laten bezinken), banen en ondernemingen op. Ik boekte soms enkeltjes naar verre oorden, om er later door omstandigheden toch weer op terug te moeten komen. Maar ik koos wél, en ik gaf wél richting aan. En ik geloof heilig dat dat óók energie is.

  En soms is het misschien even spannend en eng of je wel de juiste keuze hebt gemaakt. Of je nu niet andere kansen hebt laten schieten die wellicht nooit meer terugkomen. Dat blijft. Ik ben zelf van mening dat je kansen creëert, en dus blijft creëren, en dat dromen die je graag waar zou willen maken nooit de wereld uit zijn, ook niet als je je voor een tijdje toelegt op iets anders. Geef jezelf de permissie om je 100% te gaan voor één onderwerp, één droom, één doel. Ga met alles wat je in je hebt voor dat wat je hart je ingeeft. Dan kun je nooit een verkeerde keuze maken.

  Dus mijn boodschap: hak knopen door. Kies wat bij jou past. Geef richting aan de weg die je graag wilt bewandelen. Kies waar jij aandacht en energie aan wilt geven. Kies je eigen zingeving. Kies de mensen in je leven die met jou levelen. Keuzes kun je maken op heel veel gebieden in je leven, en werken áltijd verhelderend.

  En om een laagje dieper te gaan; als jij geen richting geeft, hoe kan het universum dan weten wat jij nodig hebt en dat gaan creëren?

  Liefs x

  Foto: Puur by Dyana fotografie

  PS: Laat me ook even weten of je je herkent, hoe jij het maken van keuzes ziet en wat je daarin soms tegenhoudt:-)

  Willemijn
  Willemijn

  Sinds vijf jaar op een reis naar zichzelf. Schrijven is haar levenswerk, inspireren het liefste wat ze doet. Ze droomt ervan om in de toekomst in Australië of Amerika te wonen, houdt van stille zondagochtenden, zonsopgangen, de natuur, mensen, persoonlijke ontwikkeling, zichzelf in het diepe gooien, boeken verslinden, angsten aangaan, de lente en de herfst, koffiedates en van betekenis kunnen zijn in de wereld.

 • lekker lezen

  8 gedachten over “Keuzes maken om je leven richting te geven

  1. Mira schreef:
   Avatar

   Oeh herkenbaar. Ik ben een wikker en weger. Mijn excuus is altijd; ja, ik ben ook weegschaal hè. Ongetwijfeld speelt het mee. Maar man, wat heb ik al keuzes gemaakt zeg. En spijt gehad en blij geweest. Nu sta ik wéér op zo’n kantelpunt. De quote; “what if i fall.. but darling what if you fly” zeg ik als mantra. 😉

   • Willemijn schreef:
    Willemijn

    Haha, als je weegschaal bent mag je wel ietsje milder voor jezelf zijn;-). Misschien heb je ook wel dingen geleerd van de ‘niet goede keuzes’ toch? Heerlijke quote, maakt ook bij mij veel los! Zet ‘m op! X

  2. Jantine schreef:
   Avatar

   Prachtig! Inspirerend ook. Ik zit momenteel in een burn out… Het leven heeft voor mij gekozen/besloten omdat ik dat zelf niet deed. Nu ‘moet’ ik wel naar mezelf luisteren en stapje voor stapje in beweging komen…

   • Willemijn schreef:
    Willemijn

    Dat is idd ook een weg die het leven kan kiezen..maar misschien is dat ook niet eens heel negatief. Het leert je heel veel, waaronder keuzes te maken voor wat je energie geeft, in te zien dat je niet alles kunt, maar 1 lichaam hebt..sterkte! X

  3. Jason schreef:
   Avatar

   Goed artikel.
   Daarop aanvullend wil ik zeggen dat ‘niet kiezen’ ook een keuze is. Denk aan je partner die vraagt wat je wilt eten. “Doe maar iets” is je antwoord! Je geeft hiermee letterlijk de regie uit handen. Nu is het je partner die de keuze maakt! En het kan natuurlijk goed uitpakken. Hij kookt precies hetgeen waar jij stiekem toch wel zin in had, maar voor hetzelfde geld kookt hij iets waar jij totaal geen zin in hebt.

   Dit kun je één op één overnemen naar andere besluiten in je leven. Laat jij voor kiezen, of kies jezelf en behoudt je de regie?

  4. Laura schreef:
   Avatar

   Wat fijn om dit te lezen! Inspirerend en misschien net een steuntje in de rug om niet zo moeilijk te doen over keuzes.
   Dat doe ik namelijk altijd. Altijd wikken en wegen en bedenken wat de consequenties zijn. Kost zoveel energie!

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *