• Journalen: groeien in zelfbewustzijn

  Zoals ik schreef in de favorieten blog heb ik een nieuw dagelijks ritueel in mijn leven: journalen. Ik vind het zelf fijn om mijn routines regelmatig om te gooien en wat af te wisselen in de rituelen en gewoonten die ik heb. Dit zorgt ervoor dat ik mezelf uit blijf dagen en niet teveel op de automatische piloot ga leven. Ook vind ik het leuk om nieuwe dingen uit te proberen en te kijken of zo’n gewoonte me iets brengt. Wat bij een ander goed werkt wil niet zeggen dat het bij mij (of jou) werkt tenslotte. In deze blog vertel ik je wat journalen is, wat het voor je kan betekenen, en geef ik je nog wat tips en voorbeelden uit mijn eigen practice.

  Wat is journalen?

  Mocht je nu denken ‘is dat niet gewoon hetzelfde als een dagboek bijhouden?’ Niet helemaal. Van wat ik begrijp is het verschil tussen een journal en een dagboek dit: in een journal schrijf je geen enorm lange verhalen maar gebruik je meer korte opsommingen. Daarnaast bestaan er veel verschillende manieren om te journalen:

  • Je journal kan een plek zijn waar je je creativiteit uit in de vorm van tekeningen en illustraties
  • Je kunt in je journal je progressie bijhouden op het gebied van een bepaald onderwerp in je leven (een challenge, een nieuwe gewoonte, een doel)
  • Je kunt je journal gebruiken om aan je productiviteit te werken
  • Je kunt er dagelijks een aantal vaste thema’s in behandelen zoals dankbaarheid, je toekomstvisie, je focus
  • Je kunt je journal gebruiken om je hoofd leeg te schrijven
  • Je kunt je journal gebruiken om te brainstormen over ideeën
  • Je kunt er inzichten in opschrijven, of mooie quotes die je kracht en een goed gevoel geven

  Wat brengt het je?

  Zoals elke vorm van schrijven (en zelfreflectie) brengt het je enorm veel helderheid. Je doet dagelijks zoveel dingen op onbewust niveau (jep, 95% van de dag). Je hebt duizenden gedachten, je gedraagt je op een bepaalde manier, je ervaart emoties, en vaak ben je je er helemaal niet écht bewust van. Tot je gaat schrijven. Journalen zorgt voor meer (zelf)bewustzijn. Wanneer je je een tijdje richt op een bepaald gebied in je leven en daarover gaat schrijven krijg je zoveel inzicht in jezelf. In je gedachten, emoties, in je gedrag, in je valkuilen. Journalen zorgt ook voor focus. Wanneer je jouw journal practice in de ochtend doet en bepaalde thema’s centraal stelt die je belangrijk vindt sta je gedurende de dag ook echt anders in het leven. Journalen is ook zeker helpend wanneer je bepaalde doelen wilt bereiken. Het dagelijks schrijven houd je accountable. Het werkt motiverend om te merken dat je ergens progressie in maakt, hoe klein ook, en is een goede stok achter de deur. Journalen is een fijne manier om je creativiteit te laten stromen. En het brengt rust in je hoofd.

  Mijn practice

  Avond
  Sinds drie maanden journal ik ’s avonds over een bepaald onderwerp in mijn leven waarmee ik nogal ‘worstel’. Door mijn journal ritueel elke avond hoopte ik helderheid te krijgen in bepaalde patronen bij mezelf. Dat heeft het ritueel me zeker gegeven. Een volgende stap was voor mij het patroon doorbreken. Patronen doorbreken is een redelijk zwaar en intensief proces waar je enorm veel zelfbewustzijn voor nodig hebt. Door dagelijks te beschrijven hoe mijn dag is gegaan wat betreft dat thema, wat mijn gedachten waren en mijn gedrag als reactie daarop, kan ik steeds vaker gedurende de dag ook ingrijpen op het moment zelf omdat ik weet wat mijn valkuilen zijn. Daarnaast werkt het voor mij echt motiverend om er dagelijks over te schrijven. Ik vier mijn overinningen in mijn journal, ik schrijf kort wat puntjes op die beter kunnen. Ik herhaal gedachten die me een goed gevoel geven. Ik schrijf er mooie quotes in op, en kleine to do’s die me weer houvast geven.

  In het kort beschrijf ik:
  *Hoe ging de dag wat betreft mijn thema?
  *Waar ben ik dankbaar voor?
  *Mijn mantra van vandaag (krachtige gedachte)
  *Kleine to do’s/verbeterpunten/overwinningen?

  Ochtend
  In de ochtend richt ik me in mijn journal bewust op waar ik naartoe wil. De onderwerpen die dan centraal staan zijn dankbaarheid, focus en visie. Het ritueel kost me hooguit tien minuutjes, vaak minder. De vragen die ik beantwoord zijn deze:

  *Op welke drie dingen wil ik me vandaag focussen?

  *Voor welke drie dingen ben ik dankbaar?

  *Welke drie eigenschappen heeft mijn toekomstige zelf? (waar ik dus momenteel aan werk)

  *Dit is mijn toekomstvisie…

  *Deze gedachte… (variërend; maakt me blij, aan het lachen, geeft me een goed gevoel, maakt me rustig)

  Tips om te starten met journalen

  *Trakteer jezelf op een mooi notebook of journal. Eentje die je mooi vindt, die functioneel is en die je blij maakt als je ernaar kijkt.

  *Bedenk je voor je gaat journalen waarvoor je je journal gaat gebruiken. Wil je het meer gebruiken als een diary, wil je je gaan richten op een bepaald doel/een nieuwe gewoonte of je aandacht geven aan thema’s? Word het een plek om je creativiteit te uiten of dingen te verzamelen die je belangrijk vindt en een goed gevoel geven?

  *Wanneer je je ‘doel’ helder hebt kun je bepalen of je graag dagelijks wilt journalen of gewoon wanneer je daar behoefte aan hebt en je jezelf daar dus een beetje vrij in laat. Wanneer je echt naar iets toewerkt is dagelijks journalen wel een must.

  *Ga je in de ochtend of avond journalen? (of sleep je je journal de hele dag met je mee om gedachten in op te schrijven?)

  *Leg je journal op een prominente plek in huis zodat je er niet omheen kunt. Wanneer je ’s ochtends gaat journalen kun je ‘m op de eettafel leggen, wanneer je ’s avonds gaat journalen naast je bed bijvoorbeeld. Door je nieuwe ritueel aan een huidige gewoonte in je leven te linken wordt het makkelijker om dat ritueel vol te houden. Terwijl je je eerste kop thee of koffie drinkt kun je meteen je journal practice doen, bijvoorbeeld.

  *Start met een 30 dagen challenge en kijk hoe het je bevalt. Experimenteer met wat fijn voor jou is, wat werkt en wat niet. In deze blog vind je meer tips over hoe je van iets een gewoonte kunt maken. Reflecteer na die 30 dagen of je het journalen daadwerkelijk een toegevoegde waarde vind en ermee door wilt gaan.

  Journal jij? Heb je hier ook een vast ritueel voor? Of heb ik je nieuwsgierig gemaakt en ga je het proberen? Liefs.

  Foto: Unsplash

  Willemijn
  Willemijn

  Sinds vijf jaar op een reis naar zichzelf. Schrijven is haar levenswerk, inspireren het liefste wat ze doet. Ze droomt ervan om in de toekomst in Australië of Amerika te wonen, houdt van stille zondagochtenden, zonsopgangen, de natuur, mensen, persoonlijke ontwikkeling, zichzelf in het diepe gooien, boeken verslinden, angsten aangaan, de lente en de herfst, koffiedates en van betekenis kunnen zijn in de wereld.

 • lekker lezen

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *