• Je innerlijke kompas

  Ik weet nog goed dat ik járen zo ontzettend slecht was in het maken van keuzes. Ik was een enorme twijfelkont. In die tijd, wanneer ik echt een belangrijke beslissing moest nemen en ik kwam er niet uit, maakte ik meestal een lijstje met voors en tegens. Of ik besprak het issue met iedereen die maar wilde luisteren, en kreeg dan vaak tientallen adviezen waardoor ik helemaal niet meer wist wat te doen. Als ik nu terugkijk op die jaren dan kan ik ook wel verklaren waarom ik zo zoekend was. Waarom mijn leven niet echt in flow leek te komen. Waarom het best een tijd als worstelen voelde.

  Ik handelde toen puur vanuit mijn hoofd en liet mijn allerbelangrijkste kompas compleet links liggen. Mijn lijf.

  Deze week was ik aan het wandelen in de natuur, en opeens popte er zomaar een ‘idee’ in me op. Een spontane gedachte. En ik voelde mijn lichaam meteen reageren. Het was alsof er meer ruimte ontstond in mijn binnenste. Alsof er iets in me groter werd. Ik werd opgetild. Van binnen fladderde een klein vlindertje, en de energie stroomde door mijn lijf. Dát is mijn innerlijke kompas nu. Mijn lichaam die op een gedachte (vanuit mijn mind of vanuit mijn hart, kan allebei) reageert en me op die manier vertelt of ik dat idee moet volgen of niet. Op zo’n moment maak ik helemaal geen afwegingen meer, heb ik niemand nodig voor advies, en denk ik er eigenlijk niet eens over na. Ik weet dan in alles: dit is goed. Dit moet ik achterna gaan. Dit mag ik doen, of uitvoeren. Deze richting ga ik op. Hoe groot of hoe klein de sprong dan ook is, of het privé is of zakelijk, ik vertrouw er blind op dat dit het goede is om te doen.

  En ook de andere kant op kan je lichaam je precies vertellen waarom je iets niet zou moeten doen. Je lichaam gaat zwaar voelen, het trekt samen in plaats van dat het ‘groter’ wordt en meer ruimte krijgt, je voelt een soort knoop, je energie neemt af; een allesbehalve prettig gevoel. Dat is je innerlijke kompas dat zegt: dit zou ik niet doen. Dit past niet bij je. Dit is geen goede stap. Hier ga je je niet goed bij voelen. Dit matcht niet met wie je werkelijk bent.

  Zo’n innerlijk kompas (je intuïtie, je hart, hoe je het ook noemt) bezit iedereen. Ook jij. We leven alleen in een maatschappij waarin we vooral geleerd hebben te denken. Als een wandelend hoofd door het leven gaan. We kiezen wat een ander kiest. We doen wat bekend is of wat een ander doet. We reageren vanuit angst. Allemaal vanuit onze geconditioneerde mind. Vanuit je hoofd, dat allesbehalve is wie jij bent, maar een creatie van je opvoeding, de mensen uit je omgeving en de maatschappij.

  Wanneer je (weer) contact maakt met je lijf, met wat je voelt, leef je vanuit wie je echt bent, vanuit je kern, je ziel. Jouw innerlijke kompas kan je helpen richting te geven, het kan je helpen belangrijke keuzes te maken, het kan je helpen om te vertrouwen op, te durven, te kiezen voor wat goed is voor jou.

  Probeer eens te gaan luisteren naar wat je lichaam je vertelt. Hoe het reageert op ideeën. Op belangrijke of onbelangrijke beslissingen. Op spontane gedachten. Op zijsprongen. Op kleine of grote keuzes die je de hele dag door maakt. Ga je sporten of netflixen, mediteren of op de bank hangen? Zelfs tijdens deze ‘onbenullige’ keuze momentjes kun je je lijf als kompas gebruiken om meer te gaan doen wat écht goed is voor jou. Volg deze seintjes eens. Wat zegt het? Voel je je licht worden of zwaar? Geeft je lichaam een Yes of een duidelijke Nee? Geef er gehoor aan en kijk wat er ontstaat. En wanneer je het idee hebt dat je niet meer zo goed kunt voelen, omdat je net als ik je halve leven je mind leidend hebt laten zijn in alles wat je doet, voed jezelf dan met dingen die je dichter bij de echte jou brengen. Die je terug in contact brengen met jezelf. Stil zijn, mediteren, wandelen, yoga, dansen, schrijven, tekenen, in de natuur zijn, bewust ademhalen. Zo ontwikkel je dat lijntje, en worden de antwoorden steeds duidelijker.

  X!

  Foto: Nynke Laagland voor Lief voor je Leif

  Willemijn
  Willemijn

  Sinds drie jaar op een reis naar zichzelf. Schrijven is haar levenswerk, inspireren het liefste wat ze doet. Ze droomt ervan om in de toekomst in Australië of Amerika te wonen, houdt van stille zondagochtenden, zonsopgangen, de natuur, mensen, persoonlijke ontwikkeling, zichzelf in het diepe gooien, boeken verslinden, angsten aangaan, de lente en de herfst, koffiedates en van betekenis kunnen zijn in de wereld.

 • lekker lezen

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *