• Ik geef antwoord op mijn eigen vragen!

  Zelf ben ik altijd ontzettend nieuwsgierig naar hoe iemand is, wat diegene doet, nieuwsgierig naar levenslessen, een bepaalde manier van leven. Want we kunnen als mensen zóveel van elkaar leren! In deze blog leek het me leuk antwoord te geven op vragen die ik zelden krijg, maar bijvoorbeeld wel vaak aan een ander stel. Zodat jij ook wat meer van mij weet, wat me beweegt, bezighoudt… en je uit deze blog wellicht nog wat inspiratie op kunt doen!

  Wat vond je op je reizen?
  Stilte en connectie met mezelf. Ik ben naar Bali en Australië gegaan in een hele woelige periode in mijn leven. Ik dácht dat ik het allemaal uitgevonden had, dat ik prima in het leven stond, dat ik had gevonden wat ik zocht…maar niets was minder waar. Omdat ik het idee had dat ik de antwoorden op mijn vragen niet in mijn vertrouwde omgeving kon vinden, ik voelde daar de rust niet voor, kocht ik heel spontaan een ticket. Mijn doel van die reis was weer in contact te komen met mezelf. Ik hoopte met wat meer zachtheid en liefde naar mezelf toe te kunnen leven en mijn levenspad te vervolgen. Het zaadje voor dat proces, wat zeker een jaar duurde, heb ik echt in Bali en Australië kunnen planten. Omdat ik daar alle tijd had, omdat niks bekend was, omdat ik niet afgeleid werd en ook geen afleiding kon zoeken. Ik móest wel naar binnen keren.

  Wat heb je geleerd van de donkerste periode van je leven?
  Dat ik nooit en dan ook nooit meer de controle over mijn eigen leven uit handen geef aan een ander. Ik stond toe dat een ander me vertelde of adviseerde wat te doen. Wie ik moest zijn. Hoe mijn leven eruit zou moeten zien. Ik stond toe dat een ander keuzes voor mij maakte, omdat ik zelf bang was om een verkeerde keuze te maken of te falen. Het leerde mij heel erg dat ík verantwoordelijk ben, dat míjn keuzes leiden tot bepaalde resultaten. En dat als die resultaten niet zijn wat je wenst, je andere keuzes moet maken. Als je de controle terugneemt, kun je ook alleen maar jezelf de schuld geven als het niet gaat zoals je wilt dat het gaat. Dat dwong me om uit mijn slachtofferrol te stappen toen ik in mijn burn-out zat, en te kiezen voor mezelf.

  Wat is voor jou ‘je mooiste leven’ leven? Doen wat ik het allerliefste doe, mijn talenten uitdragen (als in de zin van een passie/hobby), met mensen zijn die ik het allerliefste zie, de vrijheid voelen keuzes te maken die goed zijn voor mij. In ontwikkeling zijn en blijven. Iets teruggeven aan de wereld. Mijn tijd zoveel mogelijk besteden aan dingen die voor mij belangrijk zijn, waar ik energie van krijg. Blijven leren en mezelf ontwikkelen. Mijn mooiste leven leven betekent voor mij me zoveel mogelijk echt levendig voelen.

  Waar werk je aan? Ik werk nog steeds aan het vinden van mijn eigen stem, en dat proces is al een paar jaar aan de gang. Ik ben nog steeds negatieve overtuigingen/patronen die ik vroeger heb opgedaan aan het opruimen, en probeer nu uit te vinden welke overtuigingen goed passen bij wie ik vandaag ben, overtuigingen die mijn leven van nu positief kunnen ondersteunen.

  Welk dagelijks ritueel is voor jou onmisbaar? Oh dat is echt een moeilijke, want ik heb best wat dagelijkse rituelen. Als ik zou moeten kiezen zou ik voor mijn ochtendritueel gaan. Door vroeg op te staan, een half uur te mediteren en daarna te sporten, heb ik echt een sterke basis voor mijn dag gelegd. Ik ondervind dat ik veel minder stemmingswisselingen heb, dat ik veel makkelijker accepteer ‘wat is’, en dat negatieve gedachten steeds meer naar de achtergrond verdwijnen. Hier lees je meer over mijn ochtendroutine.

  Welke les moet jij steeds opnieuw leren? Dat ik niks kan controleren, in de zin van tijd. Het voor mij juiste moment is niet perse het juiste moment voor ‘het universum’. Ik leer elke dag wat voor een onwijs waardevolle eigenschap geduldig zijn is. Het vraagt overgave en vertrouwen, maar dat maakt het leven wel echt heel bijzonder. Ik leer steeds meer achterover te leunen als ik het gevoel heb dat dat kan, dat ik er alles aan heb gedaan, en dan vervolgens gewoon mag afwachten.

  Welk boek zou ieder mens moeten lezen? Ik heb hem net pas uit, maar zeker te weten Je kunt je leven helen van Louise Hay. Ik wou dat ik dat boek jaren eerder had gelezen. Voor mijn gevoel heb ik alles een beetje zelf ‘uit moeten vinden’ omdat ik toen nog niet echt zelfhulpboeken las. Dit boek weerspiegelt mijn hele reis. Als je van jezelf houdt is alles goed.

  Wat zou je diegene die dit leest mee willen geven? Zoek alles wat je nu extern zoekt in jezelf. Zet achter elke gedachte die je hebt een vraagteken. En: je bent genoeg, je bent waardevol, alles wat je maar wenst kun je waarmaken, durf in je eigen licht te gaan staan!

  Foto: Puur by Dyana Fotografie

  Willemijn
  Willemijn

  Sinds vijf jaar op een reis naar zichzelf. Schrijven is haar levenswerk, inspireren het liefste wat ze doet. Ze droomt ervan om in de toekomst in Australië of Amerika te wonen, houdt van stille zondagochtenden, zonsopgangen, de natuur, mensen, persoonlijke ontwikkeling, zichzelf in het diepe gooien, boeken verslinden, angsten aangaan, de lente en de herfst, koffiedates en van betekenis kunnen zijn in de wereld.

 • lekker lezen

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *