• Doelen stellen en behalen; tips!

  Ik had een aantal mooie doelen opgeschreven voor het laatste kwartaal van 2018. Geen één daarvan heb ik waargemaakt (en dat is totaal niet ik, want ik durf best over mezelf te zeggen dat ik heel goed ben in doelen stellen en behalen).

  Mijn ‘excuus’? Ik heb het leven me laten overkomen. Ook was ik een beetje te druk met mezelf, wat een goed doel op zich is, maar toch. Én ik had geen plan van aanpak gemaakt.

  Als je aan het begin van het jaar (of op welk moment ook) bedenkt dat je graag bepaalde doelen wilt gaan behalen, maar je schrijft niks op, je maakt geen plan van aanpak, je reflecteert niet, dan blijven dromen maar gewoon dromen, en worden doelen niet behaald. Je gaat op in de waan van de dag, hebt een keer een tegenslag, dingen gaan anders of moeilijker dan je verwachtte, en voor je het weet kijk je aan het einde van het jaar terug en moet je concluderen dat er helemaal niks van je doelen terecht is gekomen. Dat je niet die gewenste verandering hebt doorgezet.

  En dat is gewoon zonde, en zo niet nodig. Want doelen stellen is énorm leuk als je eenmaal doorhebt hoe het allemaal ‘moet’. Ik persoonlijk vind doelen stellen een feest. Het houdt mij wakker, gedreven, je blijft erdoor in beweging, je bent telkens weer in staat jezelf te verbeteren, te ontwikkelen, en daardoor groei je als mens.

  Daarom mijn tips en inzichten in deze blog voor het stellen en behalen van doelen!

  Het is heel belangrijk om de volgende punten helder voor jezelf te hebben:

  Wat zijn jouw doelen? 
  Je wilt graag iets bereiken. Een lange reis maken, een nieuwe baan, jezelf ontwikkelen op een bepaald gebied, misschien wel een coach in de arm nemen om aan jezelf te werken, of je wilt een blog beginnen, je onderneming laten groeien, een onderneming starten, gezonder gaan leven, een taal leren, jezelf bepaalde gewoontes aan of afleren. Een fijne manier om achter je verlangens te komen, of helder te krijgen welke doelen nou echt prioriteit hebben, is door een korte brainstorm te houden en alles op te schrijven aan doelen en dromen wat er ook maar in je opkomt. Gebruik vooral je fantasie, denk groot en laat je meeslepen door je enthousiasme en je verlangens! Hoe ziet de ‘beste’ versie van jou eruit? Wat doet die persoon, wie is die persoon? Kies vervolgens uit je brainstorm lijstje drie maximaal doelen waar je het komende jaar (?) of de komende periode mee aan de slag wilt gaan.

  » Ik persoonlijk deel mijn doelen altijd op in kwartalen, zo wordt het een stuk overzichtelijker en kan ik gerichter te werk gaan.

  Wat is your WHY?
  De gedachte achter je doelen is heel belangrijk. Dat is je intrinsieke motivatie. Als je werkt aan grotere doelen op een langere termijn dan zul je (soms) een heel lange adem moeten hebben. Je WHY maakt dan dat je niet opgeeft en met alle liefde en energie aan je plannen blijft werken. Je WHY is je diepere verlangen, je purpose, je vervulling. Zorg ervoor dat je helder hebt waarom je doet wat je doet!

  Een duidelijk plan van aanpak 
  Doelen behaal je niet door er enkel in je hoofd mee bezig te zijn, of door ze elke dag te visualiseren. Je moet echt wel actie ondernemen (en flink uit je comfortzone willen gaan). Door het maken van een plan van aanpak waarin je echt uit gaat denken welke kleine (tussen)stappen je moet zetten om langzaam naar je doel toe te werken worden je doelen veel meer bereikbaar, ook in je hoofd, en weet je beter waar je aan werkt en waar je naartoe op weg bent.

  Elke week tijd in je agenda inruimen om aan je doelen te werken
  Je hebt te maken met je dagelijkse to do’s. Je moet naar je werk, en hebt ook nog 101 andere dingen te doen. Wat veel mensen die to do lijstjes maken vergeten is om de dingen die écht prioriteit hebben op dat lijstje te zetten.

  » In die valkuil ben ik ook vaker gestapt, dus tegenwoordig maak ik een to do lijst met werkdingen, de dagelijkse gang van zaken, maar in mijn agenda staat ook een to do lijst voor de lange termijn plus een stappenplan voor die doelen. Ik maak een dag of dagdeel in de week tijd om te werken aan die doelen, en schrijf dan in mijn agenda aan welke stap ik precies ga werken. Zo ga ik vóóruit en ben ik niet alleen maar de dagelijkse ‘brandjes’ aan het blussen.

  Wat heb je nodig om doelen te behalen?

  Een grenzeloos geloof in jezelf
  Voor het waarmaken van dromen en voor het bereiken van je doelen heb je oneindig geloof en vertrouwen in jezelf nodig. Als jij niet gelooft dat je die doelen gaat behalen, ga je ze ook niet behalen. Je mindset is dus een heel belangrijke schakel in dit proces. Zelf ben ik het afgelopen half jaar met het trainen van mijn mindset aan de slag gegaan. Boeken die mij hierbij geholpen hebben zijn Master your mindset en Think and grow rich (rijk; zowel fysiek als mentaal).

  “When you undervalue what you do, the world will undervalue who you are.” – Oprah 

  Mensen om je heen die willen dat jij het allerbeste uit jezelf haalt
  Support! Zo belangrijk en iets wat je echt niet mag onderschatten. Verzamel mensen om je heen die je optillen, die met je mee juichen, mensen die willen dat je groeit in het leven. Én: zorg dat je je regelmatig onder mensen bevindt waar jij de ‘domste’ bent. Het is heerlijk comfortabel om alleen met gelijkgestemden op te trekken, maar laat je ook van tijd tot tijd omver blazen door de mooie successen van anderen, van mensen die al ‘verder’ zijn. Benader iemand die je bewondert voor een kop koffie. Daar kun je alleen maar van leren.

  Wat kan je helpen in het proces naar het werken naar je doelen toe?

  Visualiseren
  Visualisatie vind ik zelf een heel krachtige manier om je vertrouwen en geloof te vergroten. Mocht je daar nog niet bekend mee zijn: je beeld je in gedachten in dat je dromen en doelen al werkelijkheid zijn geworden. Dat je al bent waar of wie je wilt zijn. Door visualisatie breng je je energie in een hogere trilling. Je bent een soort van werkelijkheid aan het creëren in je gedachten. Je voelt de levensenergie door je heen stromen en geeft een signaal af aan het universum dat die kant de kant is waar je op wilt (als je wat meer spiritueel bent: het universum kent geen verschil tussen de werkelijkheid en je gedachten). Daarbij werkt het voor jezelf ook énorm motiverend. Je krijgt steeds meer het gevoel dat wat je wenst haalbaar is. Je doelen en dromen gaan meer in je leven, dat maakt dat je geloof veel sterker wordt en dat je ook bij tegenslagen doorgaat.

  » Ik start elke dag met meditatie en visualisatie. Het helpt mij vanuit de (voor mij) juiste intentie te leven, dankbaar te zijn voor wat is, maar ook in gedachten al toe werken naar mijn doelen en dromen. Die energie neem ik mee de dag in, en dat geeft me zo’n boost dat ik elke dag toegewijd aan mijn doelen werk en dat ook echt met plezier doe.

  Focus
  Heel belangrijk! Je moet ervoor zorgen dat je een dagelijkse reminder hebt waar je ook alweer naar op weg bent. Manieren daarvoor? Een groot whiteboard in je huis hangen met daarop je doelen. Een visionboard maken en die op een prominente plek in huis zetten. De achtergrond van je computer/laptop veranderen in een soort visionboard of een afbeelding die jouw doelen weergeeft. En ook: deel je doelen met de mensen om je heen. Veel mensen vinden dat eng, want ja, stel je voor dat er niks van terechtkomt of dat je ‘faalt’, (dan heb je dus gebrek aan geloof) maar het brengt wat je wilt bereiken wél tot leven. Mensen zullen je van tijd tot tijd vragen hoe het met je doelen zit, je kunt je verhalen delen en zo blijf je gemotiveerd om door te gaan, ook op momenten dat het misschien niet zo makkelijk gaat.

  “You can have it all. Just not all at once.” – Oprah

  Reflecteren
  Als je bepaalde tussenstappen of tussen doelen kunt afvinken en je weer een stapje verder bent gekomen dan is het súper belangrijk om dat ook te vieren! En daarom is regelmatig reflecteren waar je staat echt een must. Zo kun je helder zien welke stappen je hebt gezet, waar je nu bent, of er misschien bijsturing nodig is, wat er goed ging, en wat misschien anders ging dan je verwacht had. Reflecteren (zeg maandelijks, of per kwartaal) maakt dat je zelf ook ziet dat je vooruit gaat, en dat geeft weer nieuwe energie en motivatie!

  Wat als je met tegenslagen te maken krijgt?
  Als je écht iets heel graag wilt, dan houd niks je tegen. Laat jij je doelen varen na de eerste de beste tegenslag, dan moet je je afvragen of je ze wel graag genoeg wilt bereiken (ga weer terug naar je WHY). Ik heb mezelf aangeleerd om bij tegenslagen rust en afstand te nemen. Je hoeft ook niet altijd te pieken, je bent geen machine maar een mens. Rust en afstand maken dat je weer nieuwe energie opdoet en vervolgens na een tijdje weer verder kunt gaan waar je gebleven was. Een goede manier om jezelf uit een dipje te halen is om te bedenken wat er gebeurd als je leven blijft zoals het is. Dat je doelen dus niet behaald worden. Wat voel je daarbij? Hoe voel je je daarbij? Hoe zit je er dan over een paar jaar bij? Een onderliggende pijn, ontevredenheid of teleurstelling is óók motivatie.

  » En heb je gewoon behoefte aan een inspiratie boost? Luister dan naar podcasts, kijk op youtube naar motivatie video’s (vooral in het engels zijn er mega veel waardevolle video’s) of kijk eens een docu. Inspiratie is overal!

  En bedenk je dit als het niet gaat zoals je wil dat het gaat:

  Als iets niet werkt dan verzin je gewoon een andere manier. En als het dan niet werkt verzin je nog een andere manier, en nog een andere manier. Tot het wel werkt. Je gaat gewoon net zolang door tot het werkt. 

  Stel doelen lieve mensen, als je verandering in gang wilt zetten op wat voor gebied dan ook. Neem het heft in eigen hand. Ga zelf achter het stuur zitten, vind jezelf belangrijk genoeg om er alles uit te halen. Je bent het waard om een mooi leven te leven.

  PS: Als je het leuk vindt om te delen: wat zijn jouw doelen voor dit nieuwe jaar?

  Een aantal bronnen die ik voor deze blog gebruikt heb: veelal eigen ervaring, het boek Master Your mindset en een online talk van Tony Robbins.

  Een mooie, korte motivatie video van Oprah.

  Willemijn
  Willemijn

  '29. Recht door zee en oprecht, ambitieus in alles wat ze doet. Geniet intens van: woorden op papier, magische zonsondergangen, sportmomentjes op de vroege ochtend, ontdekken, herinneringen maken en de wereld aan haar voeten.'

 • lekker lezen

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *