• Dit moet je weten over je ego

  Ego: ‘ego’ gebruikt men voor de identificatie van het zelf met een onjuist denkbeeld. Je zelfbeeld dus. Maar ook: je persoonlijkheid, eigenwaarde, het ik, ik, egoïstisch. Wanneer je op een persoonlijke groei en ontwikkelingsreis bent wordt je je onderweg ergens bewust van je ego, een soort tweede gecreëerde persoonlijkheid die jij in de kern niet bent. In het innerlijk kind werk komt het ego vaak terug, en dus leek het me handig om een blog te wijden aan deze zogenaamde valse identiteit. Hoe het zich gevormd heeft, waarom en hoe je samen kunt gaan werken met je ego, ik vertel je erover.

  Dit is je ego

  Je ego is je zogenaamde ‘valse’ persoonlijkheid/identiteit. Het is een gedeelte van je onderbewuste dat alle emotionele gebeurtenissen in je leven heeft opgeslagen en op basis daarvan reageert. Het is je geconditioneerde mind, je oude verhaal. Als je vanuit je ego handelt handel je blind vanuit een emotionele, reactieve staat. In het innerlijk kind werk gebeurt dit regelmatig wanneer je getriggerd wordt. Als je je op zo’n moment niet bewust bent (wat bijna nooit is) neemt je ego het over. Zonder na te denken zeg, schreeuw of beveel je dan. Je kunt je ego zien als een masker wat je draagt, een soort tweede persoonlijkheid, maar ook is het de stem in je hoofd die je constant commandeert. De kern van deze identiteit is angst. Veel mensen denken dat zij hun ego zíjn, maar dat is niet zo. Je hebt meerdere identiteiten: je hebt je echte authentieke zelf en dan is er je ego. Het verschil tussen deze twee kun je goed merken. Wanneer je leeft vanuit je ego voel je je afgescheiden van de wereld. Je denkt vanuit schaarste en angst en je handelt vanuit controle. Wanneer je leeft vanuit je authentieke zelf voel je je waardig, geliefd en verbonden met de wereld en heb je vertrouwen, is er genoeg.

  Zo heeft je ego zich gevormd

  Toen je nog heel klein was leerde je al snel wanneer je geaccepteerd werd en wanneer niet. Met welk gedrag je liefde en aandacht kreeg en wanneer je opvoeders je niet zo leuk vonden. Door negatieve en pijnlijke ervaringen in je kindertijd ben je gaan concluderen dat er iets mis met je is of dat je niet goed genoeg bent. Als reactie daarop ben je een ‘zelf’ gaan creëren die aan alle voorwaarden kon voldoen die je opvoeders aan je stelden. Een zelf die iedereen leuk vond. Je bent geworden zoals je opvoeders en de mensen die dichtbij je stonden je graag zagen. Die identiteit is je ego. Je stopt de niet gewenste eigenschappen dan weg, en je versterkt de eigenschappen waar je liefde en aandacht door kreeg. Je ego is dus een reactie op waar je als kind doorheen bent gegaan. Die tweede persoonlijkheid hielp je overleven. Wanneer je als kind bijvoorbeeld vaak huilde en heel gevoelig was, en je ondervindt op de een of andere manier dat dat gedrag niet gewenst was, je broertjes/zusjes lachten je uit en pestten je daarmee, je opvoeders gaven aan dat je niet overal om hoeft te huilen, dan kan een tegenreactie zijn dat ongevoelig wordt en de identiteit van een emotioneel onbereikbaar persoon ontwikkeld. Want jouw gevoeligheid was niet gewenst en zorgde ervoor dat je afgewezen werd. Deze reactie, je nieuwe identiteit, hielp je in die tijd beschermen tegen afwijzing, maar eenmaal volwassen raak je die identiteit eigenlijk niet meer kwijt. Je hebt het beschermd worden niet meer nodig, maar inmiddels weet je vaak niet beter dan dat je ‘zo’ bent, en identificeer je jezelf met die valse persoonlijkheid.

  Dit is de taak van je ego

  Je ego helpt je dus overleven. Het ontwikkelen van een tweede identiteit helpt je om te kunnen gaan met de moeilijkheden die je in je kindertijd ervaart. Hoewel je ego soms echt een draak kan zijn waar je vaak alleen maar last van ondervindt is de taak van je ego heel liefdevol: het wil je beschermen. Je ego is de bescherming van je innerlijke gewonde kind en wil dat jij je goed, geliefd en veilig voelt.

  Hieraan kun je je ego herkennen

  Je kunt je ego op veel verschillende manieren herkennen. Het is een bozige stem in je hoofd die je allerlei dingen commandeert en behoorlijk veeleisend en aanwezig is. Je ego is ook bang voor groei, want dat betekent het einde van je valse identiteit. Op het moment dat je aan jezelf werkt of aan jezelf wilt gaan werken komt het dus in opstand en creëert een slachtofferrol. Die stemmetjes en excuses zijn er om je ervan te weerhouden om jezelf te ontplooien en te ontwikkelen. Je ego stem praat ook wanneer je zegt: ik ben…, dit is niet goed genoeg, niemand houdt van me, ik hoor nergens bij, de wereld is tegen me, dit had zo… moeten gaan.

  Zo kun je samen gaan werken met je ego

  Ik hoor regelmatig mensen praten over het verwijderen van hun ego. Hoe kan ik zo snel mogelijk afstand doen van dat ‘monster’? Maar helaas, zo werkt het niet. Wat wel werkt is een liefdevolle samenwerking. Allereerst is het ontzettend belangrijk dat je je ego gaat herkennen, dat je echt de tijd neemt om jezelf te gaan observeren. Wat voor reactie is dit? Een reactie vanuit mijn liefdevolle en authentieke ik? Of een reactie vanuit mijn ego? Voel ik me op dit moment verbonden of juist afgescheiden van de wereld? Welke stem praat er nu in mijn hoofd? Is het een controlerende angst stem? Of is het een liefdevolle en verbindende stem? Hoe laat deze stem me voelen? Wil ik dit geloven? En wil ik hier actie op ondernemen? Iedere keer wanneer je jezelf kunt vangen en jezelf ondervraagt wat je wilt geloven of vanuit welke gedachte je wilt reageren of handelen is een overwinning op jezelf. Bedank je ego gerust op momenten dat je onaardige gedachten denkt of een commanderende stem in je hoofd hoort, uiteindelijk moet je niet vergeten dat het je alleen maar wil beschermen. Maar richt je vervolgens dan wel op wat je wél wilt denken, geloven of doen. Uiteindelijk zorgt zelfbewustzijn en deze manier van jezelf ondervragen ook voor meer ruimte voor je echte, authentieke zelf en wordt de andere stem misschien op den duur zelfs ietsje minder luid.


  Lief voor je Leif heeft een online programma dat helemaal in het teken staat van je innerlijke kind. In dit 10 weken durende programma ga je je eerste stappen zetten in het innerlijk kind werk. Observeren, reflecteren op je kindertijd, helen, jezelf heropvoeden, het komt allemaal aan bod. Je ontvangt waardevolle tools en guides en mijn begeleiding, digitale steun en support. Vertel me meer over het programma!


  Foto: Unsplash

  Willemijn
  Willemijn

  Sinds vijf jaar op een reis naar zichzelf. Schrijven is haar levenswerk, inspireren het liefste wat ze doet. Ze droomt ervan om in de toekomst in Australië of Amerika te wonen, houdt van stille zondagochtenden, zonsopgangen, de natuur, mensen, persoonlijke ontwikkeling, zichzelf in het diepe gooien, boeken verslinden, angsten aangaan, de lente en de herfst, koffiedates en van betekenis kunnen zijn in de wereld.

 • lekker lezen

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *