• Dit is een goede gids

  Een gids als deze heb je gewoon heel hard nodig. Omdat het in het woud van verwarrende en soms tegenstrijdige informatie vaak onmogelijk is om het goede te kiezen. Verduurzamen is keihard nodig willen we op deze planeet kunnen overleven.

  Hoe ik groener probeer te leven
  Ik zag ook door de bomen het bos niet meer. Ik heb vanuit huis het ‘goede voorbeeld’ gekregen om bijvoorbeeld mijn afval te scheiden. Dus dat doe ik sinds ik op mezelf woon ook braaf. Ik ben een jaar geleden vegetariër/vegan geworden uit het oogpunt voor het welzijn van de dieren, maar gelukkig doe ik daar het milieu ook echt heel erg veel plezier mee. Mijn verzorgingsproducten stash (haha) heb ik drastisch omgegooid toen ik erachter kwam dat je gewoon aluminium onder je oksel spuit, en dat zich vervolgens in je lichaam verspreidt. Jarenlang smeerde ik me, onwetend dat ik was, in met de grootste troep waar allerlei huid belastende stoffen inzaten, waar ik dus mezelf mee schaad, maar ook het milieu, want die stoffen verdwijnen zo via het doucheputje in onze watergangen. Ik heb me verdiept in natuurlijke huidverzorgingsproducten en sinds ik die gebruik voel ik me in ieder geval wat bewuster bezig en mijn huid reageert er ook veel beter op. (schrijf ik binnenkort nog een aparte blog over) Dus dat is fijn! Maar wat kan ik nu nog meer doen? Hoe kan ik bijdragen aan een groenere wereld? Welke aangeleerde gewoontes moet ik vooral afschaffen wil ik nog een tijdje op deze planeet kunnen leven?

  Duurzaam wil zeggen: met respect voor mensen en onze omgeving. Gemaakt onder goede arbeidsomstandigheden, van milieu- en diervriendelijke materialen.

  En nu het boek 
  Dit is een goede gids is het antwoord op al mijn vragen, en waarschijnlijk ook op de jouwe. Het boek is geschreven door Marieke Eyskoot, sustainable fashion- en lifestyle-expert. De gids staat bomvol tips op het gebied van kleding, verzorging, eten, wonen, werken en vrije tijd, en laat zien dat mooi, eerlijk, groen en verantwoord prima samen kunnen gaan.

  En dat klopt. Ik ben nu ergens halverwege het boek, het is een aardige pil, en elk hoofdstuk verbaas ik me weer over de dingen die we als mens geleerd zijn te doen, allemaal op de automatische piloot, maar die door een kleine aanpassing anders kunnen, en dan direct een positievere uitwerking hebben op die betere wereld. In een goede gids vind je eindeloos veel praktische informatie waar je misschien nooit eerder bij stil hebt gestaan. Het kopen van (veel en goedkope) kleding, wat heeft dat voor uitwerking op ons milieu (hoeveel water kost de productie van een shirt bijvoorbeeld)? De dumpprijzen die ketens hanteren, wat zegt dat over de productie? En om in oplossingen te denken: waar kan ik dan wél met een gerust hart kleding kopen? Waar bestaan onze verzorgingsproducten eigenlijk uit? Waar staan die ‘ingrediënten’ concreet voor en wat doen ze echt met ons lichaam en met de planeet? Hoe kun je minder water verbruiken? Hoe zit het met de vleesindustrie, waarom is het beter om vegetariër of veganist te worden? Wat voor gevolg heeft het gebruik van transport, en hoe kunnen we allemaal bijdragen aan minder CO2 uitstoot? Hoe richt je je huis duurzaam in?

  Concreet zegt Marieke dat duurzamer leven samen te vatten is tot deze zin:  koop groene en eerlijke spullen, kies kwaliteit boven kwantiteit, koop minder waar je kan, hergebruik liever en recycle wat er over blijft.

  Elk hoofdstuk begin met goede en praktische info, om vervolgens over te gaan op heel veel tips waardoor dat groener leven opeens een stuk simpeler en haalbaarder wordt. Het boek is fijn en makkelijk door te lezen, en door het schakelen tussen informatie, interviews en tips leest het alles behalve belerend (zo van: dit moet je maar gaan doen), maar is het juist vlot en op een positieve manier geschreven. Na het lezen zie ik van zoveel dingen gelukkig echt enorme noodzaak in om te veranderen. Ik hoop dat ik jou door deze review ook geïnspireerd heb om je te gaan verdiepen in een duurzamer leven. Want alle kleine beetjes maken samen wel degelijk verschil.

  Willemijn
  Willemijn

  Sinds vijf jaar op een reis naar zichzelf. Schrijven is haar levenswerk, inspireren het liefste wat ze doet. Ze droomt ervan om in de toekomst in Australië of Amerika te wonen, houdt van stille zondagochtenden, zonsopgangen, de natuur, mensen, persoonlijke ontwikkeling, zichzelf in het diepe gooien, boeken verslinden, angsten aangaan, de lente en de herfst, koffiedates en van betekenis kunnen zijn in de wereld.

 • lekker lezen

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *