• Deze documentaires zijn aanraders om te bekijken

  Ik ben altijd al gek geweest op biografieën van mensen die het ver geschopt hebben in het leven. Wat ik zo intrigerend vind is dat we die personen NU zien in het leven. Succesvol, de beste in wat ze doen, financieel onafhankelijk, ze leven een droomleven. Maar hoe zit het met de weg ernaartoe? Wat heeft iemand gedaan en gelaten om dit te kunnen bereiken? Wat zijn de eigenschappen van succesvolle mensen? Wat kun je van ze leren? Daarom kijk ik regelmatig documentaires. Ik schafte er zelfs recent speciaal Netflix voor aan (ik kijk geen tv, en ook geen series, beetje principekwestie). Inmiddels heb ik een aantal mooie en bijzondere documentaires gezien (zowel over beroemdheden als over bepaalde onderwerpen als bewustzijn/bewust leven) die ik graag met je deel in deze blog. De docu’s zijn allemaal te bekijken op Netflix, behalve die van Beyoncé. 

  Mijn tip: kies eens iets wat je niet aanspreekt
  Een tip die ik nog voor je heb als je ook wat documentaires wilt gaan kijken: kies er eens eentje uit die je op het eerste gezicht totaal niet aanspreekt. Zo ben ik zelf The Defiant Ones gaan kijken (een serie van 4 afleveringen over rappers/producers en het verhaal achter Dr. Dre en Jimmy Iovine) en vond ik dat achteraf écht een bijzondere en leerzame docu terwijl dat totaal niet mijn wereld is, en ook niet echt mijn interesse heeft. 

  Een aantal aanraders en favorieten:

  Lady Gaga – Five Foot Two 
  Ik ging pas anders naar Lady Gaga kijken sinds de film A Star Is Born. Opeens zag ik haar daar zonder make-up, zonder ‘rare’ jurken, maskers, gewoon naturel, en kon ik veel beter luisteren naar haar talent. Want man, wat is zij een enorm goede zangeres. Vervolgens keek ik haar docu op Netflix en werd ik écht geraakt. Ruim tien jaar heeft ze keihard gewerkt en alleen maar geproduceerd. Ze heeft er relaties voor opgeofferd, ze gaat door ondanks de helse pijnen en een lichaam wat niet meewerkt (ze heeft fibromyalgie). Je ziet een mens wat zo gedreven, zo professioneel en zo vol van passie voor haar vak is. Een warm, oprecht en liefdevol persoon. Iemand die door haar bekendheid zich ook inzet voor de wereld, door haar baanbrekende speeches en haar boodschap dat je mooi bent zoals je bent. Ga deze kijken!

  Tony Robbins – I’m not your guru 
  Een documentaire over Tony Robbins (levenscoach) gefilmd tijdens zijn zesdaagse seminar Date With Destiny. Een levensveranderd seminar waar duizenden mensen van over de hele wereld bij aanwezig zijn. Ik kende Tony Robbins natuurlijk van naam, maar had in verschillende podcasts die ik luisterde begrepen dat het nogal een harde en schreeuwende persoonlijkheid was. Zo blijkt maar weer dat je altijd zelf de moeite moet nemen om je eigen mening te vormen, want jeetje. Tranen met tuiten heb ik gehuild tijdens deze docu. Omdat zo’n seminar dus echt levensveranderend is voor mensen. Om de drive, de passie van Tony. Om de mooie en hartverscheurende gesprekken die hij voerde waar je zelf ook enorm van kunt leren. Om zijn talent, zijn gave, zijn grote hart, maar ook om zijn persoonlijke verhaal. Hoe hij zijn pijn heeft omgezet in kracht, en hoe hij nu met zijn gift zó enorm gedreven en toegewijd is om mensen te helpen. 

  Minimalism
  Een inspirerende docu waarin Joshua en Ryan van The Minimalists je meenemen in hun verhaal. Mid twintig, ongelukkig, levend van salaris naar salaris, leegte opvullen met het kopen van spullen..naar een minimalistisch en gelukkig leven met betekenis. Deze docu zet je aan het denken over consumeren, over koopgedrag, alsmaar meer willen, en nooit echt tevreden zijn met wat je hebt. Hij laat je ook zien hoe het anders kan: kleiner wonen, minder spullen kopen, tevreden zijn met weinig, en daardoor minder hoeven werken, meer kunnen genieten en meer aandacht en tijd voor wat écht telt en gelukkig maakt. 

  Avicii – True Stories
  Een verhaal over een jongen met ongelofelijk veel talent dat hem op jonge leeftijd al tot een van de bekendste DJ’s ter wereld maakte. Hoe bijzonder en uitzonderlijk talentvol Tim Bergling was, daar kom je pas echt achter als je de docu bekijkt en collega DJ’s over hem hoort praten. Maar het is ook een kwetsbaar en verdrietig verhaal over worstelen met jezelf, met het publieke figuur zijn, over roem en bekendheid, en daar uiteindelijk niet mee kunnen leven. Deze docu van Avicii bleef na het kijken nog dagen in mijn systeem zitten, en ik had er uiteindelijk een heel dubbel en triest gevoel bij. Avicii maakte begin dit jaar een einde aan zijn leven. 

  Beyoncé – Life is but a dream
  Beyoncé heeft met deze docu echt mijn hart gestolen. Een vrouw waar je in de media maar heel weinig van ziet omdat ze haar privacy zo enorm bewaakt, geeft echt een kijkje in haar leven. En zo zie je dat er achter die enorm succesvolle zangeres een enorm zacht persoon schuilgaat met zo’n groot hart. Een vrouw die continu aan het bewaken is, die ook moet schakelen tussen haar rol als beroemdheid en haar rol als mens. En: iemand die altijd een battle voert tegen zichzelf. Die zichzelf altijd wil blijven verbeteren. Enorm inspirerend. De docu is niet op Netflix te bekijken, maar online wel te vinden in het Engels. 

  Cowspiracy
  Kip Andersen (vegan) gaat in deze docu op zoek naar oplossingen voor de enorme milieuproblemen met de eigenlijke insteek (denk ik) te laten zien hoeveel invloed de vee -en zuivelindustrie heeft op ons milieu. Hoeveel water er nodig is (verspild wordt) voor de productie van vlees. Natuurgebieden die afsterven, oceanen die leeggevist worden. Hoeveel graan er verbouwd moet worden (en dus grond inneemt) om deze dieren te kunnen voeden, terwijl er miljoenen mensen in de wereld honger lijden. Een mooie bewustwording voor ons als kijker daardoor meer doordacht keuzes te maken wat betreft het eten van vlees/vis. 

  True the cost 
  Als je minimalism hebt gekeken, maar je vindt het toch nog lastig om minder kleding te kopen of bewustere keuzes daarin te maken, kijk deze docu. Een schokkend verhaal (en schokkende beelden) over de schrijnende werkomstandigheden in landen als Bangladesh waar fabrieken worden afgeperst en mensen voor twee dollar per dag kleding produceren voor de fast fashion ketens als H&M, Topshop, Zara. Een zin die me niet loslaat: bedenk je dat als iets goedkoop is, iemand aan de andere kant van de wereld daar de prijs voor betaald. (Lees ook even de blog van de meiden van Fair Friday hierover). 

  Embrace
  Een mooie en kwetsbare documentaire van Taryn Brumfitt over body shaming. In de docu vertelt Taryn over haar eigen haat/liefde verhouding met haar lichaam. Ze kreeg drie kinderen en stond op het punt een schoonheidsoperatie te ondergaan omdat ze ontevreden was over haar lijf. Ze besloot het niet te doen, omdat ze zich realiseerde dat ze haar dochter dan een totaal verkeerde boodschap meegaf. Maar toen ze wél slank en gespierd was (ze deed mee aan een bodybuilding wedstrijd) kwam ze erachter dat ze zelfs toen niet gelukkig was. Taryn reisde vervolgens de wereld over om in gesprek te gaan met vrouwen over de relatie met, en de kijk op hun lichaam, en dat werd een prachtige, inspirerende documentaire die je absoluut aan het denken zet. 

  The Call to Courage 
  Brené Brown heeft door deze talk echt mijn hart gestolen. Ik volg Brené al jaren, heb een aantal boeken gelezen, haar TED talks gekeken. Maar na deze docu ben ik echt fan: sowieso omdat ze hilarisch is, en een enorm goede storyteller. Maar juist omdat ze haar onderzoeksjas even figuurlijk aan de wilgen heeft gehangen en zichzelf in deze talk kwetsbaar opstelde. Haar feiten over en de verhalen rondom moed en kwetsbaarheid zetten me vervolgens ook echt aan het denken. Aanrader!

  Liefs!

  Foto: Unsplash

  Willemijn
  Willemijn

  '29. Recht door zee en oprecht, ambitieus in alles wat ze doet. Geniet intens van: woorden op papier, magische zonsondergangen, sportmomentjes op de vroege ochtend, ontdekken, herinneringen maken en de wereld aan haar voeten.'

 • lekker lezen

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *