• De weg naar zelfliefde

  Iedereen draagt zijn hele leven als het ware een denkbeeldige rugzak met zich mee. Je slaat dingen op, neemt waarheden aan, je wordt teleurgesteld, hebt verdriet, je moet met tegenslagen om leren gaan. De manier waarop je opgevoed bent heeft veel meer impact op jouw leven van nu dan je misschien zou denken. We zijn als volwassenen allemaal op zoek naar dingen die we in onze kindertijd niet hebben gekregen. We willen allemaal het liefst gezien en gehoord worden, omdat dat vroeger misschien niet altijd gebeurde op de manier waar we naar verlangden. We worden allemaal belemmerd door overtuigingen, pijn, trauma’s of bepaalde herinneringen uit het verleden. We zijn allemaal mensen met een rugzak. Een rugzak die ons er onbewust toch wel van weerhoudt om echt vrij te kunnen leven.

  De laatste maanden realiseer ik me dat vrij in het leven staan vanuit wie ik echt ben, dat dat eigenlijk mijn levensdoel is. En de weg naar zelfliefde waar deze blog over gaat, is daarin misschien wel het grootste onderwerp. Zelfliefde is je basis. De relatie met jezelf is er een voor het leven. Zelfliefde, of het gebrek eraan, komt overal in terug. In relaties met anderen, in werk, in het gewoon kunnen zijn, in je open durven stellen, staan voor wie je bent. Sinds een tijdje lees ik daarom boeken over geluk, liefde, patronen en angsten. Ik ben met een coach gaan werken om inzicht te krijgen in hoe ik eigenlijk in het leven sta en welke patronen (rollen) ik hierin zelf heb aangenomen. Ik wil mezelf letterlijk doorgronden en ook het meisje van vroeger wat hierin zo’n groot aandeel heeft bij betrekken. En eigenlijk vind ik het een super mooi proces. Beetje voor beetje kom ik erachter dat alle emoties een herkomst hebben. Dat ik, net als jij, ook gewoon vrij geboren ben en het leven me daarna gevormd heeft tot wie ik nu ben. Maar ook dat ik op deze leeftijd heel goed het heft in handen kan nemen om mijn herinneringen, opgeslagen emoties en aangeleerde patronen niet de vat op mijn toekomst te laten krijgen. Ik mag gaan accepteren wat geaccepteerd mag worden, zodat ik los kan laten. Ik mag gaan doorbreken wat me niet meer dient of in de weg staat.

  En in dat proces komen er natuurlijk dingen op mijn pad. Ik kwam het boek ‘Hotel Hartzeer’ van Susan Smit en Marion Pauw tegen, precies in mijn me-time weekje. Met ernstig hartzeer heb ik gelukkig niet te maken, maar toch intrigeerde het boek me en besloot ik het te gaan lezen. Want naast dat het onderwerp natuurlijk draait om het kwijtraken van je liefde, waren er nog zoveel andere aspecten die aan de orde kwamen waar je je als niet liefdesverdriet hebbend persoon ook zo in kan herkennen. Na het echte liefdesverdriet verwerkt te hebben komt namelijk het belangrijkste deel en dat ben jijzelf. De liefde voor jezelf, de patronen die je hebt ontwikkeld in de liefde, hoe je de basis jij kan laten zijn, hoe je van jezelf houdt.

  Een aantal rake zinnen uit het boek:

  » Zoals jij met jezelf omgaat, zo gaat de ander ook met jou om.

  » Je verdient alle liefde van de wereld zonder er maar iets voor te hoeven doen.

  » Je hoeft niet iemand te zijn, iets te doen of aan voorwaarden te voldoen om liefde te ontvangen of liefde te voelen voor jezelf.

  » Stop de sleutel van je geluk niet in de broekzak van iemand anders.

  » Als je de leegte durft op te zoeken wordt deze op een gegeven moment ruimte.

  » De band met onze moeder is van invloed op hoe we onszelf zien, in de wereld staan en andere vrouwen bekijken. De band met onze vader is van invloed op hoe we in liefdesrelaties staan.

  » Elke relatie zal je in contact brengen met onverwerkte emoties en trauma’s. Je geliefde verraad je in dat proces niet, maar confronteert je en houdt je een spiegel voor.

  » In je eigen bodem zit je zekerheid, je veiligheid, je thuis, je kalmte, je liefde, je levenslust, ongeacht de omstandigheden waarin je je bevindt of de mensen die je omringen.

  » Het leven is onwaarschijnlijk en onvermoeibaar gul. Elke keer dat je dat beseft, groeit je vertrouwen in het mysterieuze mechanisme dat alles erop gericht is jou te doen groeien, inzichten te geven en krachtiger te maken.

  » Als je stopt met radeloos zoeken naar wat er niet meer is, kun je worden gevonden door wat er wel is.

  » Een gekwetst hart is een open hart, en een open hart is de enige manier om geluk te ervaren.

  Ik vind het boek zeker een aanrader voor iedereen die nog stappen te nemen heeft in het (zelf)liefdeproces. En heb je liefdesverdriet, dan wordt dit boek je bijbel.

  Xx

  Voel je je er klaar voor om te gaan werken aan (meer) zelfliefde? De zelfliefde challenge is een speelse en laagdrempelige manier om de relatie met jezelf aandacht te gaan geven. Een maand lang krijg je bijna dagelijks opdrachten, tips, tools en liefdevolle reminders in je mailbox op het gebied van zelfliefde. Op een andere manier naar jezelf kijken en weer voelen dat je er mag zijn, daar draait de challenge om. Vertel me meer!

  Willemijn
  Willemijn

  Sinds vijf jaar op een reis naar zichzelf. Schrijven is haar levenswerk, inspireren het liefste wat ze doet. Ze droomt ervan om in de toekomst in Australië of Amerika te wonen, houdt van stille zondagochtenden, zonsopgangen, de natuur, mensen, persoonlijke ontwikkeling, zichzelf in het diepe gooien, boeken verslinden, angsten aangaan, de lente en de herfst, koffiedates en van betekenis kunnen zijn in de wereld.

 • lekker lezen

  6 gedachten over “De weg naar zelfliefde

   • Willemijn schreef:
    Willemijn

    Hoi Richelle! Ik word gecoacht door Naomi van der Graaf van Puur coach. Zij is stress counselor en volgt nu een opleiding coachen tot en met zijnsniveau die ze aan het afronden is. Ik kan het zeker aanraden!

  1. A. schreef:
   Avatar

   Lieve Willemijn,
   Wat schrijf je mooie stukken! Zo herkenbaar..
   Ben benieuwd of het boek wat je nu hebt gelezen over hotel hartzeer echt puur gaat over liefdesverdriet of ook over de punten die je hierboven benoemd bij ben je je hier bewust van? Ik ben een beetje op zoek naar iets wat me kan helpen meer bewust te worden waarom ik bepaalde keuzes maak in het leven, in de liefde.. En heb je nog meer tips over boeken die te maken hebben met patronen en angsten? Dankjewel alvast! Liefs

   • Willemijn schreef:
    Willemijn

    Hoi! Wat een lieve reactie, dankjewel:-) Het boek gaat inderdaad wel 60% over liefdesverdriet. Ikzelf vond dat niet zo’n punt omdat ik hem ook niet zelf gekocht had en sommige delen overgeslagen heb in het lezen..maar als je op zoek bent naar boeken over patronen in de liefde dan kan ik Jan Geurtz met verslaafd aan liefde heel erg aanraden! Liefs Willemijn

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *