• Antwoorden vinden in je familiesysteem

  Misschien is dit ook wel herkenbaar voor jou: je komt op een bepaald punt in je leven telkens dezelfde situaties en thema’s tegen waar je maar geen grip op krijgt. Of gevoelens die je niet direct kunt plaatsen. Boosheid, angst, verdriet. Emoties die je eigenlijk belemmeren om echt vrij te kunnen leven. Vanuit jezelf. Patronen die ervoor zorgen dat je het idee hebt ergens tegen te moeten vechten, en waarvan je de herkomst maar niet echt kunt begrijpen.

  De laatste jaren ben ik mezelf volop aan het verdiepen. In wie ik nou eigenlijk ben. Waarom ik ben zoals ik ben. Waar mijn (belemmerende) patronen vandaan komen. Welke patronen van mij zijn, en welke ik meegekregen heb door mijn opvoeding. Ik ben gecoacht, heb gereisd, veel tijd alleen door gebracht en ben vooral in gesprek gegaan met mezelf. Maar op een bepaald punt raak je vast. Dan kun je niet verder omdat je zelf de inzichten en tools niet hebt om bepaalde dingen in je leven echt te kunnen doorbreken. Mijn volgende stap was daarom een familieopstelling.

  Wat is een familieopstelling?
  Een familieopstelling is een methode om antwoord te krijgen op vragen, conflicten en belemmeringen in je leven. Een opstelling geeft de dynamiek binnen je familiesysteem weer. Het geeft je inzicht in je patronen en helderheid over waarom je dingen aanpakt zoals je ze doet. Het gezin waar je uit komt, je opvoeding, maar ook de generaties vóór je ouders vormen je tot de persoon die je nu bent, en heeft dus veel meer invloed op patronen en gedrag dan je misschien zou denken. Het onderwerp van een opstelling hoeft echter niet altijd ‘familie’ te zijn. Dat kan ook werk, je patroon in liefdesrelaties, een innerlijke conflict, of een gebeurtenis zijn die grote invloed heeft gehad op je leven. 

  Hoe werkt het?
  Bij een familieopstellingen bijeenkomst ben je met een groep (onbekende) mensen. Een aantal van hen willen graag een bepaald thema of onderwerp dat in hun leven speelt opstellen. De rest van de mensen is representant, zij zijn onderdeel van de opstellingen. Je kiest zelf de mensen die representant mogen zijn in jouw opstelling, deze mensen geef je een plek in de ruimte. Dit doe je puur op gevoel. De representanten vertegenwoordigen dus de mensen die onderdeel zijn van jouw leven of verband hebben met de vraag die je inbrengt. Doordat de begeleider met de mensen die jij opstelt aan de slag gaat en vragen stelt, ontstaat er een opstelling. In een oudere Happinez las ik het volgende: ‘Zodra de deelnemers geplaatst zijn, gebeuren er ook dingen die niet ‘logisch’ te verklaren zijn: de representanten voelen krachten en energieën zoals de werkelijke personen ze ervaren. Ze kunnen aangeven dat iemand te verg weg of te dichtbij voelt, of woorden gebruiken die de desbetreffende persoon altijd gebruikt, terwijl de representant geen idee heeft wie die persoon is. ‘

  Een familieopstelling is als het ware een levende stamboom. Op die manier kun je meer helderheid krijgen over jouw plaats, onderlinge betrekkingen in je familie, maar ook inzicht in je gedrag en de herkomst ervan, en kun je op die manier een conflict, situatie of gevoel beter begrijpen, accepteren en op den duur makkelijker loslaten. 

  Mijn familieopstelling
  De avond waar ik aan deelnam was heel intens en bijzonder. Want ook de opstellingen van andere mensen maken veel indruk, geven inzichten en kunnen je helpen in je eigen proces. Alles wat er tijdens een familieopstelling gebeurt is vertrouwelijk. Je praat dus nooit over de opstelling van een ander. Wel wil ik je in grote lijnen vertellen wat mijn ervaring was tijdens mijn eigen opstelling (zonder heel concreet te worden snap je wel).

  De laatste jaren probeer ik me beetje bij beetje los te maken van mijn verleden. Ik ben opgegroeid in een situatie die redelijk bepalend bleek voor de eerste 25 jaar van mijn bestaan, en heb mede daardoor jarenlang in de knoop gezeten met mezelf. Mijn gesloten houding en de muur die ik om me heen had gebouwd omdat ik niet met gevoelens wist om te gaan, zorgde ervoor dat ik hard, boos en gefrustreerd was. Ik had jarenlang geen benul van mijn eigen identiteit, en zag zoveel patronen van mijn ouders terug in mij die me belemmerden vrij te leven, dat ik er echt naar verlangde gewoon een eigen persoon te zijn. Mijn weg bewandelen, mijn eigen identiteit ontwikkelen. Laagjes afpellen. De weg naar binnen van de laatste jaren bracht al zoveel duidelijkheid, dat ik mezelf steeds beter leerde kennen en steeds meer los kon laten wat ik niet vast wilde houden. Toch ontbraken (en ontbreken) er nog steeds wat schakels. Ik wilde inzicht in het wáarom. Waarom de mensen in mijn leven doen zoals ze doen en beslissingen maakten zoals ze ze hebben gemaakt zodat ik misschien ook makkelijker kan accepteren en loslaten.

  Tijdens mijn familieopstelling gaf ik aan dat ik mijn plek in het gezin duidelijk wilde hebben. Met nul informatie (de begeleider wilde zo min mogelijk weten), stonden er binnen een paar minuten een paar generaties familie voor mijn neus, die deden en praatten (vooral dat) zoals ik dat van ze ken (en kende). Het was schokkend, emotioneel, herkenbaar en niet te missen waar.

  Mijn opstelling bracht me helderheid. Waarom de mensen in mijn familie zijn wie ze zijn en waar de herkomst van hun patronen vandaan komt, en waarom ik dus ook ben wie ik ben. Het gaf me ook een zachtere blik. Ik voelde meer begrip en kreeg het inzicht dat het beeld wat je zelf van iets of een situatie/gebeurtenis creëert, vaak helemaal niet volledig is, en niet altijd op de waarheid berust. Het is eenzijdig, en dat zette me aan het denken. De opstelling bracht me ook een stukje verlichting. De last die ik altijd op mijn schouders heb meegedragen wat niet mijn last was, heb ik teruggegeven aan diegene bij wie het hoort. En als mooi duwtje kreeg ik de bevestiging dat ik vooral door moest gaan met mijn eigengereide pad te volgen. Ik ben ik, goed op weg om mezelf te worden en ten alle tijde te kunnen zijn.

  Deze bijzondere ervaring was voor mij het antwoord dat het zo waardevol is om de verdieping in je leven op te zoeken..

  Wil je meer informatie over familieopstellingen? Kijk eens op de website van de Academie voor Psychologica. Vanuit deze academie heb ik een avond bijgewoond. 

  Liefs!

  Willemijn
  Willemijn

  Sinds drie jaar op een reis naar zichzelf. Schrijven is haar levenswerk, inspireren het liefste wat ze doet. Ze droomt ervan om in de toekomst in Australië of Amerika te wonen, houdt van stille zondagochtenden, zonsopgangen, de natuur, mensen, persoonlijke ontwikkeling, zichzelf in het diepe gooien, boeken verslinden, angsten aangaan, de lente en de herfst, koffiedates en van betekenis kunnen zijn in de wereld.

 • lekker lezen

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *