• Als je het gevoel hebt dat je vastzit

  Dat gevoel hebben we namelijk allemaal weleens. De één misschien vanuit een iets gecompliceerdere (lastigere) situatie dan de ander, maar het gevoel blijft hetzelfde.

  Vaak sta je op een kruispunt. Het moment dat je keuzes zou moeten maken, maar doordat je niet goed in je vel zit en veel tijd in je hoofd doorbrengt, ga je het maken van keuzes uit de weg. Daardoor blijf je als het ware stilstaan en dat stilstaan zorgt ervoor dat je het gevoel hebt vast te lopen. Dat gevoel ga je vervolgens uitvergroten in je hoofd, en voor je het weet voel je je hopeloos verloren. Ik weet er alles van, maar ik weet inmiddels dat het allemaal zo hopeloos niet hoeft te zijn en dat je met een paar handvatten zo weer een nieuw perspectief krijgt. Ik deel ze met liefde met je!

  Neem afstand van je gedachten
  Het allerbelangrijkste is denk ik om afstand te nemen van je gedachten, en zoveel mogelijk weer terug in je lijf te komen. Want je hart, je ziel, je innerlijk kompas, weten wel waar je heen moet. Het zijn je gedachten die ervoor zorgen dat je je waardeloos voelt. Het zijn je gedachten die angsten gaan creëren en je twijfelachtig maken. Maar jij bent níet je gedachten. Het is goed om al die denkpatronen en cirkeltjes waar je je in bevindt te doorbreken. Zak niet weg in dat deel van je leven waar je nu tijdelijk even geen antwoord op hebt, maar focus je op energie, beweging, positiviteit. Focus je op de dingen in je leven die wél fijn zijn, waar je je wel goed over voelt. Een aantal tips om je energie te verhogen en terug in je kracht te komen deel ik in deze blog.

  Een mooie oefening om gedurende de dag uit je hoofd te komen bij drukke gedachten is deze: de rust terug in je hoofd krijgen kun je doen door te visualiseren dat je afstand neemt van je gedachten. Een stapje terug doen uit je hoofd. Je wordt daarmee een toeschouwer van je gedachten, en kunt ze zien als iets ‘buiten’ jou. Neem een rust momentje, haal diep adem en beeld je in dat je een stapje terugdoet uit je gedachten. Je kunt daarbij ook visualiseren dat er een wind door je hoofd waait (vind ik zelf een fijne) die je gedachten meeneemt. Zo ontstaat er ruimte tussen jou en je gedachten (hoofd). Ook fysiek mag je op zo’n moment best een stap terugdoen om die ruimte letterlijk te zien ontstaan. Je kunt dan zeggen: ik doe nu een stapje terug van alles wat ik denk en kom weer bij mezelf (bij wat ik voel). 

  Doorbreek je routines 
  Het gevoel dat je vastzit komt vaak ook mede door gebrek aan nieuwe impulsen. Je bent simpelweg verveeld geraakt. Je hebt veel vaste routines gecreëerd, je leeft misschien veelal op de automatische piloot waardoor er te weinig uitdagingen zijn in je dagen, je kunt je talenten niet kwijt in de dingen die je doet/de baan die je nu heb etc. Dat geeft je het gevoel dat je vastzit, wat in feite ook een beetje zo is. Tijd dus voor veranderingen (en nee, daar houd je hoofd niet van, maar het is wel goed voor je!). Creëer nieuwe routines: gooi je ochtendroutine om, of word juist een avondmens. Ga een nieuwe sport uitproberen die je leuk lijkt. Ga eens in een ander natuurgebied wandelen. Doe een cursus. Ontmoet nieuwe mensen. Fiets een andere route naar je werk. Klinkt heel simpel, maar het werkt echt. Zorg ervoor dat je je weer kunt verwonderen, nieuwe indrukken opdoet en dingen leert. Je komt op die manier uit je hoofd en weer terug in je kracht en ziet daardoor vaker nieuwe kansen en uitdagingen die je weer een stapje vooruit helpen.

  Stel goede vragen
  Vaak als we in een dip zitten, vastlopen, dan stellen we hulpeloze vragen aan onszelf. Waarom ik? Waarom gebeurt mij dit? Waarom ben ik niet gelukkig? Vragen waar je geen antwoorden op hebt, en die je daarom maar blijft herhalen. Je focust je op de ‘problemen’ en niet op de oplossingen. In het boek Master your mindset staat: ‘als je geen antwoord weet op je vragen moet je betere vragen bedenken’. Door het stellen van goede vragen creëer je helderheid en inzicht in je denken en in je gedrag. Je shift je focus op datgeen waar je invloed op hebt. Op dat stapje verder. Op positiviteit. Een aantal van deze vragen die je aan jezelf kunt stellen:

  – Wat moet ik op dit moment overwinnen om..?
  – Hoe zou mijn leven eruit zien als ik…zou zijn?
  – Waar heb ik invloed op?
  – Wat zijn de uitdagingen op mijn pad?
  – Wat kan ik van deze situatie leren?
  – Hoe kan ik van dit proces genieten?

  Wat zou een goede volgende (eerste) stap zijn?
  Wat ik zelf heel erg heb geleerd: maak het schaalbaar. One step at a time. Wat je op dit moment alleen hoeft te doen is voelen wat voor jou die eerste stap zou moeten zijn. Je hoeft het eindpunt niet in zicht te hebben, je hoeft geen uitgeschreven plan te hebben, de volgende stappen zijn ook nog totaal onbelangrijk, gewoon voor nu: een eerste stap om in beweging te komen. In welke richting dan ook. Luister naar je eerste impuls als je die vraag aan jezelf stelt en vertrouw daarop. Ik ging bijvoorbeeld na mijn burn-out (toen ik echt op een kruispunt stond) een cursus volgen. Uiteindelijk heb ik qua werk niks met die cursus gedaan, maar het gaf me energie, kracht en zelfvertrouwen om nieuwe uitdagingen aan te durven en mijn pad verder te gaan bewandelen.

  Life is not happening to you, life is happening for you
  Alle uitdagingen die op je pad komen zijn er om je te helpen groeien. Als jij vastzit in je leven is dat niet meer dan een seintje dat je in de verkeerde richting aan het zoeken bent. Dat het leven wat je nu leidt toch niet zo bij je past. That’s it. Leer het te relativeren, maak het niet té groot. Vastzitten is niet fijn, maar als dat gevoel je niet zou overkomen zou je je hele bestaan op aarde op de automatische piloot leven. De reden waarom we opgebrand raken, waarom we in identiteitscrisissen terecht komen, is omdat we niet vanuit onze ware zelf leven. Het leven nodigt je door deze uitdagingen uit om voor die reis te kiezen naar jezelf. Je leven is niet tegen je, je leven gebeurt vóór jou. Omarm je proces en probeer de focus te leggen op de ontzettend mooie groeikanten van deze reis. Als je terugkijkt ben je dankbaar dat het zo is gelopen. Echt.

  Liefs

  Willemijn
  Willemijn

  Sinds vijf jaar op een reis naar zichzelf. Schrijven is haar levenswerk, inspireren het liefste wat ze doet. Ze droomt ervan om in de toekomst in Australië of Amerika te wonen, houdt van stille zondagochtenden, zonsopgangen, de natuur, mensen, persoonlijke ontwikkeling, zichzelf in het diepe gooien, boeken verslinden, angsten aangaan, de lente en de herfst, koffiedates en van betekenis kunnen zijn in de wereld.

 • lekker lezen

  2 gedachten over “Als je het gevoel hebt dat je vastzit

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *