• 3 manieren om contact te maken met je innerlijke kind

  Contact maken met je innerlijke kind is een belangrijk onderdeel van het helingsproces. In deze blog geef ik je drie manieren en vertel ik ook waarom verbinden met het kind in jezelf zo waardevol is.

  Je verbinden met het kind in jezelf

  In eerdere blogs heb ik je al uitgelegd dat je je innerlijke kind op verschillende manieren kunt zien. Je kunt je innerlijke kind letterlijk zien, als het kleine kind dat in jezelf (voort)leeft. Het gewonde kind met haar verleden, overtuigingen, trauma’s, maar ook met haar behoeften. Daarnaast staat je innerlijke kind symbool voor het voelen, voor je gevoelskant. Je volwassen zelf is het denken. Wanneer het mensje in jou aandacht krijgt, gezien en gehoord wordt, ben je pas echt in staat om wonden te helen, trauma’s te doorleven en emoties te verwerken. Door contact te maken weet je wat haar pijnen zijn, welke overtuigingen er spelen, wat ze nodig heeft. Door jezelf toe te staan echt te voelen zul je merken dat je lichaam zich steeds meer opent. Dat er dingen (trauma’s, wonden, geblokkeerde ervaringen of gevoelens) naar de oppervlakte kunnen komen, de ruimte krijgen. Door het actieve helen en het doorvoelen wordt je intuïtief veel sterker en voel je je meer gegrond. Je kunt lichamelijk steeds beter aanvoelen wanneer er iets speelt in jezelf (en dit ook zelf oplossen), je kunt beter aanvoelen wat je nodig hebt maar ook wat je grenzen zijn. Daarnaast zorgt regelmatig contact maken met je innerlijke kind ervoor dat er meer ruimte ontstaat om écht te leven. Wanneer je het kind in jezelf meer aandacht gaat geven komt er harmonie tussen je serieuze rol als volwassene en je kind rol: de mate waarin je in staat bent je te verwonderen, te genieten, in het nu te zijn, vreugde te ervaren. Hieronder vind je drie manieren om contact te maken met het kind in jezelf.

  Bekijk foto’s van jezelf van toen je klein was

  Je kindertijd kan soms zo ver weg voelen, waardoor je misschien wel moeite hebt om je voor de geest te halen hoe je als kind was. Wie je precies was, hoe je deed. Veel mensen hebben weinig herinneringen uit hun kindertijd. Dat kan het lastig maken om je echt verbonden te voelen met het kind in jezelf. Wat op zo’n moment kan helpen is om oude foto’s te bekijken van jezelf toen je klein was en daar echt even een momentje van te maken. Zoek een rustig plekje op, neem de tijd om de foto’s met aandacht te bekijken en probeer of je je hart kunt openen voor dit mooie kleine mensje dat je ooit was. Of je compassie voor haar kunt voelen, haar kunt omarmen. Ga in gedachten eens terug naar jouw vroegere jaren en probeer of je specifieke beelden boven kunt halen. Wat was er mooi en bijzonder aan jou? Wat waren je talenten en mooie eigenschappen? Wat deed je altijd als kind? Waar werd je blij van? Wat bewonder jij aan dit kleine mensje? Deze oefening helpt je om je meer verbonden te voelen met je innerlijke kind en haar gevoelens, maar ook om meer zachtheid naar haar te voelen. Zachtheid die je goed kunt gebruiken in het helingsproces en die je helpt om betere keuzes voor jullie beide te maken.

  Praat tegen je innerlijke kind

  Wanneer je al wat verder bent in het innerlijk kind werk zijn er vast terugkerende thema’s waar je telkens op stuit. Misschien is gezien worden een thema, of veiligheid, waardering, goed genoeg zijn. Wanneer je weet wat jouw thema’s zijn kun je deze gebruiken om je innerlijke kind gerust te stellen, toe te spreken, te laten weten dat je er voor haar bent. Praten tegen je innerlijke kind klinkt misschien gek, maar als je het hoe en waarom laat gaan kan het zo helend en verzachtend werken. Wil je het proberen? Een eerste stap is om tijdens een meditatie of stilte momentje het kind in jezelf voor je te zien en te kijken en te voelen of je iets tegen haar zou willen zeggen. Wat komt er in je op? *Dit mag gewoon in gedachte, dit hoeft niet hardop.

  Onderneem dingen die je als kind fijn vond om te doen

  Wat waren je favoriete activiteiten toen je klein was? Wat vond je helemaal geweldig? Waar kon je als kind in opgaan? Wanneer was je happy? Was jij altijd aan het dansen of toneelstukjes aan het opvoeren? Vond jij het heerlijk om buiten te zijn? Naar pretparken te gaan? Was je altijd in de weer met dieren? Of aan het tekenen en kleuren? Denk eens terug aan je favoriete herinneringen uit je kindertijd. Wat komt er boven? Wanneer je contact wilt maken met je innerlijke kind én je je weer wat vaker zo vrij en onbezorgd wilt voelen als toen je kind was moet je dingen gaan doen die je vroeger als kind blij maakten. Pak oude hobby’s weer eens op om te kijken of je dat soort dingen nog steeds graag doet en of dat het kind in jezelf nog steeds blij maakt (dat voel je vanzelf!). Maak regelmatig tijd om iets te doen waar je je hoofd niet bij nodig hebt en waar je jezelf in kunt verliezen. Je zult je meer verbonden voelen met de kleine jij en ook meer in staat zijn om dat kinderlijke deel van jezelf aan te spreken.


  Foto: Unsplash


  Gratis mini guide ontvangen over het innerlijk kind werk? Ik vertel je in deze guide in het kort over je innerlijke kind, hoe je als kind gewond bent geraakt en wat de invloed is van die wonden op jou en je leven nu. Ook krijg je van mij 3 actie stappen die je na het lezen van de guide kunt zetten! Klik hier om de guide te downloaden en op weg te gaan naar een lichtere toekomst.

  Willemijn
  Willemijn

  Sinds vijf jaar op een reis naar zichzelf. Schrijven is haar levenswerk, inspireren het liefste wat ze doet. Ze droomt ervan om in de toekomst in Australië of Amerika te wonen, houdt van stille zondagochtenden, zonsopgangen, de natuur, mensen, persoonlijke ontwikkeling, zichzelf in het diepe gooien, boeken verslinden, angsten aangaan, de lente en de herfst, koffiedates en van betekenis kunnen zijn in de wereld.

 • lekker lezen

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *