• Mijn 10 tips voor je eerste reis alleen

  Ik denk niet dat ik tot de gemiddelde categorie behoor als ik zeg dat Bali een gevoel was en ik niks van tevoren over het land gegoogeld heb. Ik ben gewoon gegaan en kwam er na een paar weken achter dat reizen met een open blik het belangrijkste is. En natuurlijk was dat niet-googelen ook een beetje zelfbescherming. Ik vond het spannend, en was misschien wel een klein beetje bang dat ik het liefst helemaal niet meer wilde gaan als ik teveel informatie zou verzamelen (in de trant van; reizen is niks voor mij, ik kan dat toch allemaal niet, ik ben geen avonturier etc.) De tweede keer heb ik het op precies dezelfde manier gedaan.  Australië schreeuwde alles in mij, en ik ging. Het was de beste keuze ooit want het heeft gigantisch mijn hartje gestolen. Maar nu even terug naar het onderwerp: 10 tips voor je eerste reis alleen, want een keertje echt alleen is zo’n verrijking van je leven! In deze blog deel ik wat ik vooral geleerd heb, wat ik nu anders doe en geef ik je mijn tips! 

  Vergeet je voorbereiding – Nouja, vergeten, dat is misschien een heel erg groot woord, maar denk niet dat je een wandelende lonely planet of encyclopedie hoeft te zijn om alles uit je reis te halen. Alles uit je reis halen is tenslotte ook voor iedereen wat anders. Wil je letterlijk alles bezoeken of ben je juist in je eentje op pad om uit je comfortzone te stappen en de wereld te gaan ontdekken? In beide gevallen zou ik gewoon zeggen: go with the flow. Alles komt op je pad wat op jouw reis nodig is, daar geloof ik heilig in. 

  Neem niet teveel mee – Als je naar een bepaald land gaat waar het in die periode altijd warm is kun je echt heel makkelijk beperkt pakken, ga je rondtrekken dan wordt het een ander verhaal. Mijn tips? Investeer in goede schoenen waar je uren op kunt lopen en neem toch ook altijd maar een jas en een trui mee (ook al is het klimaat daar niet naar). Naarmate je vaker op reis gaat zul je ‘leren’ dat het prima is weken door te brengen in een handjevol basic kledingstukken (die je wast), en heb je absoluut niet de behoefte te paraderen in allerlei perfect gecombineerde outfits zoals je thuis zou doen. Praktisch is toch wel de key. Je moet het tenslotte ook allemaal op je rug meedragen;-).  

  Most smiles are started by another smile – andere mensen die je tegenkomt op jouw trip weten niks van jou. Er zijn geen vooroordelen en één heel belangrijk ding wat je gemeen hebt; je bent allebei op reis. Contact maken is daarom super makkelijk als je ervoor open staat en begint vaak gewoon bij een simpele glimlach. 

  Doe alles op gevoel – Misschien vind je het toch ook wel een beetje spannend. Dat is heel begrijpelijk. Alles is nieuw, je gaat naar landen waar je nog nooit bent geweest en je hebt geen idee wat je aan zult treffen. Je zult in je eentje soms ook in (onveilige) situaties terecht komen waar je het even niet weet, of situaties die je thuis absoluut anders zou aanpakken. Mijn onderbuik gevoel wist me altijd feilloos te vertellen of iets oké was of niet en daar vertrouwde ik dan ook altijd op (en handelde ik vervolgens naar).

  Ga uit van de goedheid van de mens – Want naast dat er genoeg heftigs gebeurt zit de wereld ook vol mooie, vriendelijke en gastvrije mensen die het beste met je voorhebben en je graag verder helpen. Zolang jij met een open blik blijft kijken en iedereen behandeld zoals je zelf graag behandeld wil worden ben je al een heel eind denk ik:-). 

  Omring je met locals – Ik vind het tijdens het reizen fijn om me te omringen met locals. Allereerst om me echt te kunnen verdiepen in een cultuur, het het land te beleven vanuit hun ogen en lekker te kunnen kletsen, maar ook om de beste tips en to do’s te krijgen die je op plekken brengt waar de massa dan weer niks vanaf weet. Ook is het handig in het geval je wat langer wilt blijven en bijvoorbeeld op zoek bent naar (tijdelijk) werk om altijd wat contacten te hebben. 

  Damn those eyes  – Het is heel aantrekkelijk om je door tripadvisor, lonely planet en de eindeloze travel blogs te laten leiden naar alle pareltjes in een bepaald land of de beste tentjes om dat instagramable ontbijtje te eten, maar leuker is het nog als je niet perse op zoek bent maar je laat betoveren. Mij is het regelmatig gebeurd dat het wow-momentje ontbrak op plekken waar ik absoluut naartoe moest gaan, maar ik vervolgens aan de andere kant van de straat (het meer, de berg, whatever) wel dat magische gevoel kreeg. 

  Verdwaal – Google Maps is al niet mijn beste vriend (ik ben gewoon een ramp met kaarten, maar buiten dat, zie er maar eens zonder te kunnen), maar het niet kaart kunnen lezen bracht soms ook juist het beste in me naar boven. In Sydney en Melbourne ben ik eindeloos de weg kwijt geraakt maar dat bracht me vaak wel naar de leukste eettentjes, prachtigste pleintjes en ervaringen die je nergens van tevoren hebt kunnen plannen.  

  Wees bereikbaar – In Bali was ik dat niet, en dat bracht me soms toch wel in wat vreemde situaties terecht. Het is fijn om gewoon data te hebben om wat informatie op te zoeken en de mogelijkheid iemand te appen of te bellen als je er even niet uitkomt. Koop dus gewoon een  simkaart en zet er wat geld op. Gaf mij een heel gerust gevoel! Van Google Maps heb je een offline versie die je kunt downloaden trouwens, dus dat scheelt weer! 

  Laat thuis gewoon eens even voor wat het is – Het is super fijn om je voor een tijdje gewoon los te koppelen van thuis. Ook met je telefoon en social media. Juist ook als je op reis bent omdat je leventje in Nederland wat vastliep. Probeer alles gewoon eens voor een paar weekjes los te laten. Je hoeft niet bewust met dingen aan de slag te gaan om daarna weer een opening te kunnen vinden. Je gedachte op nul en genieten van dag tot dag kan je na een tijdje ook genoeg inzichten bieden. 

  Maak je niet druk om geld – Je bent misschien maar één keer in je leven in dit land, je kunt maar één keer je eerste reis beleven en je herinneringen vorm je vaak ook van je eerste indrukken. Ik kon me in het begin heel druk maken als dingen anders liepen/kosten dan gepland. Het mooie van dit alles is natuurlijk dat eigenlijk niks te plannen valt. Mijn motto werd daarom op een gegeven moment: ”ik doe echt alles wat ik wil doen, duur of niet, thuis verdien ik het zo weer terug.” Mijn laatste geld in Australië besteedde ik aan mijn tweede tattoo. Ook al was ik way over m’n reis budget heen, dit was iets wat ik absoluut daar nog wilde doen. Ik weet heel erg zeker dat ik terug in Nederland enorm veel spijt had gehad als ik dat niet meer gedaan had. 

  Enjoy the ride –  Want je bent een enorme bofkont! Laat je meevoeren, sta open voor nieuwe mensen, accepteer je emoties en omarm vooral jezelf. 

  Oh jeetje, vergeet ik bijna nog iets belangrijks: wees niet bang om mensen te vragen een foto’tje van je te nemen als je ergens alleen bent waar het adembenemend mooi is!

  Liefs! 

  Foto: Unsplash 

  Willemijn
  Willemijn

  Sinds vijf jaar op een reis naar zichzelf. Schrijven is haar levenswerk, inspireren het liefste wat ze doet. Ze droomt ervan om in de toekomst in Australië of Amerika te wonen, houdt van stille zondagochtenden, zonsopgangen, de natuur, mensen, persoonlijke ontwikkeling, zichzelf in het diepe gooien, boeken verslinden, angsten aangaan, de lente en de herfst, koffiedates en van betekenis kunnen zijn in de wereld.

 • lekker lezen

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *